Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Dobitnica NIN-ove nagrade za 2021.godinu je prilično neočekivano Milena Marković sa svojim delom “Deca”.

@LOM

Izdavač je “LOM” a cena u knjizarama je oko 800 din.

Većini je ova autorka poznata po svojim dramskim delima od kojih su najpoznatija, uglavnom igrana u JDP-u:

Paviljoni – kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru (2001); Šine (2002); Brod za lutke (2006); Šuma blista (2008); Zmajeubice (2014); Deca radosti (2016); Pet života pretužnog Milutina (2018) i Livada puna tame (2019).

Surovi prikaz realnosti u dramskim delima sa često mnogo psovki i surovih scena mnogima su odbili stvaralaštvo ove autorke a koliko je poema “Deca” na 162 strane, u kome se ona priseća svog detinjstva, prijemčivija širem krugu čitalaca uskoro ćemo videti.

Njapoznatija je po dramskom komadu “Šine” – dugo igranom u JDP-u. Ostala dela po njenim komadima se nisu dugo zadržala na pozorišnim daskama – jednostavno izgleda da postoji priličan jaz između upravnika pozorišna i pozorišne publike, koja njena dela jednostavno nije volela da gleda.

NIN-ova nagrada je odavno sama sebi dovoljna i izabrani kritičari se ne libe da izaberu za glavnu nagradu delo koje to nikako ne zaslužuje – kakvo je prošlogodišnje Basarino potpuno nečitljivo delo “Kontraendorfin”.

Nadamo se da je Milenina poema zaista i zaslužila ovu nagradu – a po komentarima žirija ono kvalitativno odskače od njenih ranijih dela.

Odlomak koji dole donosimo je prikazuje u drugačijem emotivnijem i veoma ličnom svetlu od ranijih dela.

Ovako njen hrvatski kolega Miljenko Jergović opisuje  njeno nagrađeno delo:

“Deca” su poema o osujećenom, večno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu… opasan roman o istoriji, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, ta decenija našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih”

Interesantan je podatak da je ona ćerka filmskog scenariste Jovana Markovića a njen brat je istoričar i političar Predrag J. Marković. Rođak joj je bio pisac Dobrica Ćosić.

Na donjem linku možete pročitati deo iz njene nagrađene knjige:

Milena Marković “Deca” – odlomak iz dela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *