Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Altin Gün ili “Zlatni dan” na turskom je bend iz Holandije koji peva na turskom jeziku tako da su mnogi bili ubeđeni da oni žive i stvaraju u Turskoj.

Njihova muzika se može okarektisati kao mešavina turske folk muzike i disco muzike.  Neki im dodaju i prefiks Psihodelik ali mislimo da to baš i ne stoji.

Okosnicu njihove muzike čine prepevi turskih rok pesama iz 70-tih godina. Verovatno je i njih iznenadilo koliko je pristalica dobila njihova muzika i među ljudima van turskog govornog područja.

Izdali su tri albuma: Altın Gün 2018, Gece 2019 i najnoviji Yol objavljen u februaru 2021.

Sedam pesama na ovom poslednjem albuma su pesme koje su deo turskog muzičkog nasleđa i koje će većina ljudi iz Turske lako prepoznati. Oni su te pesme prepevali i dali im novi život. Uglavnom su to pesme o tužnoj ljubavi – toliko česte i u našoj folk muzici, kao recimo pesma Neşet Ertaş-a “Bulunur Mu”.

Možda jednog dana dođu i do nas ako uspeju da i nas ubace u svoj raspored obzirom da su veoma popularni u zapadnoj Evropi ali ne samo među brojnom turskom populacijom.

Album je za svaku preporuku ali nam je prošli Gece ipak nešto kvalitetniji i draži (za sada).

Pesme za preporuku: “Bahçada Yesil Çinar”  “Ordunun Dereleri.” “Hey Nari,”  “Yüce Dag Basinda” i “Kesik Çayir”.

potaman9/10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *