Utisci / Bioskop: animirani film “Luka”, 2021. – Disney Pixar
@Disney Pixar

Utisci / Bioskop: animirani film “Luka”, 2021. – Disney Pixar

Mali je broj filmova koji se tranutno prikazuju u bioskopskim salama a da zaista i vrede. Jedan od retkih animiranih iliti crtanih filmova koji je ugledao mrak bioskopske sale je film “Luka”.

@Disney Pixar

Veoma hrabar potez Disney i Pixar koji su odlučili da prvo ovaj film prikažu u bioskopu pa tek onda na Disney + kanalu. Nažalost filmovi su još uvek u bioskopima značajno manje gledani nego ranije.

Malo je filmova koji su ove godine prebacili cifru zarade od 100 milona dolara na bioskopskim blagajnama. To su samo “F9”, “Quiet place II” i “Godzilla vs Kong” o kome smo već pisali na našem sajtu. Naravno šampion je “F9” koji već sada ima preko 300 miliona dolara zarade, To je dobar pokazatelj da će se filmska industrija uskoro probuditi iz “velikog sna”.

“Luka” je film koji priču seli u italijanski gradić na obali mora – gde u moru žive čudna bića nalik zlim sirenama kojih se meštani boje.

Ova bića imaju moć da izlaze na površinu i pri tome izgledaju potpuno kao građani čak imaju i moć govora.

Tu se sličnost sa “Malom sirenom” završava jer nema nikakvih princeza niti primesa ove čuvene Andersenove bajke.

@Disney Pixar

Dva druga kada izađu na površinu se uskoro povezuju sa lokalnom devojčicom koja ih obaveštava da uskoro sledi veliko takmičenje u trijatlonu gde joj je cilj da pobedi višegodišnjeg takmaca.

Oni se naravno uključuju da joj pomognu.

Stvar se komplikuje kada i Lukini roditelji izlaze na površinu.

Obzirom da se Lukino poreklo može otkriti tek kada se on polije vodom zaista su veoma smešne scene kada roditelji polivaju lokalnu decu da bi videli da li je neko od njih Luka.

Luka se sve više zbližava sa devojčicom Julijom ali to počinje da smeta njegovom drugu Albertu.

Iako je u pojedinim medijima ovaj film nazivan prvim Disney crtaćem u kome se govori o prihvatanju istopolne ljubavi i teškoća samootkrivanja spram zajednice – nismo sigurni da je to bio cilj autorima scenarija a i reditelju Enrico Casarosa koji je i sam jedan od scenarista.

Scenaristi su takođe sami to negirali. Svako će uostalom u filmu videti ono što želi. Daleko od toga da u filmu ima bilo šta što bi ukazivalo da između prijatelja ima išta više od dubokog prijateljstva. Svejedno film prikazuje da različitosti među ljudima treba da se prihvataju – što je lepa poruka deci.

Fotografija u filmu je fantastična – mada u pojedinim podvodnim scenama fotografija deluje mutna u 2D tehnici pogotovo kada se prikazuju pod vodom krljušti – tako da je možda i bolji izbor gledanje u 3D tehnici što sigurno ostavlja dobar utisak i u trkama gradićem i scenama letenja.

@Disney Pixar

Ono što izdvaja ovaj film je i to što se radnja dešava uz more – što nam svima prija posle dugog perioda izolovanosti.

Svakako – ovo je film koji vredi pogledati i uživati u 95 min istinski dobrog filma.

Prihvatljiv je i za decu ispod 6 godina.

U reklami filma se pozivaju da je film nastao od strane autora filma: “Inside & out” / “U mojoj glavi” ali niko od tih scenarista nije učestvovao u stvaranju ovog filma.

Reklama se odnosila na to da je “Pixar” autor i jednog i drugog filma.

@ Disney Pixar

Ipak “Inside & out” / “U mojoj glavi” iz 2015. godine ostaje i dalje ubedljivo najbolji animirani film ikada snimljen. Luka je tu samo da nas uteši – ali na dobar način.

Više o fantastičnom filmu “Inside & out” / “U mojoj glavi” i njegovom potencijalnom nastavku, koji je moguć 2022.godine, uskoro.

potaman8/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *