KNJIGA: Autobiografija Mire Furlan (1955-2021) – Iskreno i bolno
@LOST ABC / hulu Mira u seriji "Lost"

KNJIGA: Autobiografija Mire Furlan (1955-2021) – Iskreno i bolno

U decembru je u Hrvatskoj objavljena knjiga autobiografija Mire Furlan “Voli me više od svega na svijetu” (priče o pripadanju) a knjigu je reizdala u Srbiji izdavačka kuća “Booka”.

Knjiga je dostupna u knjižarama u Srbiji od 07. februara.


U “Booka” knjižarama cena knjige iznosi 1.500 dinara a u drugim knjižarama (npr. Delfi – 1.700 din)


@LOST ABC / hulu
     Mira u odličnoj seriji “Lost”

 


Za razliku od hrvatkog izdanja koje je u tvrdom povezu i na 640 strana, koje se prodaje u Hrvatskoj po ceni oko 30 evra, izdanje izdavačke kuće “Booka” je u mekom povezu i na 736 strane. 


Moramo priznati da knjigu sa ovolikim brojem strana nismo skoro držali u rukama pa bismo voleli kada bi objavili i izdanje sa tvrdim povezom.

Izdavač u Srbiji se odlučio sa ilustrovanu naslovnu stranu za razliku od izdanja kuće “Fraktura” koje je prvo objavilo izdanje u Hrvatskoj, gde je Mira Furlan i rođena 7. septembra 1955. godine u Zagrebu.

Mira Furlan u filmu “Lepota poroka”

Mnoge je prijatno iznenadilo, pa i nas, da postoji autobiografija Mire Furlan knjiga koja nam može približiti misli ove sjajne žene koja je ostavila veliki trag u kinematografiji.


Pisala ju je tokom boravka u Americi sve do poslednjih časova, kada je već znala da su joj u ovoj našoj stvarnosti odbrojani dani, knjiga pisana “dok nas smrt ne rastavi”.

Pored knjige eseja “Totalna rasprodaja” i dramskog teksta “Dok nas smrt ne rastavi” po kome se još uvek igra sa uspehom predstava u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu u Beogradu ovo je treće delo koje nam je Mira ostavila.

Prva knjiga naše velike glumice Mire Furlan

 

Knjiga je prvo objavljena 15. decembra u izdanju hrvatske izdavačke kuće “Fraktura” a od februara u izdanju izdavačke kuće “Booka” i može se naći u svim boljim knjižarama.


“Voli me više od svega na svijetu” (priče o pripadanju) naziv je Mirine knjige u kojoj nam predstavlja svoj životni put.


Knjiga je posvećena suprugu Goranu i sinu Marka sa kojima je provela poslednjih 20 godina u Los Anđelesu posle nemogućnosti ostanka u tada ratom zahvaćenoj Hrvatskoj.

 

@Fraktura

 

Knjiga će se pojaviti i na engleskom pod nazivom “Love Me More than Anything in the World” i na čak 640 strana bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru.

Renomirani hrvatski izdavač, čija pojedina izdanja se mogu naći i u boljim knjižarama u Beogradu ali ne i ova knjiga, ovako opisuje Mirinu knjigu:

“Život najveće filmske i kazališne dive naših prostora Mire Furlan bio je više od života, prepun uzbuđenja, veličanstvenih uspjeha, padova, ljubavi i izdaja. U autobiografskoj knjizi dovršenoj pred preranu smrt Mira Furlan pripovijeda, literarno moćno, svoj život i živote svojih bližnjih – od sudbine majke Branke i oca Ivana te bake Ljube do supruga Gorana i sina Marka, kojem je knjiga i posvećena.
Bez zadrške Mira Furlan čitatelja uvodi u vlastiti svijet, u svoje intimne drame, razmišljanja i karijeru. 

 

@Booka

 

Voli me više od svega na svijetu oživljava vrijeme koje je nestalo u ratu, generaciju i pojedince koji su vjerovali u bolji i sretniji svijet te zbog toga, pogotovo ako su bili nadnacionalni poput autorice, početkom sukoba u bivšoj Jugoslaviji za njih više nije bilo mjesta u novim državama.

Emotivna, moćna proza u kojoj pratimo život mlade intelektualke koja odrasta u disfunkcionalnoj obitelji te se odlučuje za glumu, gdje se smjenjuju sreća i nesreća, proza u kojoj vidimo i lice i naličje slave, urezuje nam se svakim zarezom, svakom rečenicom pod kožu.

Ne izostavljajući ništa i nikoga, ne štedeći nikoga, a najmanje sebe, Mira Furlan napisala je autobiografiju koja se čita kao roman.

U njoj se ostvaruje “američki san”, ali, naposljetku, najvažnija je ljubav, koja joj je pomogla da lakše brodi karijerom.
Voli me više od svega na svijetu knjiga je koja s puno sentimenta i osjećaja, a uvijek beskompromisno, s mnogo suza i smijeha, evocira ne samo Miru Furlan već i cijeli jedan svijet, poput Atlantide potopljen, ali ne i zaboravljen.”

 

@Fraktura

Takođe izdavač objavljuje Mirin predgovor, obraćanje sinu Marku, na svojoj internet stanici FRAKTURA.HR:

“Da li pišem ovu knjigu za tebe? Da bi ti mogao razumjeti što se dešavalo prije tebe? Kako bi mogao proviriti u daleki, davno nestali svijet iz kojeg su potekli tvoji roditelji? Da li uopće želiš znati nešto o tome? Da li ti treba ta teška prtljaga, prtljaga koju tvoja majka vuče sa sobom cijeli svoj život, ne nalazeći načina da je bar načas odloži?
Ili pišem za sebe, sebi? Zašto? Da li zato da ‘bolje razumijem samu sebe’ pokušavajući detektirati skrivenu ‘priču’ u raštrkanom, nelogičnom, kaotičnom narativu svojega života?
Dok sam pokušavala odgovoriti na ta pitanja na koja odgovor nije moguć, boreći se s riječima jezika koji nije moj (iako se drsko pretvaram da jest), desilo se nešto jako čudno: odrastao si. Ne samo to: Amerika je postala drugačija zemlja, zemlja zlokobno slična mjestu koje smo nekoć napustili s užasom i u očaju. Više nema sumnje da su sile koje su nas istjerale iz naših domova izvojevale globalnu pobjedu. Već smo se jednom borili s tim silama. Sada smo umorni. Iscrpljeni ponavljanjem.
Usto, prilično neobično, ova knjiga postaje drugačija knjiga. To više nije knjiga sjećanja na daleko mjesto i daleko vrijeme. Ona postaje nešto puno drugačije: molba Americi i svijetu.”

 

Naslovna strana rasprodate knjige eseja Mire Furlan u izdanju Samizdat B92


Mira Furlan nas je dana 20.01.2021. napustila posle teške bolesti, izazvanom virusom zapadnog Nila.


Mira Furlan – naša najveća glumica. Da li je ijedna glumica toliko plenila i toliko joj se verovalo.

Dovoljno je da vas ogleda svojim prelepim iskrenim plavim očima i da joj sve verujete.

Zato je i najveća.

Jer je bila iskrena u svemu što je radila – radila je to potpuno se predajući.

Čak i u ulogama svemirke Delen u sf seriji Babylon 5 toliko daleko od teških uloga žena različitih temperamenata kakve je ostavarila u jugoslovenskoj kinematografiji.

Svejedno i tu je bila savršena i mnoge obožavaoce u Americi i širom sveta je dobila upravo zahvaljujući ulozi ambasadorke Delen (Delenn) u naučnofantastičnoj televizijskoj seriji Babylon 5 

O njenoj ulozi u fantastičnoj seriji “LOST“, čijih smo 6 sezona nedavno odgledali, pročitajte na linku:

UTISCI: Serija “Lost”, 2004-2010. Zašto je ovo kultna serija ?

UTISCI: Serija “Lost”, 2004-2010. Zašto je ovo kultna serija i gde je možete besplatno pogledati ?

Mira Furlan se nikada nije libila da otvoreno priča o društvu u kome smo prinuđeni da živimo i da svoje viđenje sveta.

@Nin magazin

Takav je i intervju koji je dala nedeljniku “Nin“:

Intervju “NIN” 2015. – Mira Furlan

1 Comment

  1. Vesna Peric

    Kupila knjigu ceka na polici da na nadjem mira da se druzim sa Mirom barem ovako kad je licno ne upoznah. Divna glumica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *