Čitali smo: Najbolja SF trilogija XXI veka – “Besede o Zemljinoj prošlosti” Liju Cisin, Laguna

Čitali smo: Najbolja SF trilogija XXI veka – “Besede o Zemljinoj prošlosti” Liju Cisin, Laguna

Trilogiju “Besede o Zemljinoj prošlosti” koju je napisao Liju Cisin objavila je izdavačka kuća “Laguna” u periodu od 2019-te do oktobra 2021- kada je objavljena knjiga trilogije sjajna “Kraj smrti”.


Možemo sa pravom reći da je ova trilogija jedan od izdavačkih vrhunaca “Lagune” u poslednjih par godina.


Serija koja se najavljuje od druge polovine 2022-te a konačno se emituje od 21.03.2024. na platformi “Netflix“.

Čini nam se da je autor knjige bio svestan i u pojedinim delovima je napisao delo koje je veoma filmično.

Trilogija sadrži knjige: “Problem tri tela”, “Mračna šuma” i “Kraj smrti“, a detaljnije o utiscima posle pročitane sve tri knjige čitajte u tekstu.

 

 

Kineski autor Liu Cixin (Liju Cisin) nije bio nepoznat zapadnoj publici pre ove knjige a posebno je poznato njegovo delo  “China 2185” izdato 1989.

Tek u prevodu objavljenom 2014-te u Americi  je knjiga “Problem tri tela” dobila zaslužena priznanja i veliku sf nagradu.

U pitanju je nagrada “Hugo Award for Best Novel” koja se dodeljuje knjigama sa temama naučne fantastike ili fantazije koje su izdate tokom prethodne kalendarske godine.

Tako je dobitnik za 2020-tu godinu bio Arkady Martine sa knjigom “A Memory Called Empire” koja nije izdata za srpsko tržište.

Dugo se čekalo na srpsko izdanje a kada se knjige konačno uzmu u ruke vidi se da je prevodilački posao bio veoma zahtevan i da je prevodilac Bojan Tarabić obavio zaista odličan posao.

@Laguna

Uz tekst nas očekuje, najviše u prvoj knjizi, obilje prevodilačkih i autorovih komentara koje pojašnjavaju kinesku istoriju kao i istorijske prilike u doba Kulturne revolucije.

Izdavačka kuća “Laguna” ovako opisuje ove knjige:

“Problem tri tela”

“Nakon niza nerazjašnjenih ubistava koja potresaju naučnu zajednicu, fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svetu, koji naseljavaju Galileo, Njutn, Konfucije, Ajnštajn, reši astrodinamički problem tri tela. Pojava sablasnog časovnika i saznanje da je tokom Kulturne revolucije pokrenut tajni vojni projekat slanja signala u potrazi za vanzemaljcima, nateraće ga da se zapita kakva se to pretnja nadvija nad Zemljom i da li su čovečanstvu dani odbrojani.”

@Laguna

“Mračna šuma”

“Zamislite da je čitav univerzum jedna šuma kojom krstare nebrojeni, bezimeni predatori. U toj šumi preživljavaju oni koji su neprimetni, a civilizacija koja otkrije svoje postojanje postaje lak plen. Zemlja se razotkrila. Predatori dolaze.
Derviški ples Trisolarisovih zvezda naterao je ovu naprednu rasu u izgnanstvo. Trisolarijanska flota nezadrživo grabi ka Sunčevom sistemu. Njihove verne sluge sofoni pažljivo motre na svaki potez čovečanstva, držeći nauku pod svojom kontrolom. Um postaje poslednje bezbedno uporište, a izbavljenje ljudskog roda pada u ruke zidozornika sa gotovo neograničenim ovlašćenjima. Protiv njih ustaju izdajnici ljudskog roda čiji je zadatak da poruše bedeme spasonosnog umovanja.”

@Laguna

“Kraj smrti”

“Luo Đijev opaki gambit se isplatio. Trisolarijanska najezda je zaustavljena, a kosmički zavojevači prinuđeni su da podele svoja tehnološka dostignuća s čovečanstvom. Primirje između dve civilizacije održava se sa prstom na obaraču. Nadmudrivanje počinje. Ulog je veliki – sve ili ništa. Hoće li čovečanstvo izdržati kosmičku proveru? Šta nas očekuje iza mračnih zvezdanih kulisa? Tamni vilajet ili vrli novi svet? Prestanak života ili kraj smrti?
Iznad mračne šume polako pada noć. Čeng Sin, kosmonautkinja iz dvadeset prvog veka u čije je ruke sudbina tutnula ključeve vremena, Guan Jifan, naučnik koji otkriva od čega „boluje“ kosmos, Tomas Vejd, agent CIA, i vizantijska čarobnica samo su neki od junaka završnog čina ove veličanstvene trilogije.
Špijunaža, kosmička potera, tehnološki pokusi, vradžbine i bajke. Vodeći nas kroz lavirint epoha i razdoblja, Liju Cisin svojom apokaliptičnom imaginacijom oslikava susrete i okršaje neslućenih razmera. Trisolarijanska svita šalje glasonošu. Šahovska majstorica počinje i završava se u mračnoj šumi.”

KOMENTAR:

-spoiler alert / otkrivamo delove sadržaja

Moramo priznati da je početak prve knjige zahteva strpljenje jer je prikaz kineske Kulturne revolucije i zatim istraživačke stanice “Crvena obala” veoma obiman i nešto što ljubiteljima sf literature prilično neočekivano.

Tek kada se u knjizi konačno nasluti da se javlja mogućnost komunikacije sa vanzemaljcima knjiga dobija na dinamičnosti.

Poslednja trećina prve knjige nasuprot ostatku stvara utisak kao da je pisao drugi pisac i dosta je filmičnija od ostatka knjige.

Uvođenje milionera Evansa u knjigu deluje nam kao kompromis koji je autor uveo da bi knjiga bila filmičnija.

 


Delovi kada fizičar Vang Miao pokušava da u virtuelnom svetu, koji naseljavaju suigrači koji sebe nazivaju Njutn, Konfucije, Ajnštajn i dr., reši astrodinamički problem tri tela prikazani su maestralno.


Ovi delovi su odlično napisani tako da ih željno očekujemo i u filmskoj verziji.

Kada se uspostavi kontakt sa vanzemaljcima i saznamo za postojanje grupe koji podržava dolazak vanzemaljaca i njihovu invaziju na Zemlju knjiga postaje mnogo interesantnija.


Početak druge knjige nažalost donosi veliki pad u dinamici jer se prva trećina knjige uglavnom bavi pripremama i izborom odabranih ljudi koji će izgraditi plan borbe protiv vanzemaljaca.


Ono što predstavlja veliki problem Zemljanima je to što je naprednija civilizacija “trisolaraca” poslala špijunski sofon koji neprimetno može da špijunira i prenese Gospodaru sve informacije koje su im bitne.

Jedan od odabranih je Luo Đi a knjiga se bazira na praćenju njegovih pokušaja da reši problem koji preti uništenju Zemlje.

 

 

 

Ono što dodatno komplikuje borbu protiv neprijatelja je to što se dolazak “trisolarske” neprijateljske flote očekuje tek za 450 godina.


Prisustvo naših junaka finalnoj borbi se može rešiti samo na jedan način – a koji je saznajemo na početku druge kniige – hibernacija.


Ono što možemo navesti kao malu zamerku izdavaču “Laguni” je to što su u drugoj knjizi smanjili veličinu fonta a i pored malog formata knjige očekuje nas čak 536 strana.


Interesanto će biti videti šta će “Netflix” prirediti na osnovu ove tri veoma obimne i interesantne knjige na preko 1.500 strana.


Do verovatno kraja 2022-te i serije na kojoj su radili čak i autori serije “Igra prestola” ostaje nam samo da čitamo knjige i zamišljamo razvoj događaja u knjizi prebačen na filmsko platno.


Ono što se sada zna vezano za seriju je da će prva sezona biti snimljena po prvoj knjizi.


Obzirom na treću knjigu, koja je popravilo mlak dojam prve polovine druge knjige nadamo se da će celokupna trilogija biti i ekranizovana,

U Kini je već snimljen film po prvoj knjizi ali nije emitovan i za sada nam je dostupan ovaj trejler:

 

 

“Kraj smrti” je nešto najbolje što je naučna fantastika izrodila u ovom stoleću i možemo samo da se nadamo da će “Netflix” završiti ovaj ambiciozni poduhvat i ekranizovati i treću knjigu jer nas tek u njoj očekuje Cisinov spisateljski vrhunac.


Čini nam se da bi se i Miloradu Paviću da je danas sa nama – svidela ova trilogija jer istkati ovakvu priču je retkost pa još oplemeniti je potpuno neočekivano, sjajno uklopljenim, delom sa bajkama može samo virtuoz pisane reči – kakav je u sci-fi žanru danas – Liju Cisin (Liu Cixin)


“Kraj smrti” završnica trilogije donosi neverovatne spisateljske domete a kada pročitate tih više od 600 stranica dugo će vam u sećanju ostati neverovatni obrti i vizije budućnosti koje je autor predstavio.


Ako ijedna knjiga u XXI veku treba da nosi epitet vrhunske knjige naučne fantastike onda je to ova trilogija jer nigde skoro niste pročitali toliko naučnih činjenica (Liju je teoretski fizičar) i fantastike na jednom mestu.


OCENA:

9/10 (za prvu knjigu)

8/10 (za drugu knjigu)

10/10 (za treću knjigu)

 

3 Comments

 1. Karl

  Ako useru i ovo kao igru prestola na kraju osusili se dabogda

  • Mare

   Ne brini, usrali su sve, glupi Netflix, nikada vise necu gledati nista od njih, nema veze ni sa knjigom ni sa zdravim razumom.
   Ali zato kineska verzija serije deluje dobro, 30 epizoda, prva sezona, kao da citas knjigu.

   • admin

    Slazem da Netflix serija ne drzi paznju – iskreno posle prve epizode sam stao nikako da nadjem zelju da pogledam dalje.
    Netflix je mnogo izmenio i ubrzao radnju.
    Kinezi su pazljivo pristupili seriju samo su uvodni deo knjige sa javnim pogubljenjem naucnika zaboravili da prikazu.
    Izgleda da Lui Cisinu to nije smetalo jer se nije oglasavao – mada je taj deo radnje bitan za radnju serije
    Netflix serija , gde su ove scene istaknute odmah na pocetku, je zabranjena u Kini.
    Tesko da ce Netflix obnoviti seriju za drugu sezonu – što je ipak šteta jer se u zadlje 2 knjige dešava ludilo 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *