EGIPAT 2024: Da li (ne) ići na odmor na najlepše more na svetu – Crveno more

EGIPAT 2024: Da li (ne) ići na odmor na najlepše more na svetu – Crveno more

Egipat je zemlja nu koju mnogi turisti hrle – najviše privučeni povoljnim cenama za all-inclusive uslugu i prelepim podvodnim svetom kakav ne možete videti u Grčkoj ili u Jadranskom moru.


Pokušaćemo da ponudimo odgovor na pitanje – Koje su eventualne negativne strane boravka u ovoj zemlji?


 


Svima koji nisu ranije bili u Egiptu – Egipat je na vrhu liste za odmor ali postoje mnoga pitanja na koje novi turisti teško mogu da nađu  odgovore.


 


Crveno more je najlepše more na svetu i za naše prilike lako dostupno (samo 3h leta) i nudi vrhunski odmor po još uvek prilično povoljnim cenama (za all inclusive uslugu) u slučaju da putuju dve osobe. Posle korona pandemije cene aranžmana za Egipat su znatno porasle a kada se na to doda i potreba za većom zaradom naših agencije – često je za porodicu od 4 člana neizvodljivo ići na odmor u Egipat, bez sume od 2.500 evra za 6-7 noćenja sa all inclusive uslugom. 

 U ponudi su i aranžmani za Egipat za letovališta na Sredozemnom moru. U pitanju su odmarališta od Aleksandrije do Marsa Matruha. 

Nismo bili u tim odmaralištima ali obratite pažnju jer u Sredozemnom moru nećete videti prelepe šarene ribice i korale, jer ih u Sredozemnom moru ima koliko i na Jadranu – veoma skromno, dok je Crveno more prebogato njima.


Za porodični odmor Egipat je već nekoliko godina unazad, od prestanka pandemije, postao preskupa destinacija.


 


 

Na osnovu 10-godisnjeg iskustva boravka u Egiptu – komentarisemo koje su negativne strane boravka u Egiptu, tj. u Hurgadi (pored gomile pozitivnih o kojima smo vec pisali):

 • iz Beograda do Hurgade leti  samo low budget kompanija “Air Cairo” (preko leta dodaju agencije u ponudu i čarter letove “Air Serbia”) – ali su mesta odavno rezervisale naše agencije a ako i nađete kartu, preko sajta Air Cairo, cena nije ispod 300 evra za povratno putovanje.

 • preskupi aranžmani za putovanja iz Srbije su delom i zbog velikih marži naših agencija – mada su cene posle pandemije znatno porasle. Donekle mogu da budu rešenje  WIZZ air letovi iz Budimpešte, koji lete do Hurgade, Šarm el Šeika i Kaira po dosta povoljnijim cenama (posebno su povoljni letovi za Kairo).


 

Hoćete u Egipat? I mi 🙂

 • viza – je obavezna i kupuje se ili u Srbiji u ambasadi Egipta na Dedinju (košta 12 dolara i čeka se par dana) ili direktno na aerodromu kada košta 25 dolara i odmah se dobija (najbolje je da obezbedite tačan iznos)

 • sobe – Agencije iz Srbije sobe u hotelima dobijaju isključivo od turističkih agencija iz Egipta, koje su posednici između hotela u Egiptu i agencija u Srbiji, tako da ako sami pokušate da dobijete povoljnije cene od hotela nećete uspeti. Povremeno na sajtovima tipa “Booking” možete naći dobre ponude.


 


 • ishrana u hotelima je prilagođene posetiocima iz Evrope i sigurno ćete naći obilje kvalitetne hrane. Voda je dostupna na aparatima širom hotela a piće na svim barovima (ponegde ograničeno do 23h). Ponekima će zasmetati izbor hrane i pića ali naše iskustvo je da uz par dolara barmenu možete dobiti bolju uslugu.


 

Izlet znači dan bez kupanja – pa treba razmisliti

 

 • bakšiš je poželjan ali nije obavezan. Radnici u hotelima (sobari, barmeni) prefeririraju papirni novac (jer metalne evre ne mogu da konvertuju u papirni novac u menjačnicama i posle ne mogu da ih zamene za egipatske funte) pa obezbedite sitne apoene (najbolje) novčanice od 1 dolar ili novčanice od po 5 evra. Biće vam veoma zahvalni i obzirom da rade za veoma male plate, daleko od kuće, zaista ćete se i vi bolje osećati posle čašćavanja vrednih radnika za nas ipak skromnim iznosom.


http://www.accorhotels.com/1815

 


 • stomačni problemi – su zaista retki a za svaki slučaj ponesite lek Enterofuril (isti sastav kao egipatski lek Antinal) i probiotike

 • ratni sukobi u okolini i Crvenom moru ne utiču na turizam ali je kod velikog broja turista izazavao zabrinutost


Naši detaljni utisci sa odmora u Hurgadi – maj 2021.


 

 • ajkule – prošle godine nije bilo napada ajkula u okolini Hurgade (nažalost bio je jedan fatalni napad u blizini Šarm el Šeika). Svedoci smo da se u hotelu u kome smo boravili (“Tropitel”) naredne godine od našeg boravka desio napad ajkule.


 

Egipat 2024 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula?


 • vreme kupanja – nažalost u Egiptu je zabranjeno kupanje u Crvenom moru posle 18h – ista pravila većinom važe i za bazene hotela. Često kada vam je najlepše u moru uporni čuvar vas tera iz vode


 


 • poslednji dan boravka u hotelu (koristite sobe samo od podneva) nije plaćen od strane agencije i ako imate kasni večernji let (najčešće tek sledećeg dana u 2h ujutro) moraćete da izvršite doplatu za korišćenje sobe. Najčešće je cena za to oko 50 evra po sobi – ali raspitajte se pre uplate aranžmana da ne biste bili neprijatno iznenađeni jer neki hoteli ne dozvoljavaju korišćenje restorane po skdanju narukvica za all-inclusive uslugu i cene za doplatu mogu im biti visoke.


 


 • temperature tokom leta su preko 40ºC ali je vazduh suv pa se dobro podnosi. Nažalost voda je pretopla posebno u avgustu – popodne često imate osećaj kao da ste ušli u toplu baru jer je temperatura mora blizu 30ºC…


Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru?


 • izleti – zaboravite izlete u Kairo ili u Luksor ako na odmor u Egipat idete tokom leta. Naravno razlog su previdoke temperature. Bili smo u Luksoru u maju i već tad je bilo pretoplo. Posetu piramidama u Kairo odložite za kraj godine ili sledeću godinu obzirom da je novi termin za otvaranje GEM muzeja, najvećeg arheološkog muzeja na svetu, sada pomeren za drugu polovinu ove godine. Nebrojeno puta je najavljivano otvaranje ovog muzeja ali u Egiptu ga očito grade kao Skadar na Bojani. Razlozi odlaganja su i brojni radovi na infrastrukturi oko muzeja koji predugo traju.Egipat 2024 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula?


 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *