Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Ako se već odlučite da idete u Egipat po principu “ne može nam ajkula ništa jači smo od sudbine” verovatno ćete imati ipak veću želju da odete na neki od izleta koji ne uključuje kupanje u prelepom Crvenom moru.

Veliki broj turista koji prvi put dolaze u Egipat ima veliku želju da na tom svom obilasku obiđu i čuvene piramide u Gizi kraj Kaira.

Giza je zaseban gradić, zapadno od Kaira ali se već dugo među narodom odomaćilo da se Giza smatra za deo Kaira.

Udaljenost Kairo Hurgada je oko 500km

Turističke atrakcije u Egiptu su toliko brojne da je najbolja varijanta obići ih uz krstarenje Nilom, rekom koja je sa 6.650m najduža reka sveta.

Obzirom da naše agencije retko nude krstarenja Nilom, a i ta krstarenja su preskupa, ostaje vam da prilikom svog boravka u Hurgadi razmotrite mogući izlet do jedinog postojećeg Svetskog čuda Starog sveta – Piramida u Gizi.

Cena izleta varira od 60 eur pa naviše.

Naše mišljenje o izletu:

  1. Poseta piramidama u Gizi kraj Kaira

Šta vas očekuje:

Staro egipatsko carstvo nastalo je pre oko 5.000 godina.

Egipat se sa pravom zove zemlja čuda jer ono što tamo možete da vidite su zaista čuda.

U Egiptu se nalaze i jedino očuvamo svetsko čudo starog sveta od ukupno 7 svetskih čuda staroga sveta.

pyramids, egypt, camel-6224903.jpg

U pitanju su Velike piramide u Gizi.

Ove piramide, od kojih je najveća Keopsova piramida visine 138m, zajedno sa Velikom sfingom čine najveću arheološku znamenitost i atrakciju Egipta.

Smatra se da je Sfinga znatno starija od piramida – čak starosti i do 9.000 godina.

ČITAMO: Gamal Gitani: “Kairo u 1.000 godina”, 2019. – “Geopoetika”

 

Uz plato Gize gde su piramide i Sfinga nalazi se i novi nacionalni muzej “Grand Egyptian Museum” čije se otvaranje nebrojeno puta odlagalo a novi rok za veliko otvaranje je novembar 2022. godine.

Više od 160.000 eksponata biće izloženo uključujući i blaga iz Tutankamonove grobnice.

Utisci:

Poseta piramida tokom leta je veoma naporna zbog visokih temeperatura, posebno ako idete sa decom.

Put iz Kaira mini busevima traje i do 7-10h u jednom smeru.

Kreće se već oko ponoći a vraćate se narednog dana. Imate plaćeni ručak u nekom od restorana (najčešće na Nilu) a iz hotela možete da ponesete lunch paket koji vam oni pripreme i najčešće uključuje 2 sedviča, sok i voće.

Znači taj dan ništa od all-inclusive ponude hotela.

Izlet znači dan bez kupanja – pa treba razmisliti

Mini busevi su previše klimatizovanu pa se preporučuje da se ponese duks ili sl. odeću.


Veoma je bitno kakav je vodič – mi smo sa našom agencijom i nezainteresovanim vodičem u Luksoru imali veoma loše iskustvo.


Bitna napomena je da na ovom izletu nemate vremena da obiđete Kairo jer je ipak reč o jednodnevnom izletu (u kome ste u kolima čak i 15-20h)

Mislimo da ako vam se Egipat na prvi susret svideo i planirate još neki dolazak u Egipat (mi smo ga posetili 10 puta) da je najbolje da sačekate otvaranje novog muzeja gde će sva blaga iz starog loše klimatizovanog muzeja biti preneta.

Takođe u muzeju će biti izložena i mnoga druga koja nisu izložena u starom muzeju jer jednostavno nema mesta za njih.

@Wikipedia

Rok koji se nadamo se neće više pomerati je novembar 2022.godine.


Kada se Grand Egyptian Museum u Kairu otvori biće to najveći arheološki muzej na svetu.


Takođe u ovom muzeju biće i poseban deo za decu gde će oni moći da se upoznaju sa istorijom sveta drevnog Egipta.

Vredi sačekati i možda (što da ne) otići mu u posetu i samostalno sa noćenjem u Kairu, jer mislimo da ta 2-3h nisu dovoljna da se uživa u blagu ove bogate istorije.

Ovome ide u prilog da je od maja 2023.godine planirano ponovno uvođenje direktne linije Beograd – Kairo koja je prekinuta u doba kovid pandemije.

Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *