UTISCI O DOBROM FILMU: “Pripreme da budemo zajedno u nepoznato dugom vremenskom periodu”, Mađarska, 2020.

UTISCI O DOBROM FILMU: “Pripreme da budemo zajedno u nepoznato dugom vremenskom periodu”, Mađarska, 2020.

Iza dugačkog naziva film koji je prilično intrigantan “Preparations to Be Together for an Unknown Period of Time” ne krije se nikakav film u kome pratimo neke pripreme mlade za uranjanje u bračne vode ili nešto slično toliko prisustno u romantičnim komedijama.


Radi se o mađarskom filmu “Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre” iz 2020.godine koji je ipak sušta suprotnost romantičnoj komediji.


 

 

Radnja bi se mogla opisati ovako:

“Uzorni neurohirurg Marta Vizi (Nataša Stork), na pragu 40-tih, posle 20 godina iz SAD vraća se u Mađarsku. Njen povratak nije podstaknut čežnjom za domovinom ili čak porodicom jer je roditelje izgubila, koliko ljubavni pakt koji je sklopila sa kolegom mađarskim lekarom Janošem (Viktor Bodo) nakon što su se upoznali i zaljubili na konvenciji u Nju Džersiju. Dogovor je da se sastanu za mesec dana u 17h na mostu Slobode u Budimpešti.

Ona je održala obećanje, međutim on se nije pojavio. Odlučuje da ga pronađe ali on negira postojanje bilo kakav dogovor i kaže da je prvi put u životu vidi.”

Pratimo paralelno i Martine ispovesti terapeusti dok kamera zumira njeno lice i prelepe plave oči i shvatamo da i ona sama nije sigurna da nije izmaštala princa na belom konju – tj. čoveka koji u stvari ne postoji.

Kada se još prisetite da na početku filma ste imali priliku da pročitata ove stihove tek onda sumnjate u realnost postojanja udvarača:

I should have loved a thunderbird instead;
At least when spring comes they roar back again.
I shut my eyes and all the world drops dead.
(I think I made you up inside my head.)

U pitanju je poema koju je napisala Sylvia Plath pod nazivom ‘Mad Girl’s Love Song’, a naziv poeme još više pobuđuje čuđenje kako je došlo do ove zbrke. Marta je ipak odlučila da ostane i u lošijim uslovima rada u bolnici pokuša da otkrije šta se dešava.

Uskoro i sam Janoš joj postaje saradnik na poslu i počinju da izgrađuju neku vrstu odnosa prvenstveno njegovom inicijativom.


Specifična atmosfera ovog 90min filma, harizmatična glavna glumica, režija Lili Horvat (poznata po odličnom filmu “Beli pas”) čine da se film prati sa pažnjom i uživanjem.


Deo pred kraj film kao da je po pitanju odnosa junaka neprecizno prikazan pa unosi nepotrebno dodatne tenziju – zbog toga ipak ocena manje.

 

Jedan od boljih filmova u poslednje vreme, lepa ljubavna priča koja vas neće na kraju ostaviti neraspoložene.

A to uopšte nije malo kada se zna da je ogromna većina filmske produkcije veoma sumorna i danas normalnom čoveku teško svarljiva.

Film je zasluženo, kao i sama glavna glumica Nataša Štork već pobrao nagrade po festivalima.

Zasluženo ovaj film je i bio zvanični kandidat Mađarke za Oskara za strani film za 2021.godinu.

Ne propustiti.

potaman9/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *