Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Šest puta odlagana premijera filma “Smrt na Nilu” konačno se i desila i počev od 09.februara od kada se ovaj film prikazuje u bioskopima u Srbiji.

Film je pratila pored loše sudbine zbog kovid pandemije i mračna sudbina glavnog glumca Armie Hammer-a, koji je optužen za seksualno zlostavljanje od strane neimenovane ženske osobe.

Ovaj glumac je glumio i u nagrađivanom filmu “Call Me By Your Name” sa sjajnim Timothée Chalamet-om junakom filma “Dina”.

UTISCI o filmu “DINA” – prvi deo, 2021. dobitniku 6 Oskara

Kada se konačno pojavio u bioskopima i očekivanja su opravdano bila velika.

Da li je ova nova filmska verzija knjige Agate Kristi “Smrt na Nilu” iz 1937. godine donela neke nove nijanse u priču o ljubavi, izdaji i ubistvu – za koje je inspiraciju Agata dobila iz svojih brojnih putovanja po Egiptu.

 

 

@Wikipedia

Mnogima je u sećanju istoimeni film iz 1978.godine sa Peter Ustinovim kao i tv film iz devedesetih kada je Herkula Poaroa glumio najbolji Poaro David Suchet.

Tako da Kenetu Brani nije bilo lako da nadmaši ove dve sjajne adaptacije Agatinog dela.

Pogledajte trejler nove verzije filma u režiji Keneta Brane koji se izgleda specijalizovao za ekranizaciju njenih dela obzirom da je već snimio “Ubistvo u Orijent ekspresu” 2017. godine:

 

 

Radnja filma i knjige se opisuje na ovaj način:

“Spokoj krstarenja Nilom poremetilo je otkriće da je Linet Ridžvej ustreljena u glavu. Bila je mlada, elegantna i lepa. Devojka koja je imala sve… dok nije izgubila život. Herkul Poaro priseća se ranije izjave jedne saputnice: „Želim da joj prislonim cev mog lepog malog pištolja uz glavu i onda da naprosto povučem obarač.“ No, u ovim egzotičnim predelima ništa nije tačno onako kako izgleda.”

Knjiga je veoma čitana a jedno od novijih izdanja je izdanje “Lagune”, koje u knjižarama košta oko 800 dinara:

 

@Laguna

 

Muziku za film “Smrt na Nil” (engl. “Death on the Nile”) komponovao je Patrik Dojl i moramo priznati da je lepo uklopljena.

 

@Warner Bros

Naslovnu ulogu tumači Kenet Brana kao detektiv Herkul Poaro, dok su u ostalim ulogama su Tom Bejtmen, Anet Bening, Rasel Brend, Ali Fazal, Daun Frenč, Gal Gadot, Armi Hamer, Rouz Lezli, Ema Maki, Sofi Okonedo, Dženifer Saunders i Letiša Rajt.

Jedan od glavnih glumaca je Tom Bejtmen koji nam je poznat iz “Netflix” serije “Behind her eyes”.

U najavi filma stajalo je da predstavlja nastavak filma “Ubistvo u Orijent ekspresu” iz 2017. godine a moramo da priznamo da nam nije jasno kakva je veza ova dva filma, osim Poaroa.

 

@Wikipedia

Herkula Poaroa je najbolje odigrao David Suchet

Nažalost obzirom da su domaće agencije znatno podigle cene aranžmana u Egiptu ovo je prilika da barem ovako na filmskom platnu otputujemo do najveće reke sveta Nila i neverovatnog Egipta.

Moramo priznati da smo ipak veći ljubitelji Crvenog mora nego ove reke ali da nije nje u Egiptu ne bi bilo života.

Detaljnije o filmu u nastavku a svima preporuka da pogledaju prethodnu verziju filma koja je lako dostupna na internetu.

Za najboljeg tumača uloge Herkula Poaroa slovi David Suchet, što je povrđeno u anketi koja je rađena u britanskim medijima.

Da li mu se Kenet Brana približio po dobrom tumačenju čuvenog inspektora Poaroa?

Utisci:

Posle gledanja filma mogli smo da se uverimo u bioskopu da li je Kenet Brana i koliko vršio intervencije na originalnom tekstu Agate Kristi.

Film smo gledali u jedinoj IMAX sali u Beogradi – sali bioskopa Cineplex u TC Galerija, koja obzirom da je u pitanju 2D film daje bolji vizuelni utisak velikim ekranom kao i odličnim zvukom.

Početne scene prikazuju Herkula Poaroa na ratnom bojištu 1917.godine kada svojim predlogom za izvođenje ratne operacije pokušava da spasi svoju četu. Ove scene su snimljene crno-delo a zatim nas reditelj vraća u godinu početka radnje knjige i filma – 1937. kada je Agata i napisala ovo delo.

Ove početne scene su bile samo kratki uvid u rađanje njegovih detektivskih sposobnosti kao i odluke da pušta brkove karakterističnog oblika.

Nudi nam se i par scena da bismo bolje razumeli njegov odnos sa ženama.

Ovaj flešbek je rediteljeva intervencija i naravno da nisu dati u sklopu Agatinog dela “Smrt u Nilu”.

Takođe reditelj je sebi dao slobodu da prekraja i ubacuje aluzije na lezbejstvo dve akterke, da prekraja činjenicu da crnci nisu nažalost tada bili ravnopravni belcima, da menja lokacije dešavanja, izbacuje pojedine bitne Poarove zaključke koji postoje u knjizi itd.

Sve to može se smatrati za priličnom drskošću sada već nabeđenog stručnjaka za ekranizaciju dela Agate Kristi.

Takođe ni gluma nije jača strana – tako da npr. Emma Mackey prilično je prenaglašena u svojoj glumi ostavljene devojke.

Ova glumica je nekima poznata iz Netflix uradka “Sex education” – tako da je ovaj film pokušaj njenog proboja u blokbaster filmografiju.

Pohvala je što su barem eksterijeri lokacija u Egiptu zaista tamo i snimljeni ali naravno pre nego su kompjuterski obrađeni da bi sve izgledala kao 1937. godine.

Reditelj scene koje su u knjizi u hramu Karnak u Luksoru seli u Abu Simbel – zašto samo on zna.

@Wikipedia

Ostatak scena i scene sa glumcima su snimljene u studijima u Velikoj Britaniji. Gde je završilo i većina blaga iz Egipta.

Čak u naletu besa bogata naslednica Linnet Ridgeway, koju tumači Gal Gadot najpoznatija po ulozi “Wonder Woman” kaže: “Koliko košta da kupim Egipat”.

Lep prikaz bahatosti zapadnog sveta prema ovoj zemlji.

Zaboravite ovu verziju – film je šupalj i brzo gubi na dinamici i postaje, što je čudno za ekranizacije Agatinih dela, čak i dosadan.

Neverovatno je da je najbolju ulogu ponudio komičar i bivši voditelj MTV-a Russell Brand koji je svoju ulogu doktora, bivšeg verenika Linnet Ridgeway, doneo bez nepotrebnog glumatanja kao kod ostalih članova glumačke postave.

Jedini je koji i iskreno žali za Linnet.

Armie Hammer koji tumači ulogu Simon Doyle, supruga Linnet Ridgeway, je posebna tužna priča.

Privatno od 2021.godine proživljava sa svojih samo 42 godine kraj karijere.

Mala je verovatnoća sa će uspeti da rehabilituje svoju karijeru jer su podnete ozbiljne optužbe za seksualno zlostavljanje i kanibalizam zbog čega je otkazao sve projekte i isključen iz svoje glumačke agencije.

@Wikipedia

Film “Smrt na Nilu” je zbog toga dugo čekao trenutak za bioskopsku distribuciju jer ipak iza njega stoji i Disney studio.

Nažalost i jednu od svojih poslednjih uloga doneo je šablonski i veoma je neubedljiv u ulozi koja mu je dodeljena.

Ne znamo ko je odlučio da izgleda kao da je upravo izašao iz solarijuma, gde je prekoračio dozvoljeno vreme, ali zaista deluje smešno i kao neko ko nije zaslužio šansu da glumi u ovakvom klasiku.

Nedopustivo loša ekranizacija jednog odličnog krimića i pored lepih, ali u većini scena, kompjuterizivano obrađenih eksterijera Egipta.

6/10

One thought on “Utisci iz bioskopa – Film: “Smrt na Nilu” / “Death on the Nile”, režija Kenet Brana – 2022.

  1. Nil says:

    Jedini pravi Poaro je David.
    Ovo je snimljeno da bi uzeli pare potpuno bzv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *