Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Marija Hese je autorka i ilustratorka knjige o čuvenoj meksičkoj slikarki Fridi Kalo a 2017. godine je posetila Sajam knjiga što je bilo veoma propraćeno u našim medijima.

Sada predstavljamo knjigu o interesantnom životu Dejvida Bouvija  “Bouvi: Jedna biografija”, koja je objavljena 2018. godine od strane izdavačke kuće “Dibidus”.

@Dibidus

Knjiga nosi i naziv “Jedna biografija” – što ukazuje da će se autorka u njoj držati biografskih podataka ali uz dosta primesa izmaštanih događaja kakvi su Dejvidovi kontakti sa vanzemaljcima, što je istina i sam Dejvid više puta pominjao.

Bouvijev život je veoma interesantan i kao i sama Frida Kalo – Bouvi je bio posebna osoba koja je ostavila veliki trag  u umetnosti kojoj se posvetio. Knjiga predstavlja njegove scenske transformacije i etape u muzičkoj karijeri sa osvrtom na porodični život u kome se skrasio sa tamnoputom lepoticom Iman, kćerkicom i sina Zouvija – koji je sada pod novim imenom cenjeni reditelj (Dankan Džons, jer nosi pravo prezime svog oca – Džons).

Bogata ilustracijama ova knjiga se veoma lako čita – pa i ako niste veliki obožavaoci ovog sjajnog muzičara ova knjiga će vam držati pažnju i pročitaćete je za sat vremena.

Čini se da je ilustrovanje knjige o Fridi Kalo – ostavilo veliki trag na autorku Mariju Hese jer se u crtežima Bouvija vidi veliki uticaj slikanja Fride Kalo.

 

@Dibidus

Interesantno je da je ova autorka nacrtala / napisala i knjigu o Merilin Monro – koju verovatno možemo uskoro očekivati i u našim knjižarama.

Nije nam poznato da je neko na ovaj način predstavio biografije poznatih ličnosti – sa obiljem interesantih ilustracija i sa pripovedanjem u prvom licu.

Knjiga je lep poklon ali kao biografska knjiga svakako ne može da posluži – jer svojim malim obimom to joj i nije bila namena. Knjigu treba posmatrati kao interesantan pokušaj predstavljanja muzičke ikone i njegovog specifičnog karaktera i uma. Naravno prava ličnost Djevida Bouvija je mnogo kompleksnija tako da je ova biografija više romansirana biografija – a kako je i pisana iz prvog lica ne može se ni očekivati da se ovde predstavlja i negativni aspekt njegove ličnosti. Time se ionako bavi more drugih knjiga / biografija.

Na kraju knjige postoji i spisak Bouvijeve diskografije.

Komentar o knjizi izdavača “Dibidus”:

“Dejvid Bouvi nije samo pevač koji je prodao sto trideset šest miliona diskova, niti samo umetnik koji je eksperimentisao sa raznim stilovima i koji je definisao pop kulturu. On je mnogo više od toga. Kako je rekao njegov biograf Dejvid Bakli, „on je promenio više života nego bilo koja druga javna ličnost“. Svojim neukrotivim alter-egom Zigijem Stardastom i pesmama kao što su Starman ili Space Oddity pomerao je granice muzike i postao simbol svoje i idol sadašnjih i budućih generacija. Njegova duga umetnička karijera neraskidivo je povezana s ličnom biografijom. Ova knjiga zalazi u sve aspekte njegovog života, u njegove enigme i anegdote. Poput hijeroglifa, Bouvi je misterija koju svi želimo da odgonetnemo, a nema bolje za takav zadatak od Marije Hese, autorke fenomena „Frida“. Danas nas Bouvi očarava više nego ikad ranije. ”

potaman8.5/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *