Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

“Svetlost je leva ruka tame, a tama je desna ruka svetlosti…”

“Leva ruka tame” knjiga Ursule Le Gvin je jedna od knjiga koja je, kako je i on sam izjavljivao, mnogo uticala na poeziju Milana Mladenovića i njegove pesme nastale sa grupom “Ekatarina Velika”.

“Leva ruka tame”, knjiga Ursule Le Gvin objavljena je pre pedeset godina, ali značaj i upečatljivost ovog romana isti su kao i 1969. godine. A možda i snažniji: čini se da nam je više nego ikad potrebna priča o dva bića koja uče da razumeju ono drugo uprkos kulturološkim preprekama i stereotipima seksualnosti. Genli Aj ne veruje svom glavnom savezniku u Getenu. Ne polazi im za rukom da komuniciraju bez zazora, čak i kad prilike u kojima se nalaze počnu da se pogoršavaju. Ursula Le Gvin besprekorno razotkriva zamke komunikacije koje prebivaju između kultura i način na koji ljudi razgovaraju i razmenjuju se jedni sa drugima.”, izvor “Delfi”.

 

 

“Leva ruka tame” je čuvena knjiga Ursule Le Gvin koja je osvojila veliki broj nagrada za SF književnost između ostalog i najvažnije – “Hugo” i “Nebula”. Od Meri Šeli i njenog “Frankenštajna” nije se pojavila žena pisac naučne fantastike koja je više uticala na svetsku SF književnost.

Knjiga sa intervjuima koje je Milan Mladenović dao upravo je nazvana po terminu koji se pojavljuje u ovoj knjizi “Mesto u mećavi”.

Ova knjiga nažalost nikada nije ekranizovana – što će jednog dana sigurno biti ostvarivo kada se rodi reditelj koji je spreman da se uhvati u koštac sa ovakvim zahtevnim delom.

Bilo je pomena 2017. da će biti snimljena mini serija ali se od tada ne pominje ta mogućnost.

Ursula Le Gvin je umrla 2018.godine u 88 godini života i kao nijedna žena pre ni posle nje ostvarila nemerljiv uticaj na naučno fantastičnu književnost. Donela je potpuno novi pristup i humani osvrt na mogući kontakt sa drugim civilizacija što je u ovom delu i pokazala.

Knjiga posebno otvara pitanja seksualnosti i neprihvatanja različitosti i istražuje problem muško-ženskih podela uloga u ljudskom rodu.

Posmatrajući delo Ekatarine Velike i poeziju Milana Mladenovića mislimo da se najveći uticaj ove knjige oseća upravo na prvom albumu Ekatarine Velike (posle dva albuma Katarine II) “S’ vetrom uz lice”.

“S’ vetrom uz lice” je mnogima najvoljeniji album EKV i dan danas oduševljava različite generacije njihovih obožavatelja. Savršeni čisti zvuk ono je što se i dan danas primeti pri slušanju ovog albuma a preporučujemo slušanje sa gramofonske ploče koju danas nije lako naći i koja dostiže visoku cenu, najmanje preko 50 evra.

 

Posebno se uticaj ove divne knjige oseća u pesmi “Budi sam na ulici” koja svojim slikovitim tekstom direktno asocira na atmosferu ove knjige koja prikazuje otuđenje čoveka od čoveka ali i čoveka od samog sebe.

Treba mi svet
Otvoren za poglede
Otvoren za trčanje
I treba mi soba
Da primi pet hiljada ljudi
Sa dignutim čašama,
Sa dignutim čašama
Lomi se kristal
Svetlucaju staklene iskre
Pod našim nogama
Kao potpuni stranci
Sa staklom u srcima,
Sa staklom u očima,
Na licima
Budi sam na ulici
Budi sam
Budi sam na ulici
Budi sam

potaman10/10

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *