Moja genijalna prijateljica – My Brilliant Friend – L’amica geniale, 2018-2020, HBO
@HBO

Moja genijalna prijateljica – My Brilliant Friend – L’amica geniale, 2018-2020, HBO

Gledali smo obe sezone ove nadasve interesantne i jedinstvene serije. Serija ima 16 epizoda u kojima smo zaista uživali.

Svaka sezona prati po jednu knjigu ove Napuljske tetralogijam a predstavljamo radnju knjiga izdavača “BOOKA”:

MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA, 1. DEO / 1. SEZONA serija snimljena 2018. godine

“Predgrađe Napulja, druga polovina pedesetih godina XX veka. S jedne strane siromaštvo i začeci nekog drugačijeg života, a sa druge bogatstvo mašte dve devojčice, Lile i Elene. Knjiga o magičnom odrastanju na italijanskom jugu i neraskidivom prijateljstvu dve neobične žene. Pripoveda je Elena kao zrela žena, u trenutku kad saznaje da je Lila svojevoljno nestala iz Napulja, brišući svaki trag svog postojanja.”

PRIČA O NOVOM PREZIMENU, 2. DEO / 2. SEZONA serija snimljena 2020. godine

“Pred vama je druga knjiga toliko hvaljene i čitane „Napuljske priče“ Elene Ferante. Elena i Lila sada su u svojim ranim dvadesetim. Lila ostaje zatočena životom udate žene, a Elena nastavlja svoj put školovanja i samootkrivanja. Dve mlade žene i dalje neguju složenu uzajamnu vezu koja ih povremeno čini vrlo bliskim, a povremeno ih sasvim udaljava jednu od druge. S tim komplikovanim i neverovatno podrobno opisanim prijateljstvom u središtu svog emotivnog života, dve devojke stasavaju u žene neminovno plaćajući okrutnu cenu tog sazrevanja.”

Treću sezonu (PRIČA O ONIMA KOJI ODLAZE I ONIMA KOJI OSTAJU)  možemo očekivati tokom 2021.godine a potvrđeno je da će biti snimljena i četvrta sezona – obzirom da serija verno prati sadržaj iz četiri knjige Elene Ferante, italijanske književnice za koju se ne zna ko je jer je ovo ime samo pseudonim.

“POTAMAN” KOMENTAR:

Počeli smo od druge sezone očekujući da nas serija neće zainteresovati ali uskoro smo odgledali sve epizode 2 sezone i prešli na 1 sezona. Sezone se mogu pratiti i odvojeno ali ipak je bolje pratiti od početka radnju.

Serija verno prati radnju romana u kojima pratimo sudbinu prijateljica Lile i Elene, čije je prijateljstvo često bilo prekidano ali zahvaljujući Eleni i ponovo oživljavano.

Ako bismo birali druga sezona je ipak interesantnija jer su one sada već devojke i radnja je veoma dinamična posebno u pogledu dešavanja sa Lilom, koja je nosilac radnje. Elena je spremna da stalno iznova oprosti Lili i pokuša da joj pomogne.

Lila je slušala svoje srce i težila je onome što želi, svome cilju. Dok je Elena uvek trebala podsticaj da ostvari ono što želi. Često je za to podsticaj bila Lila. Eleni je uvek falilo ono malo, uvek je bilo “zamalo” da ostvari ono što je iskreno želela. Često ju je nosila stihija ili je pustila da joj drugi predlože kuda dalje sa svojim životom. Serija je vizuelno raskošno snimljena a posebno je upečatljiva gluma Elene u tumačenju Margherite Mazzucco a posebno gluma tvrdoglave Lile u sjajnom tumačenju Gaia Girace.

U pitanju je serija koja ostaje dugo u sećanju i koja verno prikazuje patrijahalno društvo Italije, život u siromašnom kvartu u predgrađu Napulja u drugoj polovini pedesetih godina XX veka.

Posebno je bolno uvečatljiva scena iz prve sezone kada Lila koja je daleko ispred svojim drugarica po znanju iz svih predmeta ostaje uskraćena za dalje školovanje.

Nažalost tada nisu sva deca mogla da nastave školu, ako im roditelji nisu bili spremni da to i plate.

Obzirom da je bila iz siromašne porodice obućara morala je da se povinuje volji roditelja.

To je bolno obeležilo čitav njen život i kasniji prezir prema intelektualcima je posledica tih događaja.

Ova serija prati kroz kakve sve životne situacije i teškoće je prinuđena da prođe jedna žena da bi uspela da stane na svoje noge.

Pratimo dva puta, dva života – Lile i Elene, dve težnje ka slobodi i sreći koje ove mlade žene pokušavaju da ostvare.

Kada će sezona br.3 saznajte na linku:

TREĆA SEZOVA SERIJE SE EMITUJE ?- NAJNOVIJE VESTI

OCENA:

10/10

 

 

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *