SERIJA – NOVO: “MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA” – 3 SEZONA JE STIGLA
@HBO RAI productuon

SERIJA – NOVO: “MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA” – 3 SEZONA JE STIGLA

Treća knjiga Napuljske tetralogije “Moja genijalna prijateljica” sjajne Elene Ferante je konačno ekranizovana i počev od 06.februara je počelo i njeno emitovanje. 

HBO nudi seriju na svom servisu HBO OD a i u ponudi HBOMax, koji je startovao od 8 marta.


@HBO RAI production

 


Oni koji su pretplatnici kanala HBO moći će od 28. februara da prate prve epizode ove treće i pretposlednje, sezone serije.


Objavljen je i trejler treće sezone koji nam vraća u sećanje delove treće knjige koja je kao uostalom i čitav ciklus knjiga Napuljske tetralogije Elene Ferante briljantno napisan.

Pogledajte trejler treće sezone:

https://www.youtube.com/watch?v=gKxgb1oh6FM

 


Snimanje sezone 3

Zašto tek sada sezona 3 – to nas i ne čudi jer je snimanje nastavljeno tek u februaru 2021. godine.

Snimanje po raspoloživim fotografijama iz italijanskih novina se odvijalo u Milanu i Firenci a videli smo i da je u avgustu 2021. serija snimana u glavnom gradu Toskane – Firenci.

Serija je finalizovala u septembru 2021. – snimanjem u rodnom gradu Elene i Lile u Napulju.

Ono što oduševljava italijanske novinare je scenografija 70-tih sa voznim parkom kakav čine stari modeli Fiat-a.


Svaka sezona serije ima po 8 epizoda pa tako i treća sezona.


‘”My Brilliant Friend” (na italijanskom  ‘L’amica geniale’) prati prijateljstvo dve drugarice koje se zovu Elena Greco (sjajna Margherita Mazzucco) i Lila Cerullo (brilijantna Gaia Girace) od malih nogu do njihove starosti u kojoj i dalje imaju kontakt ali i dalje veoma turbulentan.

Sam početak prve sezone upravo govori o situaciji u kojoj Lila, sada već u starosti, nestaje i njen sin zove Elenu da mu pomogne da je pronađe.


Čitava priča i u knjizi i u seriji se prati iz vizure već stare Elene, koja se priseća svoje prošlosti.


@HBO i RAI production

O čemu se radi u sezoni 3

Ono što svakako nije nepoznanica je radnja serija jer su knjige odavno objavljene, treća knjiga je izdata 2014-te, i obožavaocima ove autorke veoma poznate.

Naziv ove knjige na italijanskom je “Storia di chi fugge e di chi resta” ili “Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju”.

Radnja treće sezone nas vodi u 1970-te  – a na kraju druge sezone Elena je diplomirala daleko od rodnog mesta na institutu u Pizi – objavila svoj prvi roman u kojem opisuje svoje detinjstvo i prvenstveno svoj turbulentni odnos sa drugaricom Lilom.

@HBO i RAI production

Sa druge strane Lila vodi težak život u fabrici ribe – slobodna ali siromašna.

Ostavila je muža Stefana i sa sinom živi razdvojena od bivšeg muža, koji je saznao da on nije otac Stefanu.

Ona i njen sin žive sada sa njenim prijateljem iz detinjstva Enzo-om.

Enzo je zaljubljen u Lilu ali nesrećno jer Lila nije zainteresovana za novu ljubav i posmatra ga samo kao prijatelja – a nju niko ne može da natera ni na šta. Enzo je i to dovoljno da bi bio srećan.

@HBO RAI productuon

Ta nezavisnost i borbenost nekad i tvrdoglavost je nešto što je vodi kroz život i čemu čovek može samo da se divi. Nije spremna ni na kakav kompromis – da preda svoje telo muškarcu koji će joj zauvrat obezbediti materijano blagostanje. Takve kompromise ona ne radi.

I to je ono što nas oduševljava u njenom liku – ta stalna borba da se ostvari svoj cilj – bez odustajanja i predaje.

Ova borba treba svima da nam bude primer posebno u današnjem okruženju gde su mnogi ljudi spremni da pogaze i promene svoja ubeđenja radi lične koristi – što nas posebno rastužuje.

Zamena glumica


Ono što su poslednje vesti je nešto što je obradovalo obožavaoce serije a to je da će glumice koje tumače Elenu i Lilu ostati do kraja treće sezone i da će se njihovo starenje u seriji prikazati pomoću veštih šminkera i maskera a ne zamenom glumica. Bilo je najava da će Lila glumiti samo 3 epizode 3 sezone ali to je opovrgnuto.


@HBO RAI production

Znači u trećoj sezoni neće biti zamene ovih glumica sa novim glumicama i celu sezonu ćemo se družiti sa Margherita Mazzucco i Gaia Girace kao Elenom i Lilom.

Autori nisu hteli da naglo tokom treće sezone menjaju glumice jer bi to poremetilo strukturu serije i njenu organsku vezu sa publikom.

Ta odluka je razumljiva jer bi brojnim vernim obožavateljima ove serije bilo veoma žao da je do toga i došlo – posebno jer je Gaia odigrala fantastičnu ulogu Lile i ona je u svakoj epizodi plenila sjajnom glumom.

@HBO RAI production

@HBO

Eleni kao liku možemo da zamerimo što se nije više potrudila da pomogne drugarici, ali to je već tema za autorku knjige – kada budemo znali ko je pitaćemo je 🙂 , ali to je često tako u životu i svako prati svoj put.

Putevi bliskih drugarica se jednostavno razdvoje i teško se ponovo sreću.

Gaia je u nedavnoj izjavi rekla da je tri godine živela sa Lilinim likom i da bi joj bilo veoma žao da napusti Lilu i da se nada da će nova glumica, kada preuzme ulogu, barem mrvicu voleti lik Lile kako ga je ona volela.

Nove glumice će se ipak uvesti tek od četvrte sezone

Saverio Costanzo koji je režirao seriju sada se bavi adaptacijom scenarija dok je rediteljsku palicu prihvatio reditelj Daniele Luchetti koji je već učestvovao na snimanju prve sezone.

On je izjavio da će treća sezona biti više snimana na otvorenom prostoru u prelepim italijanskim eksterijerima – pa su tako izašli i prvi snimci sa lokacija gde se snima serija – sa prelepih lokacija Firence, Milana i Napulja.

Reditelj kaže sa želi da udahne realan život u seriju  i predstavi duh Italije 70-tih.

@HBO i RAI production

Elena ga podseća sa svojim stalnim dilemama i strahovima da li je dovoljno dobra u pisanju na likove koje je tumačila italijanska glumica Monica Vitti dok ga Lila sa svojom stalnom borbom za dostojanstven život svog deteta i sebe same podseća na heroine Holivuda 70-tih.

 

@HBO i RAI production

Po mnogima jedna od najboljih serija XXI veka

Interesantna vest je objavljena vezana za mladu glumicu Ludovica Nasti koja je glumila Lili u prvoj sezoni serije i pobrala hvalospeve za sjajno odigranu ulogu mlade Lila koja preživljava teške trenutke u svom nesrećnom detinjstvu.

@HBO RAI production

Mnoge ljude bi to što se dešavalo Lili slomilo ali ne i Lilu koja je tako poslala poruku svim ljudima sveta da se ne treba predati. Sve je to napisala sjajna Elena Ferante.

Ova mlada glumica je i sama prošla teške trenutke u životu – obzirom da joj je kao maloj dijagnostikovan rak ali uspela je da ga pobedi. Veoma se interesuje za muziku, voli fudbal, prati modu a i sama je foto model.

Ludovica Nasti, 14-godišnja glumica, dobila je ulogu u drugoj sezoni serije “Romulus” – koja prati rađanje rimskog carstva. Tumačiće lik Vibia, koja je kćerka proročnice Sabine. Prva sezona se emituje i kod nas na televiziji “HBO” pod nazivom “Romul”.

Margherita Mazzucco će od novembra. posle završetka snimanja sezone 3, otpočeti snimanje novog filma autorke Susanna Nicchiarelli čiji je poslednji film “Miss Marx” prikazan i na FEST-u ove godine.

Margherita će igrati naslovnu ulogu iz filma “Chiara” koji priča priču o životu svetice iz 13. veka.

Ne sumnjamo da će ova uloga potvrditi njena glumačka umeća.

Od 06. februara kada je počela da se emituje sezona 3 –  ko nije treba da pogleda prve dve sezone ove po mnogima najbolje serije XXI veka.


Često i RTS emituje prve dve sezone – upravo na RTS3 kanalu.


Fascinantna gluma, fotografija i režija čine da se ova serija ne zaboravlja.

O gostovanju dve glavne glumice na festivalu San Remo pročitajte na linku


Zvezde serije “Moja genijalna prijateljica” najavile sezonu 3 


Kratki trejler za RaiUno za sezonu 3 možete pogledati na donjem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=dtz6-IhBVs8

Zvanični HBO trejler za sezonu 2 možete pogledati na donjem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=BWqkUFyHkXk

Utisci o trećoj sezoni serije

Prvi utisci po početku emitovanja treće sezone je da je reditelj i ovaj put maksimalno ispoštovao delo Elene Ferante i verno predstavio duh treće knjige.

Obzirom da se u trećoj knjizi Napuljske tetralogije autorka mnogo više fokusira na Elenin život tako je i u seriji, barem u prve dve epizode od ukupno osam.

Nadamo se da će režiser serije ipak dati u seriji više prostora i Lili jer je njen život ipak interesatniji i kao glumica mislimo da je njen lik bolje predstavljen.


Tako se tek u drugoj epizodi treće sezone pojavljuje Lila – kada je Elena posećuje i zatiče umornu i bolesnu od iscrpljujućeg rada u fabrici ribe.


Čitava druga epizoda treće sezone je upravo i posvećena Lili, njenoj borbi za preživaljanje, borbi da sačuva svoje dostojanstvo ali i borbi za radnička prava koja je sve prisustnija u Italiji tih godina.

Druga epizoda i počinje tako što Lila poziva, preko Enca, Elenu da joj obeća da će se starati o njenom sinu ako ona umre.


Sjajna fotografija i gluma su ono što obeležava drugu epizodu u kojoj je Gaia Girace još jednom potvrdila da jeste i da će biti sjajna glumica obzirom da je jako mlada.


Treća i četvrta epizoda donose ipak i lepše momente kao što je povezivanje dve prijateljice posle Eleninog povratka u Napulj, kao i druženje njihove dece.


Elena Ferante, koja je po nekim informacijama i aktivni učesnik u osmišljavanju serije, bila bi veoma zadovoljna ovim vernim prenošenjem radnje i atmosfere njenih knjiga na filmsko platno. U čemu ni treća sezona nije omanula.


Peta i šesta epizoda donose nastavak radnje iz treće knjige Elene Ferante i turbulentan odnos Elene i njenog muža kao i odmos sa Lilom koja ne može da shvati Elenine životne poteze.  

Elena shvata da je njen izbor Nino.


Poslednja scena kada Elena srećna putuje avionom sa Ninom i kada se gleda u ogledalo u avionskom toaletu – donosi jedno iznenađenje.


Elenin lik u ogledalu, dok se zadovoljno osmehuje, pretvara se u lik glumice koja će preuzeti njenu ulogu u četvrtoj sezoni.

Koje glumice nasleđuju uloge Elene i Lile u četvrtoj sezoni – o tome uskoro!


Zvezde serije “Moja genijalna prijateljica” najavile početak emitovanja sezonu 3 gostovanjem na RAIUNO (VIDEO) 

Zvezde serije “Moja genijalna prijateljica” najavile početak emitovanja sezonu 3

 

 


10/10

2 Comments

  1. Katarina

    Predobra serija. Fotografija fantazija

  2. Ljilja

    Knjige su odlicne. Pogledacu i seriju. Hvala za clanak nisam ni znala d ima serijs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *