ČITALI SMO: “Hronika Ptice Navijalice” – Haruki Murakami,  Šahinpašić, 2015.

ČITALI SMO: “Hronika Ptice Navijalice” – Haruki Murakami, Šahinpašić, 2015.

585 strana čistog zadovoljstva

BH izdavač ovu knjigu opisuje ovako:

“Hronika Ptice Navijalice je fantastični roman neobične, uznemirujuće i hermetične atmosfere, čija je simbolika prilično suptilno naznačena, ali ipak jeziva u porukama koje donosi.

 

 

U središtu je radnje tridesetogodišnji Toru Okada, koji je dao otkaz na svom poslu pravnog pomoćnika u jednom odvjetničkom uredu (priznajem da su me zajednički biografski elementi posve vezali uz glavnog junaka), kako bi se pronašao, u čemu ima blagoslov svoje supruge Kumiko.

Ovaj mladi bračni par živi u staroj kući u mirnom kvartu, koju su iznajmili od njegovog ujaka i žive prilično skromno.

Zatječemo ih nakon što im je odlutao mačak, kojeg nazivaju Noboru Wataya, po Kumikinom bratu, kojega oboje mrze i čija im se sjena nadvija nad život, iako će se pokazati da nije riječ ni o kakvom kriminalcu,već profesoru ekonomskih znanosti čija zvijezda vremenom samo dobiva na popularnosti (iako će Toru Okada tvrditi da ono što Noboru Wataya govori u svojim javnim istupima, iako lijepo zvuči, nije logički dosljedno i zapravo nema nikakvog smisla). ”

KOMENTAR:

Murakami hronološki priča priču o mladiću koji pošto napusti posao shvata da mu i u porodičnom životu ne ide sve kako treba.

Pokušava da pronađe svoj put samopomoći dok ptica navijalica neumitno otkucava vreme. Murakamijeve romane je teško prepričati ali ko voli njegove romane neće ostati razočaran – jer je u pitanju remek delo.

Ne postoji srpsko izdanje ali je zato ovo izdanje BH izdavača odlično priređeno.

Naravno veoma ga je teško naći ali ne i nemoguće. Srpski izdavač Mukamijevih dela “Geopoetika” gotovo je sigurno da neće objaviti prevod ovog dela jer objavljuju ipak novija Murakamijeva  dela.

Japanski original sadrži dodatna poglavlja koja ne postoje u ovom prevodu ali i ovo je dovoljno jer se radi o veoma obimnoj knjizi na 585 strana – što je tipično za Murakamija.

 

Wind-up Bird Chronicle, Japanese Edition

Prelepa knjiga, ne treba je propustiti pa makar je i direktno naručili od izdavača.

Posebno su odlično opisani događaji iz drugog svetskog rata kao i njegova iskustva iz “bunara”.

Murakami je večiti kandidat za Nobela a nadamo se ove godine i dobitnik.

OCENA:

10/10

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *