Najbolji yu pop rock albumi koji se nigde ne pominju

Na top listama najboljih albuma yu rock-a po pravilu se izbegavaju albumu koji valjda po kritičarima nisu dovoljno “cool” tako da se uglavnom te liste prepisuju i na njima se nalaze autori i ploče koje često sem samim kritičara i bliže porodice autora niko nije nikada ni slušao. Pokušaćemo sada da ispravimo tu nepravdu. Koju muziku vi volite a mislite da se ne ceni dovoljno – ostavite komentar na forumu.

Naša lista top 10 albuma koji su nepravedno potcenjeni i zaboravljeni od kritičara:

 

pozicija 9

ASKA

“KATASTROFA”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-20962414acbfaa6d63c40847073b4f7e.jpg' }}

DISCOS, 1984.

Iako je učešće na Pesmi Evrovizije 1982. godine sa pesmom “Halo, halo” učinilo da grupa “Aska” dobije široku popularnost i ubrzo objavi album obrada “Disco rock” -prvi i poslednji autorski album koji je usledio nije pobrao previše dobrih kritika a ni velike tiraže pa vođa benda Snežana Mišković menja muzički pravac i solo ulazi u rock vode pod pobedničkim imenom Viktorija.

Danas ovaj album predstavlja lep pokušaj uvođenja disco funk muzike u yu popularnu muziku. Sa većinskom muzikom Snežane Mišković, prelepim glasom Nere – kasnije nestala bez traga, Bajaginim tekstovima na dve pesme, produkcijom Neše Japanca ovaj vinil je danas veoma tražen i vrlo redak.

pozicija 9

DENIS & DENIS

“JA SAM LAŽLJIVA”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-38e362d4652ef1393771d98457e3d67a.jpg' }}

JUGOTON, 1985.

Denis & Denis” u zenitu slave pritisnuti alavošću “Jugotona” na mišiće snimaju mini album sa ipak i dve stupidne instrumentalne verzije. Ispostaviće se labudova pesma ovog riječkog benda album nazvan po pesmi “Ja sam lažljiva” (tekst Alke Vujice) je i dan danas pored kritičarski veoma cenjenog “Čuvaj se” ostao veoma omiljen ali samo kod publike.

Tu su i “Voli me još ovu noć”, “Soba 23” zauvek obeležena spotom koji budi erotske fantazije (zahvaljujući Marininom tuširanju u video-spotu) i “Noć” – pesma koja vapi za remiksom.

Predlažemo remiks pesme “Noć” (ili neke druge) od strane Nipplepeople sa gostom Marinom – kakva bi to poslastica bila!

pozicija 8

CRVENA JABUKA

“ZA SVE OVE GODINE”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-24fe2490bbfceedb5a2033aa6a5cedb9.jpg' }}

JUGOTON, 1987.

Crvena Jabuka” posle uspešnog debija doživljava tragediju smrću članova Buhe i Ričla (Zije) 1986.godine. Sledeće godine izlazi sjajan album kao posveta poginulim članovima benda. Čitav album odiše setom i iskrenim emocijama – tako retkim u pesmama “Yu pop-rock-a”. Upravo ta emocija je izgleda zasmetala i kritičarima koji nisu imali sluha ni za ovaj album “Crvene Jabuke” – veoma potcenjene grupe yu pop-rock-a.

Večne balade kao naslovna, “Umreću noćas od ljepote” i “Uzmi me kad hoćes ti” pesme su većinom tekstopisca Zlatka Arslanagića Zlaja (sada van muzike) i sa najboljim Žerinim vokalom ikada.

“Tugo, nesrećo” je potpuno Zijina pesma.

pozicija 7

BOLERO

“NA KRAJU SLAVLJA”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-1188ffa1f01a71ebd57b9c3223b25c5b.jpg' }}

DISKTON, 1986.

Zaštitni znak grupe “Bolero” je fantastičan vokal Mileta Anđelića koji je obeležio ovaj i naredni, poslednji u ovom sastavu, album ove sarajevske grupe “O Jesenjinu”. Pesme “Na kraju slavlja”, “Dajana”, “Sama” slušati uz pesme sa narednog albuma “O Jesnejinu” koje je obeležila seta i Jesenjinovi stihovi. Mile napušta muziku a osnivač Bartulica, takođe i vokal u “Jeleni” i dalje povremeno nastupa sa novom postavom grupe “Bolero”. Ako je i jednu grupu obeležio vokal onda je to sjajan vokal ovog pevača a ostaje žal što nisu snimili još neki album pored ova dva bisera.

pozicija 6

SLOMLJENA STAKLA

“LJUBAV JE KAD”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-2f0ea98528143bef09c92a63a891a238.png' }}

JUGOTON, 1984.

Nastali na talasu novog romantizma koji je u UK izrodio zvezde “Duran Duran”, “Spandau Ballet” i dr. bend “Slomljena stakla” svoj prvi album objavljuje 1983.

Sledi za “Jugoton” album “Ljubav je kad…” sa hitovima: “Una”, “Monsunski vetrovi” i “Ljubav je kad…” koji i dan danas odlično zvuče. Domaća publika je ipak više volela strane bendove tako da je ova grupa uvek nepravedno smatrana za lošu kopiju inostranih bendova “novog romantizma”. Svakako su pesme ove grupe preživele test vremena i zaslužile novo slušanje a posebno ovaj njihov po svemu sudeći i najbolji album.

pozicija 5

DU DU A

“PRIMITIVNI PLES”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-4a24553a6c2dccd156d904487c33ebb1.jpg' }}

PGP RTB, 1983.

Dejan Kostić i Vuk Vujačić 1981.godine osnivaju “Du Du A” a naredne godine uz gostovanje Bebi Dol (vokal i u hit pesmi “Znaš li devojku”), Antona, Gorana Vejvode snimaju “Primitivni ples” album koji je muzički doneo svežu krv na yu scenu. Problem što album nije doživeo veće pohvale su i tekstovi koji nisu jača strana ovog albuma (“Ja Tarzan ti Džejn”, “Ja ne bi, ne bi, ne bi”) kao da pesme vape za novim verzijama. Pesme “Afrikanac u Beogradu” (obradili “Svi na pod” 2011.) i “Primitivan ples” pored “Znaš li devojku” i dan danas zvuče sveže što jasno ukazuje koliko je ovaj album bio ispred vremena.

pozicija 4

U ŠKRIPCU

“GODINE LJUBAVI”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-aa1e98abfe68301f9f5b66a9cbdc7b27.jpg' }}

PGP RTB, 1982.

Jedan od najboljih albuma novog talasa i najbolji album benda “U škripcu” predvođenog Milanom Delčićem Delčom – rano preminulim multi talentovanim umetnikom.

Pesme “Hamuamule”, “Proleće”, “Šuma”, “Ti imaš dosta godina” i “Kao u boji” i dan danas su pored ostalih pesama razlog zašto je ova ploča veoma cenjena među diskofilima. Odličan album je štampan u malom tiražu jer nekako nisu legli novotalasnoj publici. Nažalost nije dobio brojne pohvale nadobudnih kritičara ni dan danas pa ga nema na listama. Drugi album “O je” je ispravio ovu nepravdu.

pozicija 3

ZANA

“DODIRNI MI KOLENA”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-77ac5b3f6d8d635d274a2ecee529ae48.png' }}

JUGOTON, 1982.

Kada 01/07/82. “Zana” objavljuje 2 album i pravi ršum na yu pop sceni niko nije imao predstavu da će nemica talentovana Nena sa svojih “99 balona” tek sledeće godine pokoriti svetsku muzičku scenu. Sličnosti između Nene i Zane je ne samo slovna nego i po harizmi koju i pored specifičnog glasovnog raspona – one odašilju publici. Pod mentorstvom sjajne Marine Tucaković tekstopisca i odlične muzike Žike (ovde označen kao Kikamac) i Radovana album je dao mega hitove: “Dodirni mi kolena”, “Mladiću moj”, ali i skrivene dragulje “Čamac na vodi”, “Noć u šatoru uzdaha” i “Via Amerika”. Sjajno!

pozicija 2

DINO DVORNIK

“KREATIVNI NERED”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-2d383078a78850526d120cd3cc695eff.png' }}

JUGOTON, 1990.

Posle hitova sa prvog albuma nije bilo lako ponoviti uspeh debija. Sa jednim mega hitom, danas sa problematičnim tekstom, “Jače manijače” nastao kao uzvratna saradnja sa Rambom Amadeusom kome je Dino Dvornik gostovao na pesmi “Glupi hit” album nije pobrao tako velike pohvale kao prvi album. Odlične pesme “Ella Ee”, “Misliš da sam blesav”, “Biti sam” i “Ja bih preživio”. tekstovi Džibonija čine i dan danas da su pesme rado slušane. Ovaj talentovani muzičar, nažalost preminuo u 44-toj, nije na prva dva albuma imao lošu pesmu pa su ovi vinili danas veoma traženi.

pozicija 1

Album koji je bio suviše savremen za svoje vreme i realizovan u Berlinu samo zahvaljujući ogromnoj volji svoje autorke.

Slađana Milošević je i sama autorka većine pesama i na ovom albumu je sledila svoju viziju iako je publika očekivala manje eksperimentalan album.

Po pesmama ovog albuma snimljen je i tv show “Devojčica u svetu čipova” koji je autorima doneo prvu nagradu na festivalu u Montreu (režija Ademir Kenović). Za ono vreme nešto novo i neviđeno na yu televiziji.

Pesme kao uvodna “Das Licht von Kairo”, “Na tobom anđeli imaju moć”, “Ja sam neka čudna vrsta”, pa i hit “Miki Miki” uz još 4 odlične numere i dan danas su veoma moderne i samo govore koliko je Slađana Milošević bila ispred svog vremena.

Takođe ni ovaj album nije dobio zaslužene pohvale kritičara pa ga nema na listama 100 najboljih albuma yu rock-a.

To je zaista neverovatno i nadamo se samo omaška kritičara jer u suprotnom bi to dosta govorilo o muzičkom znanju.

Publika je bolje odreagovala i ovaj album je i dan danas veoma cenjen. Ne treba čuditi što je na njenom best off albumu “Fantastična putovanja” iz 2007. čak 6 pesama sa ovog albuma uključeno na ovu kompilaciju.

To jasno govori da i ona smatra ovaj album za svoj muzički vrhunac.

SLAĐANA MILOŠEVIĆ

“NEUTRAL DESIGN”

{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-46df7f5d0424e201b309bf22dbe265ce.png' }}
{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-9bf152641a8e091e12e0cfeb446adf3f.png' }}
{{ brizy_dc_image_alt uid='wp-5fd1e6f2deaacd675b3cfed8c039d482.png' }}

JUGOTON, 1983.