NAUČITE NEMAČKI JEZIK – LEKCIJA no.0 / ZA START NABAVITE …

Naučiti nemački jezik je zaista velika prednost u životu bez obzira da li imate ambicija da jednog dana započnete život u Nemačkoj ili ne. Kada naučite strani jezik automatski vam i ta kultura, ljudi, običaji te zemlje postaju bliskiji.

Nemački jezik ima svoja pravila koja su nekada potpuno logična i lako ih je naučiti ali uvek su tu izuzetci od pravila koje ćete naučiti samo tako što što više vremena provodite učeći ovaj jezik.

Bilo da vreme provodite sa nemačkim jezikom gledajući nemačke serije (preporučujemo “Babylon Berlin” ili Netflix-ov “Dark” / iako se ne radi o nemačkoj reči u nazivu ove poslednje serije) ili film (npr. sjani “Das Leben der Anderen”).

Nemački časopisi su odličan izbor za učenje jezika – jer su nemci poznati po ogromnom broju magazina na najrazličitije teme.

Po broju magazina i kupovini časopisa u papirnom obliku prvi su u Evropi.

 

@Netflix
“Dark” – mračna ali odlična serija

Pre početka učenje nemačkog jezika bez obzira na to da li učite samostalno, na kursu ili sa učiteljem – potrebno je da nabavite i dobar rečnik nemačkog jezika. Za razliku od francuskog jezika za koje je izbor rečnika prilično skroman – za nemački jezik imate more rečnika kao i knjiga na raspolaganju.

Nemački je drugi najpopularniji jezik u Srbiji, posle naravno engleskog jezika, i sve više ljudi pokušava da ga nauči.

Istina malo njih to radi iz neke ljubavi prema nemačkoj kulturi, tehnici ili ko zna kome/čemu a više da bi započeli novi život u uređenoj zemlji kakva je Deutschland.

Najbolji rečnik na tržištu je po našem iskustvu svakako rečnik PONS –  Nemačko – Sprski univerzalni rečnik koji je manjih dimenzija lak za rukovanje, ima veliki fond reči i zaista najbolji rečnik koji možemo da preporučimo za nemački jezik.

Često se koristi i u školama a ima i kratku gramatiku. Cena mu je od 2000-2500din.

PONS Rečnik Nemačko – Srpski – sjajan rečnik i za početnike

Radi se o rečniku koji je bestseler – a zaista i vredi. Izdavač je kuća “Klet”.

Odličan je i džepni rečnik Universal – Wörterbuch Serbisch (nemački izdavač: Langenscheidt) koji možete nabaviti samo u Education centru u Kneza Miloša u Beogradu – cena mu je oko 1600din.

 

Dzepni rečnik – nezaobilazan za brzu pretragu nepoznate reči

Ovaj dvojezični mini rečnik (srpsko pismo je ćirilica!) odličan je kada hoćete na brzinu da proverite neku reč.

Veoma je dobro urađen i trajan je i pored brojnih korišćenja i dalje nam je veoma upotrebljiv.

Mnogobrojne knjige, rečnike i gramatike nemojte gomilati – verujte nema efekta.

Kažemo to iz iskustva jer zaista imamo gomilu rečnika (od OBOD-a do Enciklopedijskog Prosvetinog u 2 toma), gomilu gramatika (čak i “Die Gelbe aktuell” – čuvenu gramatiku ominjenu u Goethe institutu), gomilu udžbenika (Schritte, Sicher …) ali ih nikada nismo zaista ozbiljno i koristili.

Za svaku preporuku su i internet stranice: dict i stranica lingue gde se mogu naći i primeri rečenica na nemačkom jeziku na zadatu reč.

Nažalost direktno prevođenje sa srpskog na nemački i obrnuto  (na sajtovima tipa “google translate”) ne daje dobre rezultate.

Šta je bolji izbor – učitelj za privatne časove / kurs / Duolingo & co / Utube / časopis za učenje Deutsch perfekt ili nešto šesto ?

O tome u sledećem postu 🙂

 

 

 

Slični sadržaji

Leave a Reply

Your email address will not be published.