Serija „Vreme zla“, NovaS – 15 epizoda epskih ratnih muka
@Laguna

Serija „Vreme zla“, NovaS – 15 epizoda epskih ratnih muka

Serija “Vreme zla”, svojevrsni nastavak sjajne serije “Koreni“, emitovane na RTS-u od oktobra 2018-te, sa nestrpljenjem se očekivala jer je ova serija pobrala izuzetno dobre kritike.

Sada se u “United Media” produkciji sa kreatorom je Goranom Šušljikom, sjajnim glumcem JDP-a, ponovo upoznajemo sa novim junacima i delom već poznatim junacima Ćosićevog romana iz istoimene serije “Koreni”.

Serija ima 15 epizoda po 55 minuta.

Emitovala se od 25.10.2021.godine od ponedeljka do četvrtka na kanalu Novas (kablovski operater SBB).

Glumačka ekipa je brojna i veoma kvalitetna na čelu sa takvim glumcima kakvi su: Žarko Laušević, Nataša Ninković, Goran Bogdan ali i Radovan Vujović, Nebojša Dugalić i Nada Šargin.

@United Media

Detaljnije o radnji serije koja prati većim delom radnju knjige “Vernik” Dobrice Ćosić, prenosim otekst wikipedie:

“Glavni tok radnje serije je baziran na romanu „Vernik”, a kroz reminiscencije se bavi događajima u romanima koji su mu u trilogiji prethodili („Otpadnik” i „Grešnik”).

U središtu priče i glavni junaci su porodice Katić (Vukašin, Milena, Ivan), braća Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa i Bora Luković te Petar Bajević.

Porodicu Katić zatičemo u osvit Drugog svetskog rata u Beogradu. Bogdan Dragović vraća se iz emigracije, pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom iz koje je izbačen kao trockista, kao i sa sinom Vladimirom. Njegova ostavljena žena Milena stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Vladimir, Milenin i Bogdanov sin, sada i sam član KP iz ideoloških razloga se okreće protiv oca.

Milenini otac i brat Vukašin i Ivan Katić su slika građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima.

Početak je Drugog svetskog rata. Milena sa bratom Ivanom odlazi u Prerovo, Vladimir u partizane, Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou. Vukašin strada u Banjičkom logoru, Ivana Katića ubijaju Nemci, Bogdanu glave dolaze partizani, a svoj život u Gestapou tragično završava Petar. Slomljena i sama, Milena ostaje kod rođaka Adama u Prerovu, bez vesti o sinu, bez nade da će ikada išta biti isto.”

 

 

@Laguna

 

Serija ne odstupa mnogo od sadržaja Ćosićevih knjiga – tak oda ko voli njegova dela voleće i ovu seriju.

Serija nije laka za gledanje jer ima dosta teških scena mučenja i maltretiranja glavnih glumaca u ratnom vihoru.

Mnogima je bilo iznenađenje sjajna gluma mlade glumice Isidore Simijonović, ali ne i posetiocima pozorišta gde ova glumica naprimer glumi u fantastičnoj predstavi “Jami distrikt” Kokana Mladenovića.

Veoma teška uloga sjajno odglumljena a da u Srbiji, kao u drugim zemljama, postoje glumačke nagrade za serije ova uloga bi svakako bila kandidat za odličje.

Da li dobro pobeđuje u ovoj seriji znaju oni koji su čitali ova Ćosićeva dela – ali kao i u životu to često nije slučaj.

Preporuka za gledanje ove dobre serije, kojoj se može zameriti samo početna sporija radnja u prvoj trećini epizoda.

potaman 8/10

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *