POST-KOVID oporavak – “Long covid” – nažalost sve češća pojava

POST-KOVID oporavak – “Long covid” – nažalost sve češća pojava

Magazin “Stern” (prevod na srpski – zvezda) u prvom aprilskom broju donosi opsežnu temu post-kovid oporavka – koja je svedoci smo veoma aktuelna jer mnogi pacijenti nažalost osećavaju velike posledice ove bolesti.

Naravno pišu i o načinima izlečenja.


Novi broj i naslovnu stranu posvećuju post-kovid oporavku. Na engleskom se ovaj termin zove Long-covid i ovoj temi na netu možete naći more tekstova.

Pod naslovom “Nova narodna bolest” predstavljaju nekoliko post-kovid slučajeva i posledice koje je bolest ostavila na različite starosne grupe.

 

@Stern

Ubedljivo najveći broj pacijenata sa post-kovid problemima oseća sledeće simptome:

  • velika iscrpljenost
  • simptom tkz. “brain fog”  – ošamućenost
  • glavobolja
  • poremećaj koncentracije
  • problemi sa pamćenjem
  • problem kratkog daha
  • poremećaj ritma otkucaja srca
  • bol u mišićima


Na 10-tak strana donose zaista iscrpan prikaz mogućih posledica kovid pandemije i načine mogućeg izlečenja.

Tako recimo devojka Gabriele (36) trpi posledice kovida od decembra 2020. i 80% svog vremena provodi u krevetu uz velike probleme sa disanjem, iscrpljenošću i zaboravnošću.

Noću mora još uvek da koristi uređaj za disanje.

 

Florian (36) je posle jednogodišnjih problema sa kovidom koji su započeli čak i višenedeljnim boravkom u komi na respiratoru – konačno uspeo da se koliko toliko vrati u normalu. Glavni simptomi su iscrpljenost, problemi sa koncentracijom, Ovaj sportista je ranije trčao i po tri četiri puta nedeljno ali tek sada posle godinu dana se ponovo vratio i blizu je povratka na staru formu.

Njegov primer pokazuje da treba biti strpljiv i da je oporavak siguran. 


Jeniffer (40) je najbolje predstavila probleme pacijenata sa post-kovid-om.

Ona kaže da želi ponovo da živi normalno ali njeno telo je ne sluša.

Pre devet nedelja se zarazila SARS-CoV-2 virusom sa temperaturom koja je trajala nedelju i po uz bolove u telu, groznicom i suvim kašljem – što je karakteristični simptom. Napadi kašlja su trajali i po 20 minuta.

Ono što je problem pacijanta je što nijedan lekar ne može reći kada će biti bolje. To je najgore u celoj njenoj situaciji.


Ono što je problem bolesnika u Srbiji je što za razliku od Nemačke, pored brojnih drugih minusa na stranu zdravstvenog sistema u Srbiji, ne postoje REHAB centri (centri za oporavak) koji mnogo znače pacijentima iz zapadnoevropskih zemalja.


Nažalost pacijenti u Srbiji su ostavljeni da se sami bore sa posledicama kovida – pa najčešće ne znaju kome da se jave za pomoć.


To je zaista nedopustimo. Vaše komentare ostavite posle teksta.

Detaljnije o načinima borbe protiv post-kovida u Nemačkoj –  uskoro…

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *