Sve o PCR testu i vizi za Egipat – leto 2022.

Sve o PCR testu i vizi za Egipat – leto 2022.

Letite za Egipat – ne treba vam PCR test (ako ste vakcinisani) ali plaćate vizu 25$

Šta je potrebno vezano za Covid sertifikate za ulazak u Egipat od 2022.godine:

U slučaju da je putnik vakcinisan potrebno je:
→ da putnik poseduje sertifikat o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 sa validnim QR kodom
→ da je od primljene druge doze vakcine (revakcinacije) prošlo najmanje 14 dana
→ vakcine koje Arapska Republika Egipat priznaje: Pfizer-BionTech / Sinopharm / Sputnik V / Moderna / Astra-Zeneca
Za putnike koji ne poseduju sertifikat o vakcinaciji potrebno je priložiti:
→ negativan PCR test ne stariji od ne stariji od 72 sata od vremena uzorkovanja
do predviđenog vremena leta izdat od strane državne referentne ustanove sa
validnim QR kodom
ILI
→ negativan RAPID ANTIGEN TEST sa validnim QR kodom, ne stariji od 24 sata od
uzorkovanja do predviđenog vremena ulaska u Egipat;
NAPOMENE: PCR testiranje na aerodromu u Hurgadi je moguće po ceni od 30$ i
deci do 11.99 godina starosti nije potreban PCR ili Antigen Rapid Test za ulazak u Egipat

Napominjemo da ukoliko putnici ne mogu da stignu da urade PCR ili Antigen Rapid Test u
nekoj od državnih laboratorija, iste mogu uraditi na aerodromu Nikola Tesla, a sve informacije mogu dobiti na linku – https://beg.aero/lat/prakticni_vodic/testiraj_se_i_leti

Centar za testiranje, koji je otvoren 24 časa dnevno, nalazi se u Terminalu 1 beogradskog aerodroma i obuhvata sledeće usluge testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2:

Real Time PCR test, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 120 minuta od uzimanja brisa;
Brzi test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, primenom brzih antigenskih testova, čiji rezultati su putem elektronske adrese korisniku dostupni u roku od maksimalno 60 minuta od uzimanja brisa;

 

Turisti bez pauze rezervišu odmor u Egiptu – željni odmora na nekoj lokaciji gde može da se zaboravi svakodnevno ludilo oko Covid 19.

Ono što je sigurno da se aranžmani prodaju brzo – pa tako leti poleti više od 5 aviona nedeljno sa 150-200 mesta.

Tako da polovinom avgusta 2021.godine – prva slobodna mesta na avionima su bila raspoloživa tek od 1. oktobra.

Kako mi volimo da kažemo dok neko bira hotele i čita forume neko rezerviše odmah i tako zauzima mesto na letu – što je najteže naći kada je odmor u Egiptu u pitanju. Zato ne treba mnogo promišljati. Tako da su aranžmani za prvih 10 dana maja prošle godine bili teško raspoloživi početkom aprila jer je većina agencija te aranžmane već prodala.

Nije problem mesto u hotelu nego mesto na avionu!

PCR testovi kada letite za Egipat iz Beograda

 

Ono što je sada poznato je da Egipat zahteva i PCR test, kako je na početku teksta navedeno, koji možete doneti iz Srbije – 9.000din ili uraditi na aerodromu u Hurgadi (kod njih 3 puta jeftiniji – 30 dolara).

Obaveza PCR testa važi za odrasle i decu stariju od 11.99 godina.

Iako smo očekivali do ukidanja zahteva za PCR testove nije došlo. Štaviše negativno nas je Egipat iznenadio i ponovnim uvođenjem vize – i od 1 maja 2021.godine 25 dolara!

PCR test npr. u Beogradu može da se uradi u mnogim ustanovama (Torlak, Batut, Trebevićka…) i bitno je da nije starije od 72h pre čekiranja za avion za Hurgadu.

Kada zakazujete termin za PCR testiranje u Srbiji, preko sajta link, obratite pažnju jer nije moguće otkazivanje termina. Ova informacija je proverena!

Moguće je zakazati novi termin ali tek kada istekne stari termin. Sistem zakazivanja ne dozvoljava zakazivanje novog termina dok ne istekne termin za ranije zakazivanje. Tako da i uplatu uradite između ta dva termina da ne biste slučajno upali u problem da vam uplatu vežu za ranije zakazani termin.

Potpuno je nelogično što nisu ostavili i tu mogućnost da se otkaže zakazani termin.

Neke institucije prihvataju da se testirate i bez zakazivanja /recimo Torlak, ali i Trebevićka/ ali to je najbolje proveriti da licu mesta.

Potrebno je naravno da imate uplatnicu na 9.000din i obratite pažnju jer testiranje obično vrše do 13h a nedeljom pojedine ustanove i ne rade.

Ako se slučajno desi da let kasni – po informacijama od Air Cairo-a tolerantni su i ne prave problem ako se slučajno desi da je prošlo više od 72h od vremenu izdavanja koje stoji na PCR testu, jer to nije vaša krivica.

Red Sea Taj Mahal -Makadi Bay
Sletanje u Hurgadu

Ko treba da uradi test u Hurgadi treba da sačeka u avionu da izađu ostali putnici, zatim ga službenici vode iz aviona u ordinaciju na aerodromu i posle ga agencija vozi autobusa sa ostalim turistima do hotela. Dok čeka rezultate hotel mu, najčešće, dozvoljava da se kreće po hotelu sa maskom. Ovo zavisi od hotela do hotela – ali uglavnom je omogućena šetnja po hotelu, jelo u sobi ako hotel ne dozvoli odlazak u restoran.

Ono što nijedno (proverite ipak) osiguranje u Srbiji ne pokriva kada je Covid u pitanju je karantin u Egiptu, pokrivaju samo bolničko lečenje.

Tj. ako je osoba koja se testira u Egiptu pozitivna onda ona mora da bude u karantinu u sobi u hotelu. Karantin može da potraje i 2 nedelje do negativnog testa. To vreme koje morate da provedete u Egiptu ne pokriva osiguranje – tako da mislimo da je bolje testiranje uraditi u Srbiji nego se izlagati riziku.

Osiguranja koja kupujete u Srbiji pokrivaju troškove bolničkog ležanja u Egiptu, daleko bilo, ne i troškove karantina. Zato je bolje raditi test u Srbiji!

PCR testovi kada letite za Beograd iz Egipta

U povratku ako ste vakcinisani ne morate u Srbiji da radite test. Morate na aerodromu da pokažete potvrdu koju ste dobili posle revakcinisanja.

Takođe ni deca do 11.99 godina ne moraju da rade test (bez obzira da li su im roditelji vakcinisani ili ne).

Ako niste vakcinisani test možete uraditi u Hurgadi – s tim što tada morate da idete u Memšu /deo Hurgade/ da tamo uradite test i posle da odete po rezultat. Ili vam agencija organizuje testiranje i donese PCR test pre poletanja. Znači čak ako se desi da ste tada pozitivni (daleko bilo) vraćate se u Srbiju.

Cena testa u Hurgadi je oko 30 dolara.

Naravno po povratku u Srbiju ako nemate PCR test možete da i ne radite ali idete u karantin 10 dana.

Ipak sačekajte da čujete šta će vam reći carinik koji vam pregleda pasoše pri ulasku u Srbiji.

On bi trebao da vam da pisano obaveštenje u slučaju da imate obavezu rađenja PCR testa u Srbiji.

Obaveza je da se test po ulasku u Srbiju uradi u roku od 24 sata.

Ovo može biti problem jer malo instituta radi nedeljom a ni posle 13h – pa je bolje test uraditi u Egiptu – ako vam je potreban, tj. ako niste revakcinisani i nemate manje od 12 godina.

Viza za ulazak u Egipat

Viza mora da se plati pri ulasku u Egipat i ona košta 25 dolara na aerodromu. 

Vaditi vizu u ambasadi u Beogradu gde košta 12 dolara (proveriti ipak sa njima) ali morate da uradite i 2 slike (koje se ne traže pri kupovine vize na aerodromu) i morate da se najavite 3 nedelje pre puta u ambasadi da dobijete termin.

Bitno je da u Hurgadu ponesete dolare – inače platićete sve iznose u evrima – a pošto evri imaju veći kurs prema dinaru ipak se isplati imati dolare.

Ponesite i sitne dolare (novčanice od 1 dolar u papiru – mogu se naći u pojedinim menjačnicama) – dobro dođu za davanje bakšiša.

Sitne metalne evre ne vole u Egiptu jer ne mogu da ih zamene u menjačnicama.

Možete i evre zameniti u egipatske funte na aerodromu – da biste imali sitne novčanice – egipatske funte.

Tražite da vam rasitne u manje novčanice (najbolje 5 i po 10 funti).

Kurs za 1 evro je oko 18 egipatskih funti / a za 1 dolar se dobije 16 funti.

 

 

Klasične mere zaštite su na snazi u Egiptu – nose se maske u hotelima, sobari ne ulaze u sobe kada ste vi tamo.

Ponekada u restoranima postoji švedski sto ali vam ljubazno osoblje sipa hranu u tanjire – koliko vi želite i koliko puta naravno.

Hoteli rekli bismo nisu popunjeni maksimalno .

I dalje dolazi mnogo ukrajinaca, rusa (rusi putuje preko Belorusije ili Ukrajine – jer je Rusija zabranila letovanja u Egiptu posle velike avio nesreće u Šarm el Šeiku) a pored njih i par zapadnjaka mi smo im glavni gosti.

Možda ova procedura oko PCR testiranja deluje komplikovano – ali verujemo da vredi jer nam je svima potreban odmor u prelepom koralnom Crvenom moru.

Bitna napomena: ako vam je internet bitan kupite ga na aerodromu – košta 12 evra – 20GB.

Naravno opremite se maskama za ronjenje – trenutno su na lepim akcijama u Intersportu:

MASKE I OPREMA ZA SNORKING – NEŠTO LEPO I NEOPHODNO ZA EGIPAT

Izbor hotela je posebna priča i pogledajte naše tekstove o tome:

CENOVNICI HOTEL – EGIPAT – HURGADA – 2021

PREDLOG ZA IZBOR HOTELA – HURGADA

Obzirom da smo putovali u Egipat početkom maja detaljan izveštaj možete pročitati na linku:

 

NAŠI UTISCI SA PUTOVANJA U EGIPAT – MAJ 2021.

 

 

10 Comments

 1. Andreja

  Jedno pitanje, ako se uradi test u Hurgadi prilikom sletanja, koliko dugo se cekaju rezultati?

  • admin

   Testove smo radili u Beogradu. Bilo je na letu (od 180 putnika) sigurno 30-tak koji su radili na aerodromu u Hurgadi test.
   Različite su informacije oko vremena dobijanja rezultata: neki koji su se testirali cak nikada i ne dobiju rezultat (to znaci da su negativni) i nemaju nikakve restrikcije u hotelima – slobodno se krecu i koriste sve usluge.
   Najcesce se rezultat dobije isti dan ili maks. u roku od 24h.
   Po informacijama sa raznih foruma putnici najcesce za to vreme mogu slobodno da se krecu po hotelu – ali to ipak zavisi i od samog hotela.

 2. Grnja Jan

  Dobar dan.hoću da se informisem o vozi za egipat.dali se moze u efektu kupiti viza i ako moze dsli to znaci da nemoram ici u ambasadu sa vadim vizu.hvala iba pred.Grnja Jan

  • admin

   Ne morate da vadite vizu u Beogradu. Mozete je kupiti na salteru na aerodromu u Hurgadi – kosta 25 dolara (ili 25 evra ako nemate dolare). Pozdrav

 3. Vanja

  Za BiH državljane da li je potreban PCR test za povratak u Beograd, samo smo u tranzitu, jer dalje nastavljamo za BiH?

  • admin

   Ako mislite na PCR pri ulasku iz Hurgade u Srbiji – građani Srbije treba da
   imaju PCR test urađen u Hurgadi ili da budu vakcinisani u Srbiji kada im se ne traži PCR test.
   (Nazalost nikako da ukinu ovu obavezu.)
   U suprotnom im se nalaže da urade test u Srbiji u roku od 24h. Pasoška kontrola vam daje papir gde je
   to detaljnije objasnjeno. Neko ima i takvo iskustvo da mu na pasoskoj kontroli ne daju nikakav papir.
   Obzirom da ste iz BiH i da napustate Srbiju pre isteka 24h – mislimo da za vas ne vazi obaveza PCR testiranja.
   Pretpostavljamo da idete preko agencije pa pitajte i njih – oni imaju sigurno vise iskustva.

 4. natasa

  Pozdav, moze li se kupiti viza na aerodromu u Hurgadi sa BiH pasosem ako letimo iz Beograda …?

  • admin

   Kupovina vize za turiste sa BiH pasošem ako letite iz Beograda je nažalost za nas nepoznanica.
   Po informacija koje smo uspeli da pronađemo mislimo da vam je ipak potrebna viza – koju morate izvaditi u BiH.
   Zahtev morate predati u Ambasadi u Sarajevu.
   Najbolje je da pozovete ambasadu Egipta u Sarajevu i da imate na umu da se izdavanje vize ponekad čeka i do 7 dana.

 5. Suzana

  Dobar dan, ja bi htela da letim 27.7 za Hurgadu i imam Srpski pasos. Dali je sigurna za izjava da mogu dobiti na aerodromu vizu? Letim iz Frankfurt i ovde me Konsulat ubedjuje da treba svima viza, cak i nemcima! Kao da zbog Covid-19 novi zahtevi izalji! Koliko mi vi mozete o tome reci? Meni Se neostavlja moj pasos kod njim i posle par dana bi mi ga izdali.
  Hvala vam unapred 😊

  • admin

   Poštovanje!
   Kao što ste rekli imate srpski pasoš – to znači da za Vas za ulazak u Egipat važe pravila za ulazak u Egipat
   koja važe za građane Srbije.
   /Po informaciji sa interneta vidimo da je za građane iz Nemačke koji imaju nemački pasoš zaista potrebna viza koju kupuju u ambasadama u Nemačkoj./
   Za građane Srbije sa srpskim pasošem (bitno je da je pasoš validan min. 6 meseci od datuma izlaska iz Egipta) postoji opcija kupovine vize na aerodromu ili direktno u ambasadi u Beogradu (na Dedinju).
   Veliki broj putnika iz Srbije kupuje vizu na aerodromu a samo mali broj vizu kupuje u ambasadi u Beogradu
   ( u ambasadi je cena vize povoljnija ali morate obezbediti 2 fotografije, čekati min. 5 dana …)
   Svakako preporučujemo da kontaktirate telefonom i ambasadu Egipta u Beogradu da biste i od njih dobili potvrdu:
   https://www.mfa.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/egipat
   Pretpostavljam da idete preko neke agencije iz Srbije – pa i oni mogu potvrditi ovu informaciju.
   pozdrav i lep odmor na najlepšem moru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *