Biser na jugu Hurgade – turistički gradić “Sahl Hasheeh”

Biser na jugu Hurgade – turistički gradić “Sahl Hasheeh”

Sahl Hasheesh

Turistički gradić Sahl Hasheesh sa pravom može da nosi naziv “Biser Hurgade”.

Ova lokacija južno od Hurgade nudi miran i potpuni odmor svim svojim gostima – jer je ova lokacija isključivo rezervisana za turiste koji borave u nekom od desetak hotela i ulaz u ovaj kompleks uglavnom vrhunskih hotela je samo njima dozvoljen.

U to smo se lično uverili.

Zato sa pravom zauzima broj 1 na našoj listi egipatskih lokacija na Crvenom moru, koje su u ponudi naših agencija.

Smešten u spektakularnom okruženju obale Crvenog mora, Sahl Hasheesh je brzim turističkim razvojem – koje je nažalost usporeno pandemijom orivukao veliku pažnju turista širom sveta.

Naravno u Egiptu ima bezbroj sličnih lokacija ali se samo u pojedine ulažu velika sredstva – kao što je to slučaj sa Sahl Hasheesh-om (Šal Hašišom).

Ova prelepa destinacija poznata je po izvrsnom ronjenju, ronjenju s maskom (snorkingu) i zapanjujućoj plaži, jednoj od najdužih deonica kupališnih uvala na egipatskoj Crvenoj obali.

Sahl Hasheesh nalazi se samo 18 kilometara južno od međunarodnog aerodroma Hurgada i 20 kilometara južno od grada Hurgade.

Promenada Sahl Hasheesh-a

Ovo odredište nudi mnoštvo uzbudljivih aktivnosti u netaknutom i zaštićenom okruženju duž zaliva Sahl Hasheesh. Nešto više od jednog kilometra od obale nalazi se ostrvo Abu Hasheesh – koje sadrži raskošne koralne grebene i bogat morskog života. Brojna mesta za ronjenje se takođe nalaze u neposrednoj blizini obale.

Kad bude u potpunosti izgrađen, Sahl Hasheesh, sa kopnom površine približno dve trećine ostrva Manhattan – postaće jedna od najinteresatnijih morskih zajednica u Egiptu.

Mi se slažemo sa ovim opisom obzirom da smo tri puta boravili u ovom prelepom gradiću

(dva puta u Old Palace-u i jednom u Tropitel-u).

Naši detaljni utisci sa odmora u Hurgadi u Egipat – maj 2021

Odmor u Egiptu – pregled objavljenih cenovnika aranžmana za 2022.godinu

Promenada koja se proteže čitavom dužinom od hotela Pyramisa (hotel koji dobija sve bolje ocene a poseduje i odličnu plažu – blizu pontona na donjoj slici) proteže se više od 4km ka Makadi Bay-u.

 

U ovom severnom delu Sahl Hasheesh-a najpopularniji hoteli su Albatros Citadel i hotel Oberoi – koji su cenovno višeg ranga sto je inače obeležje većine hotela u ovoj regiji.


Severni deo Shal Hasheesh-a

Centralni deo Sahl Hasheesh-a je svakako deo uz prelepi kompleks svetlosnih (povremeno i muzičkih) fontana.

Tu se nalazi po nama i hotel sa najlepšim položajem i plažom “Old Palace“.

Predstavljamo: Hotel “Old Palace” – Sahl Hasheesh – naši utisci

 

Šetalište od hotela Pyramisa pa sve pored hotela Baron (najluksuznijeg hotela) do hotela Gravity omogućava vam da džogirate, vozite električni automobil ili bicikl u bilo koje doba.

Hoteli u južnom delu ka Makadi Bay-u

 

Osim hotela Tropitel, Gravity, Premier le Reve i Baron većina hotela ima lep ulaz u more.

Ovi hoteli imaju ponton a neki i lagune gde možete da uživate u prelepim koralima.

Hoteli koji imaju ponton nude mnogo lepše korale, kada konačno uđete u more, ali je do ulaza potrebno šetati pontonom 150-200 metara.

Svet koji zatičete u moru je nešto što je fascinantno i ne možete videti kada zaronite u more na plažama hotela u Hurgadi.

Jednostavno ovde su korali očuvani i veoma bogati morskom faunom.

Možete često sresti i raže, kornjače pa čak nije nemoguće sresti i delfina.

Sve je naravno bezbedno jer ajkule zaista ne navraćaju u ove zone, barem se turistima te informacije ne prenose.

Čak i ronioci koji stalno idu po rejonima koralnih grebena gotovo ih nikada nisu ni sreli.

Južnije od Sahl Hasheesh-a je Makadi Bay takođe ronilački raj sa velikim brojem dobrih a povoljnijih hotela.

 

Zona od Sahl Hasheesh-a do Makadi Bay-a (levo)

Zone sa koralnim grebenima oko Sahl Hasheesh-a su prikazane na donjoj slici:

                                                              Grupe koralnih grebena lako dostupne iz Sahl Hasheesh-a

Hoteli

Odlični hoteli u Sahl Hasheeh-u koji su dostupni većini turista su:

  • OLD PALACE  – Sjajan hotel sa prelepom plažom.  Odlično pozicioniran pored muzičko-svetlosnog kompleksa fontana. Možete snorkovati od ovog hotela ka hotelu Baron – naićete na prelepe nedirnute korale obzirom da u toj zoni tek treba da se izradi još hotela. Hotel je nešto skuplji posebno kada ide porodica – ali apartmani sa sea view-om vrede svaku paru.
Hotel “Old Palace”

 

  • TROPITEL – Hotel koji se nalazi pre Barona u odnosu na Old Palace kvalitet svoje usluge je znatno podigao i može se pohvaliti odličnim ocenama. Cena mu je prihvatljivija u odnosu na Old Palace ali ima ponton i malu laguna u kojoj svi koji nisu toliki avanturisti, da bi ronili uz prelepi granični koralni greben, mogu da uživaju i uz manji broj šarenih ribica i korala.

 

  • GRAVITY – nedavno otvoren pored Tropitela deli isti ponton sa njim. Usluga svakako nije možda tako dobra kao u Tropitelu ali svakako ispunjava glavni uslov – da ste u Sahl-u i uzivate u prelepom moru. Sve drugo osim fascinantnog morskog sveta se ionako brzo zaboravi.

 

  • ALBATROS CITADEL – ovaj hotel nije na promenadi pa samim tim nudi dodatnu dozu ekskluzivnosti. Albatros lanac hotela je veoma cenjen i nudi odličnu uslugu. (Albatros White u Hurgadi je takođe njihov odličan hotel.)             “Jedinstveni odmor sa privatnom plažom produženom na 1,6 km, 3 veštačke morske lagune u neverovatnom kućnom grebenu, očekuje vas da pružite nezaboravne i beskrajne uspomene.” – Mana hotela što je za porodicu, kao i Old Palace, boravak znatno skuplji od takođe odličnih hotela kao što su hoteli gore navedeni.

 

  • BARON PALACE – hotel koji nudi vrhunski nivo usluge i brojne pogodnosti za svoje goste. Veoma visoka cena usluge koja premašuje čak i hotel Steigenberger ALDAU Beach izdvojila je takođe ovaj hotel u hotel rezervisan za izbirljivu i bogatiju klijentelu. Bioskopske sale koje ovaj hotel ili specijalna vrsta ribe, zaista nisu bitan razlog da boravak u ovom hotelu platimo duplo više u odnosu na susedni Tropitel. U svakom slučaju odličan hotel koji je uticao na ekskluzivitet čitavog Sahl-a. Dobitnik je mnogih nagrada kao najbolji hotel – i omiljena destinacija mladih parova koji su Sahl izabrali za venčanje.

 

Uskoro predstavljamo i prelepe hotele u zoni Makadi Bay, koja se nastavlja na Sahl Hasheesh i koja takođe nudi prelepe hotel i koralne grebene. Neki hoteli su nažalost sa lošijim ocena ali su im plaže vrhunske kao što je donji hotel, sa po nama najlepšom plažom od svih hotela, o kome takođe uskoro.

Red Sea Taj Mahal -Makadi Bay    

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *