Sajam knjiga 2023. – Koje knjige kupiti – naše preporuke i utisci sa Sajma knjiga u Beogradu

Sajam knjiga 2023. – Koje knjige kupiti – naše preporuke i utisci sa Sajma knjiga u Beogradu

Sajam knjiga je manifestacija koja se nestrpljivo očekuje svake godine a ove godine trajaće čak do 29.10.2023. godine.

Posle plaćanja ulaznice koja iznosi 350 dinara (prošle godine cena ulaznice je bila 300 dinara) dolazite do hale 2 jer se u salama koje joj prethode ni ove godine ne održava Sajam grafike.Halu 2 možete i da izbegnete jer su u njoj uglavnom izložene knjige gostujućih zemalja ili tehničkih škola, fakulteta i slično (ako to nije ono zbog čega ste došli).


Francuska je počasni gost ovogodišnjeg Sajma knjiga

Prava je šteta da će po najavama uskoro sve hale biti srušene (osim Hale 1) i pitanje je gde će sledeće godine biti održan Sajam knjiga.


Dolaskom u halu 1 odmah nailazite na štand izdavačke kuće “Pčelica” a pogled na halu ukazuje da je ipak manji broj izlagača nego ranije.

Da li je to uslovljeno većim cenama zakupa izlagačkih mesta, činjenice da su pojedini izlagači morali da ugase svoju delatnost ili je razlog nezainteresovanost izlagača da učestvuju na Sajmu. Verovatno sve od toga pomalo.


@SajamKnjiga

Posebno se manji broj izlagača primećuje na spratu hale 1 gde je sigurno 1/3 manje izlagača nego prošle godine – kao i u hali 4 gde je takođe primetan manji broj izlagača.

Od izlagača većina velikih izlagača je tu osim što izdavačka kuća “Booka” ne izlaže ni ove godine.


Prava je šteta da ni izdavač “The English book” ne izlaže ove godine  – što se moglo naslutiti i prošle godine kada su imali osetno manju ponudu nego prethodnih godina.


@Potaman

Ubrzo u hali 1 nailazimo na knjigu dobitnice Nobelove nagrade iz 2022. – francuske spisateljice Ani Erno na štandu kuće “Štrih”.

Knjiga ima 70 strana malog formata a cena na sajmu je oko 700 dinara. 

Na štandu izdavačke kuće “Treći trg” čekaju vas knjige nobelovca norvežanina Jun Fose-a. Ove knjige su manjeg obima i povoljne cene.


 


Veliki izlagači nude standardne popuste osim što “Laguna”/”Delfi” nude u hali 4 strana izdanja na popustu do 50%.

Izdavači “Vulkan” i “Laguna” standardno nude oštećene i knjige koje im duže vreme stoje u magacinu – po velikom popustu pa su pojedine knjige (za decu najviše) veoma povoljne 50-300 dinara.

Velika je gužva na tim štandovima i mislimo da se ovakve knjige najviše kupuju.


@Potaman Sajam knjiga 2022.godine

Obližnji “Oxford center” pored njih u hali 4 – nudi veći izbor izdanja za decu na engleskom jeziku ali ne po tako povoljnim cenama na kakve nas je navikao “The English book”.


Izdanja “Dereta” su na popustu 30-70% pa je dole pominjani poslednji Frenzen 2.390 dinara što je i dalje najinteresantija knjiga koju su oni objavili.

Knjiga / strip za decu “Šonjavko” –  17 deo je 680 dinara.


@Dereta

Velika je gužva na štandovima koji prodaju stripove /mange posebno na štandu “Darkwood”

Mislimo da se anime / mange pored polovnih i oštećenih knjiga najviše i kupuju ove godine.Izdavač knjiga i grafičkih novela “Čarobna knjiga” nudi svoja izdanja sa velikim popustom – pogledajte više na : Popusti Stripovi“Službeni glasnik” omogućuje kupovinu knjiga sa popustom od 25% (što je standardan popust u njihovim knjižarama ako imate njihovu karticu) pa je knjiga o Jesenjinu iz 2022.godine u ponudi sa popustom.


Prilikom naše posete u nedelju 22.10. bili smo svedoci velikog reda za potpisivanje knjige na galeriji Hale 1.

U pitanju je knjiga “Iza kiše” – a autor je strpljivo posvećivao pažnju svojim pratiocima.

Sigurno je da će i ubuduće biti dosta situacija u kojima popularne osobe sa društvenih mreža objavljuju svoje knjige i druže se sa pratiocima a nadamo se da će knjige biti vredne pažnje – što je nadamo se i ova knjiga.


Izdanje “Čigoja štampa” – “Blank”  knjiga glumca Feđe Štukana iz 2021. godine

Knjige koje najviše preporučujemo:


  • “Blank” – Feđa Štukan – Autobiografski roman glumca Feđe Štukana, iskreno i sirovo delo – redak je slučaj da neka knjiga ostavi toliki utisak posle čitanja.
  • Izdavač “Čigoja štampa” – cena oko 1.000 dinara. Verovatno knjiga sa najvećim prodatim tiražem u Srbiji, a i šire, poslednjih godina.

  •  “Vremensko sklonište” – Georgi Gospodinov – najpoznatiji bugarski pisac koji je i dobitnik čuvene Buker nagrade za 2023. upravo za ovu neobičnu knjigu.

       


  • “Drugačiji umovi” – Piter Godfri-Smit – priča o našim dalekim precima i stvorenju iz mora koje nam je tako blisko i slično.


  • “O Jeverima i junkerima” – Erlend Lu – norvežanin koji za razliku od zemljaka novog nobelovca Fosea  odlično zabavlja (a i nas) pisajući svoja jedinstvena dela


Ako imate strpljenja možete se uputiti u deo gde se prodaju antikvarne knjige, Takođe tu je moguće naći i povoljne gramofonske ploče (raspon cena 100-500 dinara). Posebno je velika gužva na štandovima gde se nude knjige za 100 dinara.

Strpljivi i uporni sigurno mogu da nađu i tu interesantne knjige.Najisčekivanija knjiga 2021. – “Raskršća” Džonatan Frenzen u Srbiji od 18.11.2021.

“Booka” ne učestvuje na sajmu ali sjajnu knjigu velike glumice Mire Furlan možete naći na drugim štandovima.

KNJIGA: Autobiografija Mire Furlan (1955-2021) – Iskreno i bolno


Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *