UTISCI: Serija “Aleksandar od Jugoslavije” / Oda tvorcu Jugoslavije
DOMAĆE SERIJE

UTISCI: Serija “Aleksandar od Jugoslavije” / Oda tvorcu Jugoslavije

U glavnoj ulozi kralja Aleksandra je Ljubomir Bulajić – koji je odlično odigrao ovu tešku ulogu i možemo već sada smatrati ovu njegovu ulogu – ulogom karijere.

Tu je i njegov prijatelj, novinar Luka Mesečina u tumačenju Petra Strugara. Dedu kralja Aleksandra tumači Žarko Laušević u odlično odigranoj ulozi kralja Nikole – kralja Crne Gore. Suprugu kralja Aleksandra, kraljicu Mariju, tumači Tamara Aleksić.

Serija verno prati istorijske događaje i može se po nama koristiti i kao pomoćno nastavno sredstvo – da bi se bolje shvatila ovaj najbitniji period u stvaranju Jugoslavije. Kao takva bilo bi dobro da je pogledaju i stanovnici svih država koje su nekada bile deo Jugoslavije: pogotovo Hrvatske i Slovenije.

Ovo nije serija – istorijski spektakl kao npr. Boja na Kosovu – već istorijska drama koja poput filma o Čerčilu (“Najtamniji sat” 2017.) predstavlja šta se sve krije iza nekih, običnom posmatraču upitnih ili nejasnih, odluka – koje nam tek kasnije postanu jasne.

Režija je poverena sjajnom Zdravku Šotri.

Ova istorijska drama reditelja i scenariste Zdravka Šotre, bazirana na događajima u periodu od 1918. do 1934. godine ima 15 epizoda.

Serija verno prati knjigu “Aleksandar od Jugoslavije” koju je napisao Vuk Drašković, veliki poznavalac dela i lika poslednjeg kralja, a knjigu je izdala “Laguna”.

 

@United Media

U ovoj nadasve dobro napisanoj i odlično snimljenoj seriji, pod teškim korona uslovima, pratimo priču o životu “kralja ujedinitelja”. Priča prati Aleksandra I Karađorđevića, stvaranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, brak sa rumunskom princezom Marijom, njegov odnos sa kraljom Nikolom – svojim dedom, Parisku mirovnu konferenciji ali i mračniju stranu njegovog života sve do atentata u Marselju – što se smatra za početak fašizma u svetu.

Oni koji žele mogu odmah pogledati svih 15 epizoda preko EON platforme – a mi ostali možemo seriju pratiti ponedeljkom od 21h na kablovskom kanalu NovaS .

Zahvaljujući portala NovaS petkom će se objavljivati nova epizoda serije što znači da svakog petka možemo očekivati novu epizodu koja će se tek u ponedeljak emitovati na televiziji.

Serija “Aleksandar od Jugoslavije” koja je i više nego opravdala očekivanja – a dostupna na portalu NovaS.

Više o tome u tekstu NovaS-Serija-Aleksandar-od-Jugoslavije

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *