SERIJA: “IRMA VEP”, HBO Max, 2022. – Vredi li gledanja kako kritičari smatraju?
@HBOMax

SERIJA: “IRMA VEP”, HBO Max, 2022. – Vredi li gledanja kako kritičari smatraju?

Louis Feuillade je 1915-te snimio serijal fimova inspirisan tajnom organizacijom vampira u Parizu naziva “Les Vampires”.

U junu 2022.godine dobijamo zahvajujući HBO seriju “Irma Vep” – koja je nazvana  po glavnom ženskom liku iz ovog serijala. Serija prati snimanje rimejka ovog filma a radnja se dešava u sadašnjosti u Parizu.

Film iz 1915-te prati priču o tajanstvenoj grupi građana Pariza – vampirima koji se bore za prevlast i bogatstvo u društvu i zaključujući po insertima koji se prikazuju u seriji radi se o filmu koji je uneo inovacije u mnogim aspektima kinematografije.


Samo ime Irma Vep koje je i naziv ove serije – nastalo je kao anagram reči “Vampire”.


@HBOMax

Snimanje serije koje pratimo u seriji “Irma Vep” odvija se u sadašnjosti u Francuskoj pod rediteljskom palicom čudaka René Vidal-a (igra ga odlični Vincent Macaigne). 

Iza ove HBO serije stoji Olivier Assayas, reditelj i scenarista koji je i 1996-godine snimio komediju “Irma Vep” sa Maggie Cheung u naslovnoj ulozi. 

Tako da smo sada sa ovom HBO serijom dobili rimejk Olivier-ovog filma koji se takođe bazirao na nemom filma iz 1915. godine.


Izgleda da je reditelj Olivier Assayas “opsednut” filmom “Les Vampires” 


Naravno da je sada Olivier Assayas doneo drugačija rediteljska i scenaristička rešenja ali i u njegovom filmu iz 1996. godine se takođe radilo o snimanju filma koji je rimejk filma  “Les Vampires”.

Deluje neoriginalno – međutim serija je ipak zabavna i dobila je nepodeljene simpatije kritičara pa ima visokih trenutno 96% na rottentomatoes sajtu.

Ali ne i kod publike.

@HBOMax

Njegovu glavnu glumicu glumiće amerikanka Mira (glumi je švedska glumica Alicia Vikander – dobitnica Oskara za film “Dankinja”), koja dolazi u Pariz posle uspešne premijere sf filma. Tamo sreće i svoju bivšu ljubav – asistetkinju što je dodatno poremeti.

Projekat koji treba da snima u Parizu je za nju izazovan jer konačno želi da snima ozbiljne projekte a ne komercijalne poslove kakav je bio njen prošli sf film.

Ubrzo shvata da snimanje ovog filma uopšte neće ići lako.

Komplikacije nastaju i zbog problema sa osiguranjem čitavog projekta zbog neuračunljivog reditelja.

Kraj treće epizode nas uverava da će problemi tek da se gomilaju. 

Alicia je najpoznatija po ulozi u filmu “Danish girl” iz 2015. godine za koji je dobila i Oskara.

Glavnu ulogu u tom filmu je igrao Eddie Redmayne koji je zaslužio da dobije Oskara za sjajno odglumljenu ulogu prve osobe koja se usudila na operaciju promene pola.

Obzirom da je Eddie Redmayne Oskara već dobio 2014. godine za film “The Theory of Everything” nije bilo šanse da ga ponovo osvoji – jer Akademija to ne radi.

Kompromis je bio da Alicia dobije Oskara za solidno odglumljenu ulogu u ovog interesantnom filmu.

@HBOMax

 

U seriji “Irma Vep” se prikazuju i originalni inserti iz serijala nemih filmova “Les Vampires” što svakako doprinosi kvalitetu ove serije.


U seriji se pojavljuje i sjajni nemački glumac Lars Eidinger – nama najpoznatiji po ulozi u fantastičnoj seriji “Babylon Berlin” u ulozi glumca zavisnika od kreka.

Eto razloga da se prisetimo sjane pesme iz serije “Babylon Berlin” u spotu sa isečcima iz serije gde se i on pojavljuje:

 

Serija “Irma Vep” neće imati drugu sezonu i emitovala se u 8 epizoda.

Serija je dobila nepodeljene simpatije filmskih kritičara jer se u njoj primarno govori o problemima na koje nailazi svaki reditelj prvenstveno po pitanju svrsishodnosti svoga dela. 

Tako da se i reditelj i njegova glumica Mira tokom snimanja serije menjaju, sazrevaju i prihvataju neumitnu realnost da kada delo jednom bude završeno, snimljeno – nastavlja svoj zasebni život nezavisno od stvaraoca.

Seriju vredi pogledati a Alicia, Lars i René Vidal su ostvarili uloge za koje se mogu nadati i vrednim nagradama.

9/10 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *