HBO je američki kablovski kanal koji je začetnik kvalitetnog serijskog programa što su sada mnogobrojne streaming platforme preuzele i našle svoje mesto pod suncem (Netflix, hulu …).

Postoji već gotovo 50 godina i prvi je kablovski kanal sa plaćanjem koji je prvo startovao naravno u SAD.

Mesečna cena HBO paketa je oko 700 din, što mnogima predstravlja i problem da prate njihovu bogatu ponudu serija.

Glavni i novi sadržaji se emituju prvo na HBO kanalu dok se serije i reprizni filmovi emituju na HBO2 i HBO3.

Korisnici SBB koji imaju EON i D3 uslugu na HBO on demand mogu da prate gotovo sve serije iz ponude HBO-a, naravno ako su njihovi pretplatnici.

HBO je slavu 90-tih stekao svojim odličnim serijskim programima: The Sopranos, Oz ili Sex & the city.

TOP izbor aktuelnih serija na HBO kanalu:

1. My brilliant friend – Moja genijalna prijateljica

Detaljno smo pisali o ovoj seriji i o najavljenoj trećoj sezoni koja se uskoro očekuje na HBO kanalu.

 

 

Prve dve sezone su oduševile sve pobornike Napuljske tetralogije Elene Ferante tako da se treća sezona željno isčekuje.

Svako ko je čitao knjige zna šta da očekuje u trećoj sezoni a to svakako nisu previše vesela dešavanja.

Elena ima probleme u braku a u njen život ponovo stupa Nino, velika ljubav njene genijalne prijateljice Lile.

Prve dve sezone su vrhunski snimljene i odglumljene tako da je ovo serija koju ako imate vremena da odgledate samo jednu seriju – ne treba propustiti.

Redak je slučaj da neka serija toliko verno prenese duh knjige i oduševi publiku prikazom radnje i Napulja 50-tih godina prošloga veka.

Detaljnije o seriji i trećoj sezoni koja stiže u februaru – na linku My brilliant friend

2. The White lotus – Beli lotos

Serija čija se druga sezona takođe očekuje tokom 2022.godine – ali sa novom glumačkom postavom (što je veoma retko u serijskim programima).

Serija prati dešavanja u luksuznom turističkom resortu “White lotus” na Havajima.

 

@HBO

 

Obzirom da ima 6 epizoda koje su prepune interesatne radnje kao i da ima neočekivan kraj ovo je serija koju ne treba propustiti.

Serija u prvoj minuti prikazuje mrtvački kovčeg što asocira da će neko nastradati a do kraja serije neće se otkriti i ko.

Seriju je osmislio Mike White, upečatljivi glumac i reditelj, koga pamtimo iz npr. serije “Enlightened” koju je sam osmislio a Laura Dern u 3 sezone maestralno odigrala. Јedna od bitnih uloga bila je i njegova.

 

@Wikipedia

Serija ima fantastičnu muziku i fantastične glumce koji čine da je ova serija nezaobilazna za sve gledaoce HBO.

Obzirom na kraj prve sezone stari junaci ostaju iza nas a čekaju nas novi junaci sa novim životnim pričama na novoj lokaciji gde “The White lotus” ima svoj resort.

Interesantan koncept serije koja je došla u pravo vreme ograničenih putovanja da nam pokaže da ni odmor nekada ne mora da bude tako opušten i bezbedan.

 

@HBO

 

3. And Just Like That… – Sex & the city – 2021.-2022.

“Sex & the city” emitovan je u periodu od 1998. do 2004. i brzo je stekla obožavaoce koji su željno pratili 104 epizode emitovane u 6 sezona koje se i dan danas rado gledaju i repriziraju po televizijama.

Pokojni “Sex & the city” koji je izrodio u punom sastavu i dva nesrećna filma vraća se sa priličnim pobačajem i to bez Samante, koja je kako saznajemo šatro u Londonu.

@HBO

Serija ima 10 epizoda a ipak je serija zavredila pažnju jer nudi uvek interesantne teme.

Serija započinje srećnom vezom Keri i Zverka (u originalu Big) ali ubrzo Keri ostaje sama – a kako i zbog čega otkrićete u seriji.

Serija da li zbog gubitka četvrtog musketara ili da bi bila potpuno politički korektna uvodi razne teme poput rodne, rasne ravnopravnosti i sl. da bi valjda time nadomestili interesatne teme i provokativnost koju je Samanta pružala.

Događaju u seriji se ređaju bez neke povezanosti kao da su scenaristi bili u svađi.

Miranda, odlična Cynthia Nixon, koja je i sama deklarisana lezbijka u ovoj seriji stupa u vezu sa Che Diaz (sjajna Sara Ramirez) – što je za sada najinteresantiji deo serije.

@HBO

 

Obzirom da ni serijski program na drugim televizijama nije briljantan ni ova serija nije baš za potpuno ignorisanje pa ko je radoznao neka ipak pogleda ovu seriju koja je jedna od retkih serija koja se dotiče i pandemije i ipak je veoma savremena.

4. The North water – 2021.

“Svet je pakao a ljudi su istovremeno i mučene duše i đavoli” Šopenhauer

Ovim rečima počinje prva epizoda serije “The North water” koja je nešto što nismo očekivali od HBO-a i verovatno i jedan od vrhunaca njihove prošlogodišnje produkcije.

 

@HBO

 

Colin Farell je glavna zvezda ove interesantne serije kao i odlični Jack O’Connell.

Serija je smeštena u kasne 1850-te i priča priču o Patricku Sumneru (Jack O’Connell), osramoćenom bivšem hirurgu britanske vojske koji učestvuje kao brodski doktor u ekspediciji na kitove na brodu “Volonter”.

Putovanje komplikuje prisustvo Henrija Draksa (Colin Farell), psihopate i ubice, među kitolovcima.

Serija je snimana na najsevernijoj tački na kojoj se ikada odvijalo snimanje neke dramske serije.

Dobila je uglavnom dobre kritike a Colin je gotovo neprepoznatljiv u ulozi pijanice i probisveta.

Serija neće imati nastavak a možemo reći da je kraj neočekivan i pomalo ipak problematičan – pa je verovatno to i razlog zašto serija nije dobila više nagrada i pohvala.

 

5. Scenes from a Marriage – 2021.

U samo 5 epizoda HBO je predstavio novo viđenje bračnih problema jedne naizgled skladne zajednice para sa detetom. Posle odluke da ne zadrži trudnoću odnosi između supružnika se menjaju i sve je teže održati privid skladne zajednice.

 

@HBO

Odlične uloge su ostvarili Oscar Isaac i Jessica Chastain i zaradili nominacije za Golden Globes ali nisu dobili nagrade što smo videli na dodeli nagrada 9 januara 2022.godine.

Takođe ko ih nije gledao može da pogleda i sjajne serije: Chernobyl, Westworld, Game od thrones, Watchmen ili Leftovers.

Desetine kvalitetnih serija dobar su izbor za zimske praznike.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *