“Stranger Things” – Knjige i stripovi inspirisani NETFLIX serijom u našim knjižarama
@Penguin Random House

“Stranger Things” – Knjige i stripovi inspirisani NETFLIX serijom u našim knjižarama

Stranger Things je serija koja je zlatna koka “Netflix”-a jer je serija veoma popularna među gledaocima ove platforme – i mlađima i starijama. Četvrta sezona se očekuje u aprilu 2022.godine a detaljnije o tome na linku Stranger things – 4 sezona.

Tako je i na našem tržištu prisutna izvesna ponuda suvenira vezanih za ovu seriju od notesa, šolja, agende, boce, bedževi pa čak i otirač sa logoom ove serije. Asortiman suvenira iz ove serije prodaju naprimer radnje “Vulkan” i “Delfi”.

Izdavač “Vulkan” je tako objavio i knjige koje su inspirisane serijom i u kojoj se može saznati još ponešto o junacima serije.

Knjiga “Stranger things: Tama na rubu grada” priča nam priču o šefu policije Džimu Hoperu, čija životna priča nije previše detaljisana u seriji.

@Vulkan

Izdavač knjigu na 336 strana koja se u knjižarama prodaje po ceni od oko 1.000 dinara – opisuje:

“Hokins, Božić 1984. Šef policije Džim Hoper oduvek je mrzeo ovaj dan u godini: previše je bolnih uspomena, previše je teška samoća. Međutim, sada se sve promenilo. Sada je sa njim Jedanaest, a on želi da joj pruži mir i zaštitu, kao svaki dobar otac. Ali njegova usvojena ćerka ima drugačije planove. U podrumu je pronašla kutiju punu dokumenata, fotografija i nepoznatih imena, i nema nameru da ga ostavi na miru dok joj sve ne ispriča. Svu istinu koju je on izabrao da zaboravi, tajna vrata u njenu prošlost.

Iako bi se radije suočio sa hordom Demogorgona nego pričao o svojoj prošlosti, Hoper zna da više ne može da poriče istinu. I tako počinje priča o incidentu u Njujorku – o njegovom poslednjem velikom slučaju pre nego što se sve promenilo…

Njujork, leto 1977. Vrativši se iz Vijetnama, Hoper je uspeo da izgradi novi život. Ima porodicu koju obožava i posao detektiva u Odeljenju za ubistva u Njujorškoj policiji. Nakon što se sumnjivi federalni agenti iznenada pojave i oduzmu dosijee od nizu brutalnih nerešenih ubistava, Hoper uzima stvar u svoje ruke, stavljajući sve na kocku.

Baš kada je na korak od rešenja slučaja, grad ostaje bez struje, a on tone u najdublji mrak sa kojim se ikada suočio.”

Izdavač “Vulkan” je bio vredan i prošle godine kada je objavio još jednu knjigu koja je inspirisana serijom.

@Vulkan

Knjiga se zove  “Stranger Things: Sumnjičavi umovi”, objavljena je 2020.godine na 288. strana (cena 900 dinara) a izdavač je opisuje ovako:

“Indijana, Sjedinjene Američke Države, 1977. godina

Blistavi crni automobil prošao je kroz žičanu kapiju laboratorije koja zlokobno proviruje iz šume u okolini Hokinsa, gradića u Indijani. Čovek koji njom upravlja je doktor Martin Brener, naučnik na čelu supertajnog vladinog istraživanja. Po njegovom mišljenju, od subjekata koje je odabralo medicinsko osoblje, nijedan ne pokazuje potencijal potreban za postizanje izvanrednih rezultata. A ako žele da ovaj eksperiment pomeri granice ljudskog uma, trebaju im posebni kandidati. Poput devojčice koju je poveo sa sobom: ima samo pet godina i toliko neobjašnjive moći da je neophodan strog bezbednosni protokol.

Indijana, Sjedinjene Američke Države, 1969. godina

Teri Ajvs je radoznala devojka nemirnog duha. Studira u Indijani i zavidi svojim vršnjacima koji u gradovima kao što su San Francisko ili Vašington protestima menjaju svet. Kada sazna da univerzitet traži dobrovoljce za psihijatrijski eksperiment, oseća da se iza toga krije nešto važno i odlučuje da se prijavi. Ne želeći da propusti priliku života, rešena je da najzad odigra svoju ulogu u istoriji. Ali ne zna da se iza ovog projekta krije opasna zavera, i neće joj biti dovoljna samo hrabrost da joj se suprotstavi. Biće joj potrebne natprirodne moći, kao one koje poseduje devojčica koja živi skrivena u laboratoriji i ima broj umesto imena: Osam. I tako, dok svet tinja, u malom američkom gradu dobro i zlo sukobljavaju se u tajnom ratu u kojem je ljudski um bojno polje.”

Ono što nismo primetili u ponudi naših knjižara su stripovi na srpskom jeziku rađeni po ovoj seriji.

Stripovi na engleskom jeziku se mogu pronaći u “Delfi” knjižari.

Posebno ističemo strip “Stranger Things: The Other Side” koji na 96 strana prati prvenstveno priču o Willu i njegovim čudnim događajima.

@Penguin Random House

 

Stranger things – 4 sezona.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *