UTISCI: SERIJA “SQUID GAME”, NETFLIX, 2021.
@Netflix

UTISCI: SERIJA “SQUID GAME”, NETFLIX, 2021.

“Squid Game” je južno-korejska “Netflix” serija koja govori o brutalnom takmičenju očajnika koji su spremni da žrtvuju i sopstveni život da bi došli do velike novčane dobiti.

Najstariji glumac u seriji Oh Young-soo dobio je 9.januara i veliku nagradu za glumu u ovoj seriji.

U pitanju je Golden Globe i pored tri nominacije ovo je jedina nagrada koju je ova serija ostvarila.

Ovaj 77-godišnji glumac je glumio i u sjajnom filmu Kim Ki-duka “Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring”.

Premisa radnje serije “Squid Game” nije nova imali smo je već između ostalih i  u serijalu filmova “The Hunger Games” ili u filmu iz 80-tih “The Runner”.

Nažalost prvi utisak, koji se kasnije popravlja, je da je gluma u seriji često karikaturalna i šablonska – pre svega zahvaljujući glavnom glumcu čiju priču najviše i pratimo.

 

@Netflix

Njegova gestikulacija i sklonost da glupo upada u nevolje izaziva sve samo ne reakciju naklonosti gledalaca.


Karakteri su površno prikazani što i nije toliko loše jer svako od njih uskoro može da bude i pokojni, pa da se previše ne vezujemo za njih.


Napisana je i režirana od strane Hwang Dong-hyuk, a glume Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Wi Ha-joon, Jung Ho-yeon, O Yeong-su, Heo Sung-tae, Anupam Tripathi i Kim Joo-ryoung.

Početak emitovanja 1 sezone bio je 17. septembra.

Interesantno je da je autor seriju napisao još 2008. godine, podstaknut sopstvenim teškim životom.

Tek kada se “Netflix” zainteresovao 2019. godine došlo je do realizacije ove naizgled interesantne ideje u seriju od 9 epizoda.

Najgledanija je serija na platformi “Netflix” a 28 dana od objavljivanja gledalo ju je 111 milion gledalaca, što je više od interesantne serije “Bridgerton” – o kojoj smo takođe pisali.

 

@Netflix

 

Posle odgledanih svih 9 epizoda ipak smo stekli utisak da je seriji mnogo važnije da “zabavi” gledaoce nego da pruži kritiku kapitalističkog društva koje siromašnih građanima, kakvi su i učesnici ovog takmičenja. ne daju nikakvu nadu.

spoiler alert / otkrivamo sadražaj serije:

Prva epizoda uvodi glavne junake u misterioznu igru (niko ne zna gde se održava i ko je organizator) gde se oni bore za ogroman novčani dobitak.

Dobijaju pozivnice u vidu vizit karte sa mestom i vremenom gde treba da dođu.

Tu ih sačekuje vozač a čim uđu u auto gas za uspavljivanje ih uspava sve dok ne dođu na ostrvo gde se takmičenje održava.

Bude se u nalik vojnoj spavaonici i svako ima trenerku sa svojim brojem na njoj.


Zajedničko svim takmičarima je što su u veliki dugovima ili sa velikim finansijskim problemima i da nemaju drugi izlaz nego da se bore za taj novac sa drugim očajnicima.


Ono što ne znaju, a što svi saznajemo na kraju prve epizode, je da igračima koji ne završe igru sledi eliminacija.

@NETFLIX

S tim što ta eliminacija znači momentalnu smrt – istina uz obećano slanje znatnih novčanih sredstava njihovim porodicama.

(Ovo poslednje je nekima i razlog da se ipak odluče da ostanu u igri.)

Kada se na početku druge epizode preživeli igrači pobune, jer nisu znali za posledice eliminacije, dobijaju šansu da glasaju /demokratski nema šta ipak je ovo ona druga Koreja/ da li žele da se igra prekine ili ne.


Većina ipak glasa sa minimalnom razlikom (101:100) da želi da napusti igru ali čim se vrate u svoj pređašnji život samo shvataju da je situacija još i gora i da im je život van igre i gori nego u igri – jer nažalost u spoljnom svetu nemaju nikakvu nadu.


Interesanto je da odlučujući glas da se igra raspusti daje najstariji učesnik – bolesni deda – koji ima najmanji razlog da tu igru i prekine.

Ko je ovaj čiča u stvari saznajemo na kraju serije.

To da su učesnici igre pri povratku u stvaran život još očajniji izgleda znaju i organizatori igre i takmičari ubrzo dobijaju novi poziv za novi krug igre koji velika većina igrača i prihvata.

Druga igra u kojoj učestvuju donosi nove pogibije učesnika.

Cilj je da od šećernih kružnih oblika pomoću tanke igle izdvoje oblik koji se traži. Velika većina ne uspeva i gine u ovoj igri.

@NetflixDeo takmičara pokušava da sazna ko se krije iza organizacije ove igre.

Igre su toliko stupidne da ih ne bismo dalje opisivali a recimo jedna od njih je i navlačenje konopca a ekipa koja izgubi pada sa velike platforme na beton i naravno svi u gubitničkoj ekipi i ginu.

Finale igre posmatraju “VIP” gosti a ubačeni policijski inspektor pokušava da raskrinka ekipu koja stoji iza organizacije.

Kada vidi da je iza maske MC-a igre njegov brat, koga je i došao da spasi, već je suviše kasno.

Lik inspektora je potpuno nekoristan u ovoj seriji niti pokreće radnju niti donosi neke koristi u razvoju priče – služi samo da se popuni minutaža serije.


Naš glavni “plačni” junak, nazvan u seriji Seong Gi-hun, jedini je preživeli posle 5 igre uz svog takmaca – školskog druga i odluka će morati biti donesena u poslednjoj 6 igri.


Poslednja igra je i igra po kojoj je serija dobila naziv je “igra lignje”, što je naziv igre koju igraju deca u nekim delovima Južne Koreje, a čija nam se čudna pravila objašnjavaju početkom serije.

Ipak na kraju se ova igra i ne održava, jer drug iz detinjstva napada našeg junaka. Prinuđen je da se brani i bori za život. 

@Netflix

Dva takmičara se bore na život i smrt i kada naš takmičar Seong treba da presudi drugom takmičaru i da ga ubije, što je u skladu sa pravilima igre, on odlučuje da se povuče iz igre što je i moguće ako se oba igrača i slože da se igra prekine.

Time bi spasio svome školskom drugu život ali bi obojica ostali bez teško stečenog novca.

Međutim njegov školski drug ne pristaje na to i sebi oduzima život. Zaista čudna odluka i prilično nerazumna.

Zatim vidimo kako naš junak biva vraćen u svoje prebivalište izbačen na ulicu ali sa karticom na kojoj ima osvojenu ogromnu sumu novca.


Nažalost saznaje da mu je bolesna majka, o kojoj se niko nije brinuo, umrla. To ga potpuno slomi ali barem uspeva da pomogne bratu simpatične takmičarke, nažalost preminule, koga odvodi kod majke njegovog poginulog druga.


Kada shvati da se igra i dalje održava odlučuje da pokuša da sazna ko se krije iza organizacije ove igre.

Saznaje da je deda koji je sa njim učestvovao u igri i koji mu je spasio život – jedan od organizatora igre.

@Netflix

On ipak ne može da se pomiri sa tim da je toliki novac zaradio na takav način i odlučuje da se posveti raskrinkavanju svih organizatora ove igre.


Ova serija pre svega uvođenjem socijalnih elemenata i kritikujući kapitalističko društvo, koje i na ovaj način kroz tragediju siromašnih zarađuje, zaslužuje pažnju ali ipak ne pogađa u metu jer joj je cilj samo zabava.


Svakako nije u pitanju serija koja ima neku veću vrednost ali da je privukla pažnju publike intrigantnom temom – to svakako.

Prva po gledanosti je i u Srbiji – a serija definitivno nije za mlađe od 12 godina (možda pre bismo rekli nije za mlađe od 16 godina) jer se u krupnom planu prikazuje brutalna egzekucija učesnika takmičenja – koji nisu prešli stupidnu igricu koju im zadaju mučitelj a koja je iz nekog razloga igra koju su (većina) takmičara igrali kao deca.

Hvala “Netflix”-u što je omogućio na svojoj platformi i  dugme za premotavanje pri gledanju 10 sekundi unapred jer smo ovo dugme često koristili da bismo ubrzali gledanje ove povremeno veoma dosadne i predvidive serije.

hvala Netflix-u na ovoj komandi

Serija će dobiti i drugu sezonu ali očekujemo detaljniju najavu od “Netflix” i kada će se to desiti.


Jedan od junaka serije, koji glumi policijskog inspektora, Gong Yoo glumi i u sf-seriji “The Silent Sea” koja je prilično hvaljena pa uskoro očekujte i detaljniji prikaz ove serije.


Mnoge je iznenadila odluka da nagradu “Zlatni globus” za sporednu ulogu u serijama dobije glumac iz ove serije Oh Yeong-su – gore pomenuti čikica.

Za prvu sezonu serije “Squid Game”, ocena je ipak samo:

potaman6/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *