UTISCI: Film “The Woman in the Window”, Netflix, 2021.
@Netflix

UTISCI: Film “The Woman in the Window”, Netflix, 2021.

Film koji svoj kvalitet prvenstveno treba da zahvali fenomenalnoj Amy Adams.

@Netflix

Amy Adams je odlična glumica koja iza sebe ima 6 nominacija za nagradu Oscar – a poslednja je bila 2019. godine za ulogu u filmu “Vice”. Pamtimo je i po ulozi u seriji “Sharp Objects” iz 2018. godine. Rekli bismo da je uloga u ovom filmu najsličnija ulozi upravno iz ove HBO serije. Žene koja ima probleme i to ozbiljne – psihičke prirode.

Teško je zamisliti da bi neko ovu ulogu mogao da odigra bolje od nje.

 

@Netflix

Kada se pomene da u filmu igra u maloj ulozi i Gary Oldman kao i Julianne Moore u odličnoj epizodi – to je razlog više da se ovaj film pogleda.

Odmah na početku upoznajemo ženu koja pati od agorafobije i samim tim ne napušta svoju kuću.

Kuća od nekoliko spratova pa još u New York-u samo za nju – ko je vlasnik ove kuće i otkuda ona u njoj – to se ne pominje u filmu.

U komunikaciji je sa svojim mužem, ali ne vidimo da li je to preko mobilnog ili drugim putem – čujemo samo glas njenog muža koji je svakodnevno obaveštava o tome šta radi njihova kćerka pošto su oni rastavljeni.

Vezana je za svoj mobilni koji ne ispušta iz ruku. Slobodno vreme provodi sa svojom mačkom ili gleda filmove.

Stanar David iz podruma povremeno poremeti njen mir. Potpuno je nelogično da žena u takvom stanju izda deo kuće čoveku koga u suštini ne poznaje – što će se kasnije i ispostaviti – ali to ipak nije glavni pokretač radnje ovog filma.

Kada se u zgradi preko puta nje usele komšije koji je uskoro i posete – praćenje dešavanja u stanu preko puta postaje njena opsesija jer shvata da se dešava nešto neobično.

Još jedna nelogičnost je da te komšije iz stana preko puta tvog posete – bez ikakvog razloga. To je nešto što nije logično – ni u Americi a ni kod nas. Opravdanje može da bude da su hteli da vide ko je čudakinja preko puta njih – koja ih stalno posmatra.

Ono što sledi je misteriozni triler – žanr  koji Netflix veoma voli a razjašnjenje dobijamo u poslednjih 15 minuta.

Moramo priznati da je kraj prilično neočekivan – ko nije čitao istoimenu knjigu. Ovo svakako nije knjiga u stilu Agate Kristi / po kvalitetu/ ali morali bismo reći da je film iako ima izvesnih nelogičnosti – ipak dobro dobro snimljen i vredi ga pogledati.

Najviše zahvaljujući Amy koja je potpuno u liku koji igra.

@Vulkan izdavaštvo

Interesantno je da je autor ove knjige Danijer Malori, koji je knjigu napisao pod pseudonimom A. Dž. Fin, veliku pažnju izazvao lažnim izjavama da ima rak na mozgu, da je završio Oksford i sl.

Nije jasno zašto je lagao – ali definitivno se radi o čudnom liku kakva mu je doduše i knjiga.

Opis knjige “Žena na prozoru” koju je objavilo “Vulkan izdavaštvo” /cena oko 800din/ je:

Priča je neverovatna, zar ne? Ali to se stvarno dogodilo. Znam šta sam videla…

Ana Foks živi sama, u četiri zida koja zove svojim domom, a njena omiljena i skoro jedina zabava jeste da posmatra komšije kroz prozor. Ne može da se natera da izađe napolje. Ne ide u kupovinu namirnica niti u šetnje po parku, čak ni ne pokupi poštu sa ulaznog stepeništa. Samo gleda kroz prozor i posmatra. A onda se u kuću preko puta njene useljavaju nove komšije, Raselovi: otac, majka, sin tinejdžer.

Slika savršene porodice raspada se u paramparčad jedne večeri kada Ana vidi nešto što nije trebalo. Sada mora da uradi sve što je u njenoj moći da otkrije šta se stvarno desilo. Ali, ako to i uradi, da li će joj iko poverovati? A pre svega, da li veruje samoj sebi?

Šta je stvarno? Šta je mašta? Ko je u opasnosti? Ko kontroliše sve? U ovom đavolski uzbudljivom trileru niko i ništa nije onakvo kakvim se čini.

„Jedna od onih knjiga koju stvarno nećete moći da ispustite iz ruku.“ – Stiven King

Film je za preporuku jer se ipak ne radi o čudnom raspletu kakav ima serija “Behind her eyes” a kojoj smo već pisali.

potaman7,5/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *