Film “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića – “Netflix”, RTS – Istorija se nažalost stalno ponavlja
@Paradox Film

Film “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića – “Netflix”, RTS – Istorija se nažalost stalno ponavlja

Film “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića snimljen i montiran je još 2018.godine.

U julu 2022. godine se često pominje u medijima jer je “Netflix” za evropsko tržište, ne računajući Srbiju, uključio ovaj film u svoju ponudu.

Ubrzo je u mnogim zemljama postao jedan od najgledanijih filmova u njihovoj ponudi.

Zbog čega je to tako?

Film prati period od 19 veka kada zemlje Balkana pokušavaju da se oslobode ropstva pod Otomanskim carstvom.

Zatim se fokus filma usmerava na područje Bosne i Hercegovine u kojoj se Otomansko carstvo najduže i zadržalo. Potom na scenu stupa i Austro-Ugarska, koja se plaši i mogućnosti jačanja Srbije i ostvaruje svoje interese na tom području. Sve je spremno da nezadovoljstvo naroda kulminira u pobunu.

@Paradox Film

Film ne bi bio toliko interesantan stranoj publici da se u njemu veoma precizno ne predstavlja politička situacija u Evropi, odnos tih zemalja sa Rusijom i sve jače slabljenje Otomanskog carstva.

Ako nekome to još uvek nije jasno posle gledanja filma će shvatiti da je atentat na Franca Ferdinanda 1914. godine u Sarajevu iskorišćen kao povod početka “Velikog rata” – Prvog svetskog rata.

Do ovog rata bi svakako i došlo jer su odnosi zemalja u Evropi bili krajnje loši a jasno su u filmu prikazane pripreme zemalja za rat i pre ovog atentata.


Svakako je za pohvalu da je na 105 godišnjicu atantata televizija RTS emitovala film “Dugo putovanje u rat” Miloša Škundrića i to u utorak 28.06. na prvom programu.


Odličan film sa mnoštvom dokumentarnih snimaka i sjajnih govornika predočava nam da se nažalost situacija u svetu malo promenila i da i dalje velike sile pokušavaju (i uspevaju) da kroje kapu malim zemljama.

 

10/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *