ČITAMO: Gamal Gitani: “Kairo u 1.000 godina”, 2019. – “Geopoetika”

ČITAMO: Gamal Gitani: “Kairo u 1.000 godina”, 2019. – “Geopoetika”

Gamal Gitani je specijalno za obnovljeno izdanje svoje knjige “Kairo u 1000 godina” 2007. godine ažurirao tekst i tako ga dodatno približio našim čitaocima. Knjiga nas vraća u vremene osnivanja Kaira u X vek nove ere.


Izdavačka kuća “Geopoetika” je 2019.godine objavila reizdanje ove sjajne knjige za koje je autor 2007. godine napisao obimni uvodni tekst.


Gamal El-Ghitani je proslavljeni egipatski pisac koji je najpoznatiji po delu “Zejni Barakat” koji je takođe objavila “Geopoetika”.

U ovoj knjizi prati se uspon Zejnija Barakata ibn Muse, jednog od najmoćnijih i najharizmatičnijih ljudi Mamelučkog sultanata u Egiptu početkom 16. veka a ovo delo se smatra za remek-delo savremene arapske književnosti.

 

Gamal Gitani preminuo je 2015. godine.

Izdavač “Geopoetika” ovako opisuje njegovo delo reizdato u ediciji “Pisac i grad” 2019. godine :

“Na stvaralaštvo Gamala Gitanija uticao je i veliki Nagib Mahfuz, koji je bio njegov duhovni i književni mentor.

U Kairu u 1000 godina autor je zakoračio u civilizacijsku, kulturnu, istorijsku i humanističku anatomiju drevne metropole. Dopustivši svakom kamenu i simbolu da progovori o svojoj prošlosti i nastanku, pisac je na osoben način u svojoj sadašnjosti tragao za znamenjem koje bi moglo da predskaže budućnost ovog grada.


Gitani je objavio desetak zbirki kratkih priča i osam romana.


Dobio je podsticajnu državnu nagradu za mlade pisce (1980), jednu od najvažnijih panarapskih književnih nagrada – emiratsku nagradu Oveis (1997), te francuski orden viteza književnosti i umetnosti (1987), a 2007. i 2015. i dva najviša egipatska nacionalna književna priznanja.


Teško je razlučiti da li je Kairo u 1000 godina književno-istorijsko delo, intimna istorija Kaira ili pak lična istorija pisca koji je prigrlio i prisvojio grad.

U dvadeset i dva poglavlja Gitanijevog Kaira nižu se kafedžinice, duvan i nargile, turbani, konji, bazari, roblje, džamije i minareti, kuće, piramide, Kairo Nagiba Mahfuza, arabeske i ornamentika u građevinarstvu i književnosti i, iznad svega, ljudi.


Gitanijeva dela prevedena su na desetak jezika.”

 

„U celoj ovoj priči postoji nešto što nikako ne smemo smetnuti s uma: očuvanje starog Kaira, tog izvornog gnezda metropole, odnosi se i na ljude u njemu, a ne samo na kamen i ulice. Kao pokušaj u tom pravcu, Kairo u 1000 godina vijuga stazama prošlosti i sadašnjosti ovog grada. Na ovo putovanje prvi put ću povesti srpske čitaoce i pokazati im obrise njegovog vremena, kako bi mogli i sami da vide ono što je iščezlo, kao i ono što u njemu još istrajava.”

Gamal Gitani, Iz predgovora srpskom izdanju, Kairo 2007.

UTISCI:

Knjiga veoma precizno ali i poetski nadahnuto donosi priču o nastanku i razvoju Kaira sa mnoštvom objašnjenja koje olakšavaju čitanje i razumevanje knjige.

 

Photo by Alex Azabache from Pexels

Kairo je u međuvremenu izrastao u metropolu sa preko 20 milona stanivnika.


Iako se smatra da ime duguje reči “pobednički” autor u knjizi donosi da ime duguje arapsko reči za planetu “Mars” –  Al-Qahirah.


Detaljni prikaz razvoja i promena koje su zadesile ovaj veliki grad u ovoj knjizi vredno i uzbudljivo su svedočanstvo razvoja civilizacije.

Trenutno smo svedoci da se u Kairu sprema za konačno otvaranje i novi veliki muzej gde će biti pohranjeno svo blago bogate istorije ove države.


Egipat odložio otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum)


Šteta je što pored par strana crno belih fotografija knjiga ne obiluje većim brojem fotografija i to u boji.

Takođe i mapa grada sa prikazom njegovog širenja bila bi koristan dodatak za neko novo izdanje.

Ali svako će se pobrinuti da uz posetu čuvenim piramidama u Gizi obiđe, ako mu je u sklopu aranžmana, i ovaj veliki grad i uživa u tragovima prošlosti koji su vidljivi na svakom koraku.

Knjiga se može naći u knjižarama po ceni oko 700 dinara.

10/10


Naši detaljni utisci sa odmora u Hurgadi u Egipat – maj 2021.Odmor u Egiptu: Koliko su cene aranžmana za 2022.godinu porasle u odnosu na 2021. ?


 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *