Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Izdavač “Službeni glasnik” pred Sajam knjiga 2022. godine obradovao nas je velelepnom biografijom “Jesenjin – obećavajući susret“.

U pitanju je biografija o ruskom pesniku Sergeju Jesenjinu napisana od strane ruskog pisca Zahara Prilepina.

Veliki trud je uložen od strane prevoditeljke Radmile Mečanin.


Čudno nam je da ova knjiga nije ovenčana nekom od nagrada za književni poduhvat Sajma knjiga 2022.godine.

Takođe veoma retko se pominje u našim medijima koliko je ovo vredna knjiga i zasigurno najbolja biografija o velikom ruskom pesniku.


Radi se o veoma obimnoj knjizi (preko 850 strana) u kome je autor koristio veliku građu o Jesenjinu koju je i sam pesnik ostavio iza sebe ali i brojna pisma i knjige njegovih savremenika o njemu.

Knjiga je objavljena 2020.godine u Rusiji i izazvala je veliku pažnju tako da je prvi tiraž od 30.000 primeraka brzo rasprodat.

Prilepin je i sam veliki obožavalac Jesenjinovog opusa i za pripremu ovog dela došao je u posed velikog broja nepoznatih dokumenata i 20 neobjavljenih fotografija koje je ostavio Muzeju Sergeja Jesenjina u Konstantinovu gde je Sergej rođen.

Posle Sergejeve rane smrti 1925.godine u 30 godini života – mnogi njegovi poznanici su hteli da se predstave kao njegovi prijatelji tako da je veliki broj neistina koje kruže o njemu nastalih iz pera ovih “prijatelja”.

 


 

 

@SluzbeniGlasnik

 

Prilepin je uradio neverovatan posao i ostavio nam vrednu knjigu u kojoj se ne libi da negira i samog Jesenjina jer je često Sergej Jesenjin u svojim delima predstavljao događaje iz prošlosti onako kako je njemu u tom trenutku odgovaralo.

Tako recimo nigde u svojoj biografiji niti u pesmama ne spominje oca iako je sa njim imao dobar odnos – a pri dolasku u Moskvu stanovao je kod njega u stanu jer je njegov otac radio kao poslovođa radnje u Moskvi.

U knjizi se predstavlja i problematičan odnos Sergejev sa prvom (nevenčanom) ženom i njegova potpuna nezainteresovanost na prvog sina.

Period učešća u ratu nudi nam uvid u njegove uspešne pokušaje da ne učestvuje na prvim linijama fronta Prvog svetskog rata.

Ovo je svakako najdetaljnija biografija o slavnom ruskom pesniku a bilo ih je bezbroj, npr. ona koja govori o odnosu prema veri velikog ruskog pesnika  – “Sergej Jesenjin: Put ka bogu” :


 

@Gradska biblioteka Pančevo

 

Izdavač “Službeni glasnik” omogućava kupovinu knjige sa popustom od 25% (ako imate njihovu člansku karticu) pa knjiga o Jesenjinu može da se kupi sa popustom i iznosi oko 4.100 dinara (inače je puna cena knjige 5.500 dinara).


Knjige nudi detaljan uvid u Jesenjinov pesnički opus – ali ovo je ipak detaljna biografija o pesniku

ne i pesnička zbirka velikog ruskog pesnika.

U knjizi se često navode Jesenjinovi stihovi (na ruskom i srpskom) kao i stihovi njegovih savremenika pesnika.


Ovako izdavač “Službeni glasnik” najavljuje ovu sjajnu knjigu:

“Sergeja Jesenjina vole kao verovatno nijednog drugog pesnika na svetu. I to sve odjednom – i poeziju, i njega samog, kao čoveka. Ali ako bi da malo pažljivije sagledaju njegov život i rad, odmah iskrsavaju teška i nepomirljiva pitanja.

Da li je Jesenjin sovjetski, ili – antisovjetski pesnik? Hrišćanski, ili bogoborački pesnik? Pesnik za publiku sklonu kriminalu i pale devojke, ili inovator koji i danas utiče na svetsku poeziju? Seljački pesnik, ili imažinista? Koga je smatrao svojim najvećim rivalom u poeziji i zašto?

Ko mu je bio istinski prijatelj?

Kakav je njegov odnos prema boljševičkim vođama? Koliko ima dece i sa koliko žena?

Najzad, koju je od svojih žena zaista voleo?

  Da li je pio, ili su to izmislili zavidljivi ljudi? A ako je pio – ko ga je navukao na piće? Zbog čega su protiv njega vođeni krivični postupci? Da li je bio huligan, kao što je pisao o sebi, ili žrtva sticaja okolnosti?

Čime se bavio tokom jedne i po godine dok je živeo van Sovjetske Rusije?I najzad, samoubistvo ili ubistvo?

Knjiga daje odgovore ne samo na sva navedena pitanja već i na mnoga druga.
Zahar Prilepin, sebi svojstvenim osvetljavanjem i originalnošću, detaljno govori o životu Sergeja Jesenjina, izvlačeći neočekivane zaključke i primoravajući nas na snažno saosećanje.”


 

@SluzbeniGlasnik

Knjiga nudi fantastičan uvid u Rusiju krajem 19 i početkom 20 veka kada je ovaj veliki pesnik stvarao.

Pohvala za luksuzno izdanje a primedba se odnosi na manji broj fotografija nego što smo očekivali kao i na visoku cenu koja je donekle razumljiva s obzirom na veliki broj stranica i veoma kvalitetnu štampu.

Od mora novih izdanja na Sajmu knjiga ovo izdanje je jedno od onih koje se izdvojilo kvalitetom:


Ne propustiti sjajan uvid u život i stvaralaštvo izuzetnog pesnika XX veka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *