Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

50-ti filmski festival FEST započinje srpskom premijerom filma “Strahinja Banović” u petak a od subote 26.februara kreću prikazivanja filmova u bioskopima.

Ove godine bez “Sava Centra” kao mesta prikazivanja filmova.

Program se može pogledati na linku – FEST 2022.

Filmovi koje ne treba propustiti na velikom platnu FEST-a:


Titane (2021), Francuska


Francuski film Titane (2021) je neobični triler sa Vincent Lindon, Agathe Rousselle i Nathalie Boyer u glavnim ulogama.

Režija Julia Ducournau (za horor film “Raw” dobitnica FIPRESCI  nagrade u Kanu 2016.godine)

Na mnogim listama ovo je film godine pa i po godišnjoj listi Musikexpress-a

Dobitnik je i Zlatne Palme u Kanu 2021.godine.

 


ANNETTE, 2021., koprodukcija 7 zemalja


Radnja filma: Los Anđeles, danas. Henri (Adam Driver) je stend-ap komičar sa žestokim smislom za humor koji se zaljubljuje u En (Marion Cotillard), svetski poznatu opersku pevačicu.

Pod reflektorima, oni čine strastven i glamurozan par.

Rođenje njihovog prvog deteta, Anet, misteriozne devojčice izuzetne sudbine, preokreće njihove živote naglavačke.

Film vizionarskog reditelja Leosa Karaksa (Holy Motors, između ostalih i sa Kylie Minogue), sa pričom i muzikom grupe The Sparks, ovaj originalni mjuzikl je putovanje strasti, ljubavi i slave.

 


The Electrical Life of Louis Wain, 2021, SAD


Režisera filma Will Sharpe gledaćemo kao glumca u drugoj sezoni serije “The White Lotus” koja se snima na Siciliji.


Šta se zna o sezoni 2 serije “The White lotus” – ko će da glumi u nastavku HBO hit serije?


Izvanredna istinita priča o ekscentričnom britanskom umetniku Luisu Vejnu (sjajni Benedict Cumberbatch), čije su razigrane, ponekad čak i psihodelične slike pomogle da se zauvek promeni percepcija ljudi o mačkama.

Krećući se od kasnih 1800-ih do 1930-ih, pratimo neverovatne avanture ovog inspirativnog, neopevanog heroja, dok on nastoji da otkrije „električne“ misterije sveta i da, na taj način, bolje razume sopstveni život i duboku ljubav sa suprugom Emili Ričardson (Claire Foy).

Vizuelno raskošan film nažalost bez nominacije za Oskara.


MADRES PARALELAS / PARALLEL MOTHERS, 2021, Španija


Novi film Pedra Almodovara, omiljenog autora većim delom svoje karijere filmova žanra “španska sapunica koju vole kritičari”, u novom filmu se dotakao novih tema:

Dve žene, Dženis i Ana, cimerke su u bolničkoj sobi u kojoj će se poroditi.

Obe su same i zatrudnele su slučajno. Janis (Penelope Cruz), sredovečna, ne kaje se i raduje se.

Druga, Ana, adolescentkinja, je uplašena i traumatizovana.

Dženis pokušava da je ohrabri dok se kreću kao mesečari po bolničkim hodnicima.

Nekoliko reči koje razmene u ovim satima stvoriće veoma blisku vezu između njih dvoje, koja se igrom slučaja razvija i komplikuje, i na odlučujući način menja njihove živote.


WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY, 2021, Japan


Režija Ryusuke Hamaguchi – po mnogima jedan od boljih filmova 2021-te.

Neočekivani ljubavni trougao, neuspela zamka zavođenja i susret koji je rezultat nesporazuma su tri epizode, ispričane u tri filmske priče koje oslikavaju tri ženska lika i prate putanje između njihovih izbora i kajanja.

Dobitnik nagrade žirija Srebrni medved 2021. u Berlinu.


Ukus gladi – (“Smagen af sult”), 2021, Danska


Nikolaj Coster-Waldau zvezda je ovog uslovno rečeno “kulinarskog” filma a nama je poznat iz serije “Igra prestola”.U danskom filmu „Ukus gladi“, Karsten (Nikolaj Coster-Waldau) i njegova supruga Megi (Katrin Grejs-Rozental) bore se svim silama da bi njihov restoran dobio Michelin zvezdu koja će obezbediti uspeh njihovog restorana.

Film sa dosta flešbekova kroz vreme koji je podeljen na poglavlja, od njihovog slatkog prvog susreta, preko izdaje do završnog klimaksa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *