FILM “Nope”, 2022. – “NE” gledati ili ipak otići u bioskop ovog sušnog filmskog leta ?

FILM “Nope”, 2022. – “NE” gledati ili ipak otići u bioskop ovog sušnog filmskog leta ?

Film “Nope“, koji je premijerno emitovan 22.07. u američkim bioskopima, režirao je producirao i napisao Jordan Peele a u njemu glume: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea, Michael Wincott i Steven Yeun.

U srpskim bioskopima se prikazuje od 18.08.2022. godine.

Reditelj Jordan Peele je nekima poznat po svoja prva dva filma. “Get out” i “Us“.

Moramo priznati da nijedan od ovih filmova nije ostavio veliki utisak na nas i da nas je zaobišla fama koja vlada oko ovog reditelja (a većim delom svoje karijere i glumca i naratora) i pomenutih filmova.

Peele sam piše i režira svoje filmove pa je jedini krivac za (ne)uspeh svojih filmova on sam.


Film “Nope” je sa svojim sjajnim trejlerom i odličnom fotografijom kao i muzikom mesecima pre premijere izazvao veliko interesovanje posebno kod obožavaoca ranijih njegovih filmova pa su i očekivanja bila velika.


 

@Universal Pictures

Radnja filma “Nope” (preveden kao “Ne”) odvija se u dolini San Fernando u pustoši Kalifornije.

Rečicu “nope” dosta često izgovaraju razni likovi u ovom filmu a činjenica da reditelj voli kratke efektne nazive za svoje filmove.


U svakom slučaju u samom filmu dobijamo mnogo “negacija” –

prvenstveno negaciju onoga što je horor film kakav smo to danas poznavali.


 

Ranč “Haywood” generacijama se bavi treniranjem konja za potrebe filmske industrije i novi posao im je preko potreban jer su nažalost izgubili nekoliko velikih poslova i sve im je teže da sastave kraj sa krajem.

@Universal Pictures

Radnja filma (BIG SPOILER ALERT !!! – otkrivamo delove sadržaja):

Kada gazdu ranča starog Otis Haywood Sr pogodi misteriozni metalni predmet, pao iz čista mira iz neba, a zatim i kada on premine u bolnici njegovoj deci prvenstveno sinu jedincu Otis Junior-u (glumi ga svedeno Daniel Kaluuya koji je glumio i u rediteljovom prvencu “Get Out”) ostaje samo da sa sestrom Emerald (glumi je Keke Palmer potpuni antipod mirnom bratu blizancu) pokuša da dobije naredni veliki filmski projekat i spasi se od bankrota.

Za svoju prezentaciju brat priprema svog najboljeg konja Lucky-ja i poziva sestru da mu pomogne pri prezentaciji u filmskom studiju – da bi dobili angažman za svoje konje u filmskom projektu.

@Universal Pictures

Prezentacija ne protiče dobro i Otis Jr (OJ) je prinuđen da svoje konje (i gore pomenutog “jadnog” Lucky-ja) obližnjem zabavnom parku koji vodi Ricky (Steven Yeun poznat najviše iz Oscar-om nagrađenog filma “Minari”).

Ricky je kao mali glumio u porodičnom šou programu “Gordy’s Home” koji je pošao po zlu kada je šimpanza Gordy poludela i pobila veći deo filmske ekipe sačuvavši Ricky život i ostavivši njegovu filmsku “sestru” unakaženu.

@UniversalPictures

Na Ricky-ja je to verovatno ostavilo neke posledice ali ta epizoda je naizgled nejasno uklopljena sa ostatkom filma.

Da li je čudno što se danas i sam Ricky bavi poslom koji uključuje “zlostavljanje” životinja radi zabave ljudi?

Nažalost prilikom šou programa koji Ricky izvodi za malobrojnu publiku dešava se prva poseta svemirskog broda, koju je delom i sam izazvao, koji poput robota usisivača koji sa četvrtastim portalom na dnu, kupi sve živo koje ga sa zemlje posmatra.

@Universal Pictures

Priča dalje uključuje i prodavca koji instalira kamere na ranču – jer je Haywood blizancima jako bitno da snime svemirski brod i prodaju snimak a možda čak i gostuju u “Oprah” šou programu (sada samo na sajtu na šta nas i podsećaju u filmu). To se potencira tokom filma često – da bi se naglasila potreba današnjeg čoveka za slavom i brzom zaradom.

Kada i iskusni reditelj koji je prisustvovao njihovoj prezentaciji, a koga su ranije zvali da im pomogne oko snimka, shvati da se u njihovoj dolini dešavaju čudne stvari odlučuje da svojom ručnom kamerom ovekoveči svemirski brod.

 

@UniversalPictures

U finalu filma vidimo veliki broj lutaka naduvanih vazduhom (koje imaju nacrtane oči jer to privlači svemirski brod ili neidentifikovani leteći objekat (UFO)) a koje su postavljene duž doline.

Ove lutke uspevaju da privuku pažnju UFO-a i tako najzad daju šansu protagonistima filma da pokušaju da snime toliko željeni snimak.

@Universal Pictures

Utisci o filmu:


Ako bi se film posmatrao bez udubljivanja u dublja značenja (budimo realni koji nisu baš na prvu loptu ali će nam zasigurno “kritičari” koji su plaćeni za jaču promociju filma to bolje objasniti) dobili bismo jedan u suštini zabavan film ali koji više spada u rang B produkcije – pa zato i toliko ogorčenih kritika.


@UniversalPictures

Ako bismo ipak tražili “dublja” značenja filma evo par takvih pokušaja:

  • UFO ustvari predstavlja poguban uticaj medija jer on uništava svakoga ko pogleda u njega – ako ne gledaš u svemirski brod neće ti se ništa loše desiti. Ricky, čovek koji je pretrpeo najviše trauma zbog učešća u filmskom projektu sa poludelim majmunom, među prvima i strada. Tako da to što svemirski brod na kraju menja svoj oblik i postaja nešto nalik na iscepano filmsko platno možemo takođe tumačiti na taj način. Poguban uticaj medija koje stiže i u takvu zabit kakva je pustinja Kalifornije.
  • Šimpanza koja poludi i rasturi filmski set predstavlja pobunu protiv industrije zabave koja potčinjava i zlostavlja životinje kao i ljude. Pobuna UFO-a može se tumačiti kao vid otpora takvom vidu ugnjetavanja jer što su veće težnje ljudi da snime ovaj objekat to je bes UFO-a veći. Apsurdno je da toliko željena fotografija i stiže na kraju.   
  • Figura na naduvavanje simbolizuje “stari Holywood” pa uopšte nije slučajno što je ona takmac u finalu filma UFO-u
@UniversalPictures

Obzirom da film nismo gledali u IMAX tehnici, čijom je kamerom i snimljen, nego u regularnom 2D bioskopu moramo priznati da je i ovako kvalitet zvuka i slike veoma dobar.


Ovo je svakako film kome gledanje u bioskopu diže kvalitet.


Mnogo je onih koji će ovaj film zasigurno mrzeti a posebno u slučaju da su imali velika očekivanja (npr. očekivali punokrvni horor) jer zaista ima mnogo stvari u njemu koje itekako mogu da iritiraju – da ih sada sve ne nabrajamo.

Recimo – smetaće im “nelogičan” kraj kada shvatate da ni ti vanzemaljci nisu previše inteligentni kada se upecaju na takav glup mamac.

Da – ali ako pomislite da tako jedna “stvar” (da ne otkrivamo baš sve) može da uništi UFO onda ipak shvatite da je i poruka filma da se vratimo nekim normalnim vrednostima (i filmskim) ma koliko izgledala kao naivna i glupa zabava u doba high-tech medija.

@UniversalPictures

Mi nismo imali nikakva velika očekivanja od filma i od ovog reditelja i dobili smo u suštini jedan zabavan film koji jeste povremeno napet i uspešno gradi atmosferu isčekivanja do finala ali sa horor žanrom ima realno jako malo veze – dok mu je odrednica “sf – naučna fantastika” dosta bliža.

Rekli bismo da je ovo više satira na račun sf žanra pa i društva uopšte – pa će se većina gledalaca osećati prevarenim jer je to najmanje što su oni želeli da gledaju u bioskopu.

Na kraju filma se u sali čuo komentar: “Dobro i šta sad” – ali film je bio završen bez mnogo objašnjavanja i to na prilično neočekivan a moramo reći i naivan način (kada se posmatra na prvu loptu).

Svejedno film je ipak ponudio zaista dobru zabavu (i na prvom nivou) a ko želi da kopa dublje u značenja ovog filma svako imaće šta da nađe i da se zapita.

Ocena filma “Nope” je malo veća nego što zaslužuje jer je ipak malo reditelja koji su spremni da ponude ovako izazovne filmske sadržaje koji teraju na promišljanje:

9/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *