ČITAMO: Knjiga “Bračni zaplet” – Judžinidis, izdavač “Plato” – Ljubavni zaplet posle top knjige veka “Midlseksa”
"Plato"

ČITAMO: Knjiga “Bračni zaplet” – Judžinidis, izdavač “Plato” – Ljubavni zaplet posle top knjige veka “Midlseksa”

Džefri Judžinidis je američki je pisac grčko-irskog porekla koji je najpoznatiji po fantastičnom romanu “Midlseks” za koga je 2003. dobio i Pulicerovu nagradu.

Sofija Kopola je snimila film “Samoubistvo devica” po njegovom istoimenom romanu.

Sada je pred nama njegov treći i poslednji roman objavljen u Srbiji 2019. godine od strane izdavača “Plato”.


 

“Plato”

 

Ovako izdavač najavljuje ovu interesantnu knjigu:

“Ranih osamdesetih godina 20. veka, život na američkim koledžima je uzavreo. Studenti čitaju Deridu, Markiza de Sada i slušaju Talking Heads.

Za to vreme glavna junakinja ovog romana piše diplomski rad o bračnom zapletu u romanima Džejn Ostin i Džordž Eliot.

Neosetno, formirani književi afiniteti preneće se u njen život.

Medlin će se naći u složenom ljubavnom trouglu sa dvojicom kolega sa koledža, koji su za nju svaki na svoj način fatalni i sudbinski određeni.


“Picador”

Kako se prati emotivno, intelektualno i seksualno sazrevanje ove mlade žene, otvara se i unutrašnji svet dvojice momaka zaljubljenih u nju.

Zaokupljenost biologijom Lenarda Benkheda nudi uvid u studije prirodnih nauka na američkim univerzitetima ali i pravi sponu sa „medicinskim“ aspektom njegove ličnosti, duboko poljuljane kliničkom depresijom.

Mičelove studije teologije odvešće ga u Indiju, gde će kroz tuđu religiju pokušati da nađe smisao i kompenzaciju za život bez Medlin.

U ovom romanu Judžinidis pokušava da odgovori na pitanje da li su velike ljubavne priče iz devetnaestovekovnih romana danas prevaziđene.

Ženska prava, seksualna sloboda, razvod – sve su to teme koje autor obrađuje u ovom romanu čineći ih čudesno savremenim i svežim.”

Utisci:

Roman “Midlseks” za koji je Judžinidis dobio velike pohvale je remek delo tako da smo od ovog romana očekivali mnogo.


“Midlseks”

Moramo priznati da nismo razočarani jer je autor u ovaj roman uneo svoja sopstvena iskustva kao što su ona sa svog boravka u Indiji i njegovo ogromno iskustvo iz istorije religije i književnosti viktorijanskog doba.

Autor je i sam predavač književnosti na Pristonu tako da je prikaz života na koledžu troje glavnih protagonista i njihove dileme oko sopstvene budućnosti sam iskusio kroz poznanstva sa studentima.

To ponekad može da bude i mana ove knjige jer imate utisak da autor želi da sve svoje znanje iz neke oblasti predoči čitaocu – što guši dinamiku knjige.

Svakako iz ovoga romana možete dobiti preporuku za čitanje nekih vrednih knjiga za koje nikada ne biste saznali da niste uzeli ovu vrednu knjigu u ruke.

Knjiga u pojedinim segmentima nije laka za čitanje (ne želimo da otkrivamo delove) ali je autorovo majstorstvo uspelo da verno predoči mračni tok svesti jednog od protagonista ovog romana.

Najisčekivanija knjiga 2021. – “Raskršća” Džonatan Frenzen u Srbiji od 18.11.2021.

Judžinidis nije Frenzen, koji je najveći savremeni američki pisac, ali je ovo knjiga koju vredi pročitati a posebno je kraj nešto što ipak niste očekivali ali je kada dublje razmislite i jedino razumno rešenje.

Nalazimo dosta sličnosti između poslednje knjige Džonatana Frenzena “Raskršće” i knjige “Bračni zaplet” Džefri Judžinidisa.

Knjiga je teže dostupna u knjižarama pa je najbolje posetiti sajt izdavača “Plato”.

Cena je oko 1.100 din.

8.5/10

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *