Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Beogradska filharmonija najavila je početkom januara koncert sa učešćem čuvenog violiniste rodom iz Niša koji trenutno živi u Parizu – Nemanje Radulovića.


Odmah po objavi bez obzira na repertoar ovaj koncert je pobudio veliku pažnju jer je njegov poslednji koncert u Beogradu u novembru 2021.godine bio nenajavljen i mnogi nisu imali priliku da mu prisustvuju.


 

@Wikipedia

 

Mnogi lično opisuju Nemanju kao izuzetno dragog čoveka i pravog profesionalca.

Publici se predaje bezrezervno i njegov stil sviranja je uneo svežu krv u tradicionalnu klasičnu muzičku scenu.

Svojom pojavom takođe pleni što mu je takođe doneo veliki broj obožavalaca.

Beogradska filharmonija je repertoar koncerta opisala ovako:

“Ovaj program otvara jedna nesvakidašnja premijera – kompozicija Florens Prajs, koja je u istoriju ušla kao prva Afroamerikanka čije je delo izveo jedan vrhunski profesionalni orkestar (Čikaški simfonijski orkestar).

Autorkina delatnost vezuje se za prvu polovinu 20. veka, a njen zanimljiv životni i stvaralački put zabeležen je i u dokumentarnom filmu “Ptica u kavezu – život i muzika Florens Prajs” (2015).

Na ovom koncertu će se naći lagani stav njenog prvog gudačkog kvarteta, u adaptaciji za gudački orkestar.


Centralni događaj večeri svakako je bio nastup Nemanje Radulovića.


Nakon spektakularnih koncerata u Beogradu i Moskvi 2016. godine, dirigent Danijel Rajskin i naš violinistički megastar ponovo će deliti koncertni podijum, i uz neprocenjivu podršku naših filharmoničara još jednom stvoriti magičnu atmosferu po kojoj se ovi koncerti pamte.”

Prenosimo repertoar:

 • Florens Prajs
  Andante moderato za gudački orkestar
  Trajanje: oko 7 minuta
 • Petar Iljič Čajkovski
  Koncert za violinu i orkestar op. 35 u De-duru
  Allegro moderato
  Canzonetta: Andante
  Allegro vivacissimo
  Trajanje: oko 33 minuta
 • Ludvig van Betoven
  Simfonija br. 1, op. 21 u Ce-duru
  Adagio molto – Allegro con brio
  Andante cantabile con moto
  Menuetto – Allegro molto e vivace
  Adagio – Allegro molto e vivace
  Trajanje: oko 26 minuta


Veliko interesovanje je vladalo za ovaj koncert tako da su karte, čiji je isti broj pušten online i na blagajni, na online prodaji rasprodate u roku od 5 minuta.


Karte su koštale od 800din. do 1.200din.

Nažalost mnogi koji su želeli nisu mogli da prisustvuju koncertu jer je broj mesta u sali dodatno ograničen.

Utisci

Za ulazak na koncerte u Kolarcu gde je ovaj koncert Beogradske filharmonije održan važi pravilo da je neophodan digitalni zeleni sertifikat, PCR test ili potvrda o preležanom kovidu ali niko nije tražio bilo koju potvrdu ove vrste na uvid.

Jedno od dela koje je izvedeno je Betovenova Simfonija br.1. Op.21 a poslušajte izvođenje Bečke filharmonije:

 


Dirigent Danijel Rajskin je pri prvom susretu sa Nemanjom radosno uskliknuo: “Evo kralja Nemanje” – oduševljen njegovim muzičkim umećem – radostan što će 04. februara nastupiti sa njim.


Sala se brzo napunila i posle dolaska svih zvanica već u 20:05 koncert započinje razdraganom 7-minutnom kompozicijom Florens Prajs “Andante moderato za gudački orkestar”.

Lep komad koji nismo imali prilike da čujemo koji predstavlja uvod u sledeći segment koncerta kada se očekuje dolazak “kralja” Nemanje kako ga je Rajskin nazvao.

Photo: Potaman.com / Nemanja na nastupu u Kolarčevoj zadužbini – 04.02.2022.

Publika je nestrpljiva i po ulaska duvača na scenu sigurnim korakom stupa Nemanja Radulović.

 

 

Nemanja je obučen potpuno u crnom u širokim pantalonama i cipelama sa debelim đonom i neupućenima deluje kao neko ko barem vizuelno nema dodira sa klasičnom muzikom.

Grdno su se prevarili.


Petar Iljič Čajkovski kao da je “Koncert za violinu i orkestar op. 35 u De-duru” napisao samo za Nemanju jer je on toliko siguran da morate biti opčinjeni slušajući ga kako kao riba u vodi pliva kroz ovo delo.


Photo: Potaman.com / Nemanja uživa u nastupu sa dirigentom Rajskinom

Dok u retkim pauzama nesviranja zatvorenih očiju prati sviranje orkestra potpuno je zanesen i čeka svoj deo u koji sigurno uleće i virtuozno završava 33-minutno delo koje kao da trajalo samo tren.

Nemanja je manji deo kose podigao i vezao tako da mu ne smeta a vi se pitate kako mu ipak kosa ne zasmeta u sviranju.


Naravno to ne bi bio Nemanja da potpuno ne kontroliše svaki deo koncerta i ništa neplanirano se ne dešava.


U sledećem delu koje je napisao Betoven u svojoj ranoj fazi takođe je bravurozan ali nam je lični favorit ipak njegova izvedba Čajkovskog – koji je i njemu omiljeni kompozitor.

 

 

Posle srdačne zahvalnosti Nemanja se poklanja publici a zatim kreće iznenadni bis – koji je očito Nemanja već pripremio.

Izvodi splet etno kompoziciji u društvu sa kontrabasom koji ga prati i daje ritam kao i celokupna publika koja veći deo tapše u ritmu.


Publika je htela još ali Nemanja je opravdano umoran i koncertu je došao kraj a publika napušta Kolarac više nego zadovoljna.


Nemanja u februaru nastavlja nastupe u Španiji a za septembar 2022.godine se najavljuje njegov novi cd.

Sjajno muzičko veče na Kolarcu.

10/10

One thought on “Utisci – Koncert: Nemanja Radulović i Beogradska filharmonija 04.02.2022. u Beogradu

 1. Stef says:

  Legenda – on je u muzici ono sto je
  Novak u tenisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *