Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) odlagano je bezbroj puta a možda već krajem 2023.godine posetioci budu u prilici da se dive delima iz egipatske istorije.

Po poslednjim informacija u toku je izrada mosta koji bi povezivao piramide u Gizi sa Grand Egyptian Museum (GEM).

Ovaj pešački most biće dug 2,5 km a planiran je njegov završetak do februara 2024.godine.


 

@ GEM

Egipat ulaže dosta sredstava u obnovu svoga drevnog blaga.


Tako je u Egiptu 25. novembra 2021.godine renovirana i otvorena za publiku drevna Avenija Sfingi (Avenue of Sphinxes) koja je bila duga 2,7 km i koja povezuje hram u Luksoru i hram u Karnaku.

Ovaj put, poznat kao “Road of the Rams” izgrađen je pre 3.400 godina a otkriven je pre 70-tak godina.

 


Velelepna proslava priređena je na tim lokacijama a gledaoci u Egiptu su mogli da prate ovu ceremoniju u direktnom prenosu.Ova lokacija se sa pravom naziva najvećim otvorenim muzejem na svetu i svako će biti nezaobilazna turistička destinacija svih turista u Egiptu.

Pogledajte ceremoniju otvaranja ovog puta na fantastičnoj lokaciji koju smo posetili ove godine u maju :Egipat se trudi da oporavi svoju turističku sezonu koja je prošle godine doživela sunovrat usled pandemije.

2020.godine su prihodi iznosili 3 milijarde dolara dok je 2019-te taj prihod bio čak 13 milijardi dolara.

2022.godina je izgledalo da će biti bolja za egipatski turizam – ali zbog rata Rusija – Ukrajina smanjen je broj putnika iz Rusije u Egipat a poznato je da su rusi najbrojniji turisti na Crvenom moru.

Takođe i mnogi turistički radnici u Egiptu odlično govore ruski – čak bolje od ijednog drugog stranog jezika.

Otvaranje Grand Egyptian Museum u Kairu je sada planirano tak za kraj 2023. godine ili početak 2024.godine. 


@Wikipedia

Ovo je već ko zna koje odlaganje otvaranje ovog muzeja u kome će biti pohranjeno svo blago egipatskog carstva koje je dostupno Egiptu a koje se sada većinom u The Egyptian Museum-u.

U GEM-u će tako biti izložena i monumentalna statua visoka 12 metara  kralja Ramzesa II  kao i brodovi kralja Khufua, nađeni pored piramida u Gizi.   


Grand Museum je delimično otvoren za pojedina dešavanja (kao npr. revija modnog brenda Dior) i to od februara 2023. ali samo ulazni hol za publiku koja posećuje te događaje.


 


Nažalost većina blaga drevnog Egipta je poharana i raznesena širom sveta u zemlje otimača a tu prednjače Velika Britanija i Nemačka.


U Kairu je u toku finalizovanje radova i na izgradnji metro stanice do ovog velelepnog muzeja koji

će nadamo se konačno krajem 2023. godine i primiti prve posetioce. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *