10, Oct 2022
Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) ipak 2023.godine

U Egiptu je 25. novembra 2021.godine renovirana i otvorena za publiku drevna Avenija Sfingi (Avenue of Sphinxes) koja je bila duga 2,7 km i koja povezuje hram u Luksoru i hram u Karnaku.

Ovaj put, poznat kao “Road of the Rams” izgrađen je pre 3.400 godina a otkriven je pre 70-tak godina.

 

 

Velelepna proslava priređena je na tim lokacijama a gledaoci u Egiptu su mogli da prate ovu ceremoniju u direktnom prenosu.Ova lokacija se sa pravom naziva najvećim otvorenim muzejem na svetu i svako će biti nezaobilazna turistička destinacija svih turista u Egiptu.

Pogledajte ceremoniju otvaranja ovog puta na fantastičnoj lokaciji koju smo posetili ove godine u maju :Egipat se trudi da oporavi svoju turističku sezonu koja je prošle godine doživela sunovrat usled pandemije.

2020.godine su prihodi iznosili 3 milijarde dolara dok je 2019-te taj prihod bio čak 13 milijardi dolara.

2022.godina je izgledalo da će biti bolja za egipatski turizam – ali zbog rata Rusija – Ukrajina smanjen je broj putnika iz Rusije u Egipat a poznato je da su rusi najbrojniji turisti na Crvenom moru.

Takođe i mnogi turistički radnici u Egiptu odlično govore ruski – čak bolje od ijednog drugog stranog jezika.

Otvaranje Grand Egyptian Museum u Kairu je sada planirano tak za 2023. godine. 


@Wikipedia

Ovo je već ko zna koje odlaganje otvaranje ovog muzeja u kome će biti pohranjeno svo blago egipatskog carstva koje je dostupno Egiptu a koje se sada većinom u The Egyptian Museum-u.


Grand Museum je delimično otvoren za pojedina dešavanja (kao npr. revija modnog brenda Dior) ali još uvek ne i za publiku.


Nažalost većina blaga drevnog Egipta je poharana i raznesena širom sveta u zemlje otimača a tu prednjače Velika Britanija i Nemačka.


U Kairu je u toku finalizovanje radova na muzeju kao i na izgradnji metro stanice do ovog velelepnog muzeja koji

će nadamo se konačno 2023. godine primiti prve posetioce. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *