Sajam knjiga 2022. – Koje knjige kupiti – naša preporuka i utisci sa sajma

Sajam knjiga konaćno se vratio kući posle 2 godine pauze.

Posle plaćanja ulaznice koja iznosi 300 dinara dolazite do hale 2 jer se u salama koje joj prethode ove godine ne održava sajam grafike.

Hala 2 možete i da izbegnete jer su u njoj uglavnom izložene knjige gostujućih zemalja ili tehničkih škola, fakulteta i slično (ako to nije ono zbog čega ste došli).

@SajamKnjiga

Dolaskom u halu 1 odmah nailazite na štand izdavačke kuće “Pčelica” a pogled na halu ukazuje da je ipak manji broj izlagača nego ranije.

Da li je to uslovljeno većim cenama zakupa izlagačkih mesta, činjenice da su pojedini izlagači morali da ugase svoju delatnost ili je razlog nezainteresovanost izlagača da učestvuju na Sajmu. Verovatno sve od toga pomalo.

@SajamKnjiga

Posebno se manji broj izlagača primećuje na spratu hale 1 gde je sigurno 1/3 manje izlagača nego ranije – kao i u hali 14 gde je takođe primetan manji broj izlagača.

Od izlagača većina velikih izlagača je tu osim što izdavačka kuća “Booka” ne izlaže ove godine.

@Potaman

Ubrzo u hal i1 nailazimo na knjigu dobitnice Nobelove nagrade – francuske spisateljice Ani Erno na štandu kuće “Štrih”. Knjiga ima 70 strana malog formata a cena na sajmu je 650 dinara. 

Veliki izlagači nude standardne popuste osim što “Laguna”/”Delfi” nude u hali 14 strana izdanja na popustu 50%.

Vulkan standardno nudi oštećene knjige po velikom popustu pa su pojedine knjige (za decu najviše) veoma povoljne 100-300 dinara.

@Potaman

“English book” je ove godine ponudi znatno manji izbor knjiga za najmlađe a rekli bismo po ne tako povoljnim cenama kao ranije. Kalendari za 2023.godinu sa lepim reprodukcijama i fotografijama se mogu kupiti za 640-800 dinara.

Primetili smo da nude kalendare sa reprodukcijama Monea, Renoara, Impresionista kao i Pre-Rafaelista.

Obližnji “Oxford center” pored njih u hali 14 – nudi veći izbor izdanja za decu na engleskom jeziku.

Izdanja “Dereta” su na popustu 30% pa je dole pominjani novi Frenzen 2.400 dinara a knjiga o Lukreciji Bordžiji je 2.100 dinara.

Takođe “Dereta” nudi starija izdanja knjiga za 100 do 200 dinara.

“Službeni glasnik” omogućuje kupovinu knjiga sa popustom od 25% (što je standardan popust u njihovim knjižarama ako imate njihovu karticu) pa je nova knjiga o Jesenjinu 4.100 dinara.


O utiscima o luksuznoj knjizi “Jesenjin” – uskoro u zasebnom tekstu.

Čini nam se da će ova knjiga biti ovenčana nekom od nagrada za književni poduhvat Sajma knjiga 2022.godine.


U nastavku sledi par naslova koji će biti prezentovani na Sajmu knjiga (osim izdanja “Booka” jer ova kuća ne učestvuje na Sajmu knjiga) a koje preporučujemo za kupovinu po većim popustima nego što se mogu očekivati u knjižara.

 

1. “Raskršća” – Džonatan Frenzen, “Dereta”, 2021.

Objavljena odmah posle vremena kada bi (da se održao) bio Sajam knjiga 2021. godine novi roman “Raskršća” Džonatan Frenzena dokazao je zašto je ovaj pisac zasigurno najznačajniji savremeni pisac.

Detaljnije o ovom sjajnom (i veoma zabavnom što je piscu veoma bitno) romanu na linku dole:

Najisčekivanija knjiga 2021. – “Raskršća” Džonatan Frenzen u Srbiji od 18.11.2021.

2. “Voli me više od svega na svijetu” – Mira Furlan “Booka”, 2022.

“Voli me više od svega na svijetu” (priče o pripadanju) naziv je Mirine knjige u kojoj nam predstavlja svoj životni put.

Knjiga je posvećena suprugu Goranu i sinu Marka sa kojima je provela poslednjih 20 godina u Los Anđelesu posle nemogućnosti ostanka u tada ratom zahvaćenoj Hrvatskoj.

(Nismo videli ovu knjigu na Sajmu – možda je ima na štandovima drugih izdavača.)

Detaljnije o autobiografiji naše voljene glumice na linku dole:

KNJIGA: Autobiografija Mire Furlan (1955-2021) – od 07.02. u boljim knjižarama

 

3. “Atomske navike” – Finesa, 2022.

James Clear, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za formiranje navika, otkriva praktične strategije koje će nas naučiti kako da formiramo dobre navike, razbijemo loše i ovladamo sitnim navikama koje vode do izvanrednih rezultata.

(Cena na Sajmu – 850 dinara)

Zaista interesantna knjiga – detaljnije na linku dole:

Knjiga “Atomske navike” – Finesa, 2022. – Da li je ovo knjiga koja menja navike i život?

Vredi pogledati i odabrati i ove naslove iz 2022-te:

“Jesenjin” obećavajući susret” – Zahar Prilepin, “Službeni glasnik” – 2022.

  • detaljan uvid u život i delo slavnog ruskog pesnika – Sergeja Jesenjina viđen od strane cenjenog ruskog pisca Zahara Prilepina u luksuznom (i prilično visoke cene) izdanju “Službenog glasnika”:

detaljnije o knjizi “Jesenjin-obećavajući susret”

@SluzbeniGlasnik
  • za sve koje interesuje poreklo svemira i pitanja vezana za nastanak života i naše stvarnosti iz pera Brajana Grina stiže novo neizostavno štivo “Do kraja vremena” u izdanju kuće “Helix” (Cena na Sajmu – 1.600 dinara)
@Helix
  • anksioznost i kako joj doskočiti – toliko česta pojava u savremenom dobu a knjiga daje lep prikaz pogrešnih kao i onih drugih ispravnih pristupa lečenju najvećeg psihološkog problema XXI veka

– detaljnije u knjizi “Kukavica” u izdanju “Arete” (Cena na Sajmu – 1.100 dinara):

@Arete
  • prikaz slavnog Njegoševog dela “Luča mikrokozma” u stripu – nešto neočekivano i sjajan potez posle strip verzije “Gorskog vijenca” – u izdanju “Forma B” (Cena na Sajmu – 2.000 dinara):
@FormaB
  • novi pogled na život i delo slavne italijanke Lukrecije Bordžije u izdanju “Dereta” –  izdanje u mekom povezu (što nas je iznenadilo) na 561 strana (Cena na Sajmu – oko 2.100 dinara):
@Dereta
  • verovatno najbolja SF trilogija XXI veka “Besede o Zemljinoj prošlosti” koja će uskoro doživeti i prikaz u vidu serije (za sada samo po prvoj knjizi “Problem tri tela”) na “Netflix”-u objavljena je u izdanju kuće “Laguna”.

Svako ko voli ovu vrstu književnosti može da uroni u fantastični svet kineskog pisca Liju Cisina :

Čitali smo: Najbolja SF trilogija XXI veka – “Besede o Zemljinoj prošlosti” Liju Cisin, Laguna

  • “Zaposednutost” – Ani Erno – ako kupujete izdanja pisaca koja si dobitnici Nobelove nagrade onda je vaš izbor roman spisateljice Ani Erno ovogodišnje dobitnice najveće književne nagrade.

Neveliki roman (samo 70 strana), što mu verovatno (znaćemo kada pročitamo da li je to i tačno) ne umanjuje kvalitet – tek je najava novih izdanja ove autorke od strane izdavačke kuće “Štrih”.


Inače 1997.godine su objavljena tri izdanja ove autorke pa možda naletite na njih na II nivou hale gde su antikvarna izdanja (izdanja “Prosveta” – “Jednostavna strast”, “Mesto pod suncem” i “Nisam izašla iz svoje noći”).


Srećna kupovina i razgledanje Sajma knjiga posle dve godine pauze ponovo na starom mestu na Beogradskom sajmu sa cenom ulaznice od samo 300 dinara 🙂 

Zaposednutost

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *