Serija “This is going to hurt”, 2022. BBC-HBO – “Mesto gde nastaje život i prestaju doktorski snovi”
@BBC/HBO

Serija “This is going to hurt”, 2022. BBC-HBO – “Mesto gde nastaje život i prestaju doktorski snovi”

Serija “This Is Going to Hurt” donosi nam u 7 epizoda priču o mladom doktoru Adam Key-u i njegovoj borbi u državnom porodilištu da se izbori sa teškim radom i haotičnim privatnim životom.


@BBC/HBO

Naslov serije ne asocira samo na bolne porođaje već i na prikaz stanja u državnim porodilištima u UK – koje je na granici prihvatljivog za pacijente i izdržljivog za doktore koji rade gotovo 100 sati nedeljno.


Interesantno je da je knjiga-biografija ovog doktora objavljena i kod nas pod nazivom “Ovo će malo da boli“.

Ovako je izdavač “Vulkan” opisao ovu knjigu kada je ova knjiga objavljena kod nas 2018. godine:

“Dobro došli u radnu nedelju koja traje 97 sati. Dobro došli na posao na kojem imate tek nekoliko sekundi da odlučite o nečijem životu. Oprostite se sa prijateljima i vezama. Zaboravite na redovan san. Recite zbogom slobodnom vremenu.

Dobro došli u život lekara-pripravnika.Nakon mnogo neprospavanih noći i propuštenih rođendana i vikenda, komediograf i nekadašnji lekar-pripravnik Adam Kej napisao je duhovitu i neverovatno dirljivu knjigu, koja će vam otkriti sve što ste želeli da znate o životu u krugu bolnice – a svakako i ponešto što niste hteli nikada da saznate.

Dok budete čitali, sigurno ćete razmisliti o ceni koju plaćaju svi profesionalci koji brinu o našem zdravlju, ljudi koji rade nemogući posao, dajući sve od sebe. Vreme koje provedete u bolnici verovatno će ih zaboleti mnogo više nego vas. Da vas upozorimo: možda će vam nakon čitanja ostati ožiljak.”


@BBC/HBO

Ova knjiga više nije dostupna u ponudi knjižara i sajta “Vulkan” ali se može pronaći u antikvarnicama.

Ben Whishaw, između ostalog dobitnik i Emmy nagrade i “Zlatnog globusa”, potvrđuje da je fantastičan glumac koga zasigurno deli kratko vreme do dobitka najveće nagrade – Oscar-a.

Biografiji doktora Adam Key-a objavljena je u UK 2017.godine a BBC je zadužen za distribuciju ove veoma uspešne serije koja dobija nepodeljene pohvale kritike.


@Pan Macmillan

Iako možda niste ljubitelj “medicinskih” serija (što mi svakako nismo) – treba dati šansu ovoj seriji jer je pored odlične režije i glume odlikuje i sjajan soundtrack.

Svako ko ima iskustvo sa porodilištima u Srbiji neće biti iznenađen katastrofalnim stanjem istih u UK – ali je to svakako neočekivano.

Ben Whishaw koga znamo i po ulogama u James Bond filmovima ili po sjajnom filmu “Atlas cloud” u ulozi u ovoj seriji je odličan i dok porađa pacijentkinje (prikazano na primeren način) i dok pokušava da povrati svoj privatni život koji se neumitno raspada.


@BBC/HBO

Veoma dobro je predstavljeno i poređenje sa privatnim porodilištima gde porodinje za 20.000 funti mogu da dobiju poseban tretman pri porođaju. A šta ih tamo zaista i očekuje, kada stvari ne krenu u dobrom pravcu, pogledajte u ovoj jednoj od najboljih serija 2022-te godine. 

Preporuke za sjajan sountrack u kome učestvuje sjajna muzička ekipa predvođena Jarvis Cocker-om (“Pulp”).

 

ocena: 9/10Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *