Kuvanje i ostale drame: Serija “Julia”, 2022. HBO Max
@HBO Max

Kuvanje i ostale drame: Serija “Julia”, 2022. HBO Max

Serija “Julia” ili kako je za srpsko tržište prevedena “Džulija Čajld” – serija je o televizijskoj karijeri žene koja je na male ekrane prva uvela emisiju sa kuvanjem.

U pitanju je bila njena emisija “Francuski kuvar” koju je ona snimala u Americi počev od 60-tih godina – godina ekspanzije televizijskih sadržaja u Americi.

@HBO Max

Osam epizoda je snimljeno u prvoj sezoni, za HBO Max, a ono što obeležava celu prvu sezonu je superiorna gluma Sarah Lancashire i već sada je jasno da imamo glavnu kandidatkinju za sve bitne nagrade za glavnu žensku ulogu u tv serijama.

Sarah Lancashire, rođena 1964. godine, najpoznatija je po ulozi policajke u seriji “Happy Valley” koja treba da dobije svoju treću sezonu tokom 2022.godine.

Glumila je u velikom broju britanskih serija i ponekom filmu od kojih je poslednji film “Everybody’s Talking About Jamie” iz 2021.godine .

@imdb

Kada je ona u kadru serija je zanimljiva dok primetno gubi na interesantnosti kada se radnja fokusira na druge likove.

@HBO Max

Posebno je iritantan lik njenog muža koga tumači David Hyde Pierce, bivšeg konzula sa kojim je Julia boravila u Francuskoj i naučila veštine kuvanja.

Njegov lik je krajnje nesimpatičan i pitate se šta jedna takva žena traži sa takvim dosadnjakovićem. Serija se dobrim delom zasniva na njihovom odnosu a naravno da je u fokusu i njegov povređeni ego jer Julia dobija sve više pažnje dok joj on sve manje biva potreban.

Interesatno je da njenu prijateljicu iz Francuske glumi Isabella Rossellini.

@HBO Max

 

Julia Child objavljuje 1961. godine svoju prvu knjigu – kuvar na čak 726 strana “Mastering the Art of French Cooking”.

Njena kulinarska emisija “The French Chef” počela je da se prikazuje 1963-te godine i odmah je doživela veliki uspeh.

Emisija tog tipa je bila nezamisliva za američku televiziju sve do njene pojave.

Ovaj program je emitovan 10 godina a dobija čak i Emmy nagradu za obrazovni program.

@HBO Max

Serija prati njene napore da realizuje emisuju i pored protivljenja tv stanica.


Svaka od epizoda je nazvana po jednom francuskom jelu, koje ona i sprema u svojom emisiji, ali ne očekujte recepte u ovoj seriji.

Kada Julia dođe do informacija da postoje i žene koje misle da njena emisija samo podstiče neravnopravni odnos žena prema muškarcu – ono mora da preispita da li želi da i dalje snima svoju emisuju.

Mnogima je u sećanju film “Julie & Julia” iz 2009. godine sa Meryl Strip ali sjajna engleska glumica Sarah Lancashire je potpuno bacila u drugi plan Meryl jer je Sarah fantastično odigrala ulogu Julia Child.

Dok je Meryl Strip ulozi Jula Child prišla olako i pokušala da da komični prikaz slavne kumarice Sarah je sa mnogo više simpatije i poštovanja nju predstavila, dala joj lični pečat i tako se kandidovala za najviše glumačke nagrade.


Prva sezona serije se zaista lako gleda jer u njoj nema velikih drama i potresa nego pratite put ka uspehu žene koja je odlučila da ne bude samo domaćica nego da, po njenom mišljenju, učini nešto što će ženama u Americi biti od koristi.


U drugoj sezoni nas očekuje više Francuske obzirom na kraj prve sezone kao i njeno druženje sa vernom drugaricom koju tumači i dalje prelepa Isabella Rossellini.

Druga sezona se svakako ne očekuje pre 2023. godine.

Julia Child umrla je sa 92 godine života – 2004. godine ostavivši ogroman uticaj na tv produkciju kao i na kulinarsko umeće pretežno američke populacije.

9/10

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *