UTISCI: “Da li ste videli ovu ženu?”, Srbija, 2022. –  Videli smo Kseniju Marinković u ulozi života u “čudnom” filmu
@Metamorfoze

UTISCI: “Da li ste videli ovu ženu?”, Srbija, 2022. – Videli smo Kseniju Marinković u ulozi života u “čudnom” filmu

Film u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića  “Da li ste videli ovu ženu?” posle prikazivanja na Venecijanskom festivalu 2022.godine i premijere u Srbiji na FAF-u od 1. decembra kreće u (verovatno kratkotrajnu) bioskopsku distribuciju širom Srbije.Ovako distributer “Metamorfoze” opisuje ovaj film:

“Kroz tri različita života, jedna sredovečna žena pokušava da iskoči iz svoje kože.

U vrelini letnjeg dana, Draginja pronalazi telo mrtve žene koja podseća na nju. U vrelini letnjeg dana, Draginja unajmljuje lažnog muža kako bi se pokazala pred prijateljima. U hladnoći zimske noći, Draginja luta ulicama grada u potrazi za izgubljenim pamćenjem.”


@Metamorfoze

U filmu pored hrvatske glumice Ksenije Marinković (“Nebesa”, “Ustav Republike Hrvatske”) igraju i Isidora Simijonović, Boris Isaković, Alex Elektra, Ivana Vuković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić

UTISCI:

Svako ko očekuje film u stilu filma “Šavovi” Miroslava Miše Terzića – gde nesrećna majka (sjajna Snežana Bogdanović) pokušava da nađe svoje ukradeno dete i nešto slično očekuje od ovog filma (zbog sugestivnog naslova “Da li ste videli ovu ženu?”) veoma će biti razočaran onim što će imati prilike da vide u ovom filmu.


@West end Production

Sami smo bili svedoci da ljudi (starije populacije) izlaze sa projekcija jer ovaj vid “nekomunikativnosti/začudnosti” jednog filma skoro nije viđen u našim bioskopima. Ostanak publike do kraja filma ipak je nagrađen za uloženo vreme i nazovi  “happy end”-om u ovom na momente veoma neobičnom filmu.

Glavni lik filma “Da li ste videli ovu ženu?” Draginja pokušava da nađe smisao svog života ali nažalost nikoga nije briga za nju a i one koje je ipak briga za nju (recimo Alex Electra) ona odbacuje.

Film se više može nazvati eksperimentalnim studentskim filmom nego bioskopskim repertoarskim filmom.

Dva mlada reditelja Dušan Zorića i Matija Gluščević pokušavaju da predstave stanje odbačenosti od svih jedne zrele žene i njenu borbu da se uklopi u društvo. Poslednja priča žene beskućnice i njena borba sa ličnim demonima posebno je mučna za gledanje.

Tri većinom nepovezane priče (sem imena glavne junakinje) koje bi trebalo da predstavljaju istu ženu u različitim životnim situacijama – ne trude se da olakšaju gledaocu gledanje ovog filma.

Veliki broj epizodnih uloga poznatih glumačkih imena – defiluje ovim filmom u kratkim scenama čime veoma kolegijalno daju podršku mladim kolegama rediteljima.

Fantastična gluma Ksenije Marinković koja je bukvalno sve uradila šta je mogla da podigne kvalitet ovom filmu nekima neće biti dovoljan razlog da rediteljima lako oproste izvesne početničke greške – koje su ovaj film učinile na momente teže gledljivim.

Još jednom je Ksenija Marinković potvrdila da je trenutno jedna od vodećih glumica našeg područja i zaslužuje sve moguće nagrade za ovu tešku ulogu.


Film za one koji su spremni da prihvate drugačije iskustvo u mraku bioskopske dvorane.


Film traje 79 minuta a završava se hipnotičkom numerom Tebra – “Gora”  – Valeron remix:


 


vrhunska ocena samo za glumu Ksenije Marinković 10/10 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *