UTISCI: Film “Barbarian”, 2022. – Horor godine kakav niste očekivali
20th Century Studios

UTISCI: Film “Barbarian”, 2022. – Horor godine kakav niste očekivali

Film “Barbarian” je po mnogima jedno od neobičnijih filmskih iskustava ove godine. Prevod bi bio Varvar – što ukazuje da ćemo ovde imati posla sa nekim “divljim” ljudima. Film nije imao distribuciju u srpskim bioskopima a planiran je (nadamo se uskoro i u Srbiji) za prikazivanje na HBO Max platformi.Troškovi produkcije su bili samo $4.5 million a film je do skoro zaradio skoro $50 miliona što ukazuje na drugačiji film koji se izdvojio u moru horor ostvarenja.


20th Century Studios


Ako bismo ga žanrovski okarakterisali – rekli bismo da je film nešto između trilera i horora.


Scenarista i reditelj filma Zach Cregger kaže da je do ideje za ovaj neobični film došao čitajući knjigu “The Gift of Fear”  Gavin de Becker-a u kojoj on govori o tome kako žene da se zaštite od mogućih pretnji tako što će izgraditi unutrašnji alarm koji bi ih upozorio da li je osoba opasna po njih.


Radnja počinje noćnim dolaskom devojke Tes u zabačeni deo Detroita gde se nalazi kuća gde treba da preko Airbnb prenoći jer joj je sutra planiran razgovor za posao.


20th Century Studios

Kada sazna da se u kući već nalazi stanar koji uredno ima važeću prijavu u nedoumici je da li da prenoći u kući. Obzirom da je u gradu kongres nije u mogućnosti da nađe drugi smeštaj i odlučuje da prenoći u kući pored mladića koji joj deluje bezopasan.


20th Century Studios

Ono što gledamo u narednih 100 minuta filma nikako nije ono što pomislite čitajući gornje redove – jer kuća krije svoje tajne koje se (a gde drugo) nalaze u podrumskim prostorijama.

Naravno radoznali kakvi jesu (zato ih i volimo 🙂 ) akteri horora uvek sami provociraju buduće nesreće, pa tako i ovde, umesto da poslušaju savete komšija i BEŽE.


20th Century Studios

Film koji nikako ne treba propustiti i koji se teško zaboravlja zato što i kao u većini dobrih horora ima deo realnosti – koji čini da osećate da se nešto slično može i desiti u stvarnom životu.


20th Century Studios

Gotovo je izvesno da će film neće dobiti drugi deo a sigurno je da ćemo talentovanu Georginu Campbell koja glumi Tes gledati sve češće i u filmovima obzirom da je Georgina igrala većinom u serijama,  recimo u seriji “His Dark Materials” i seriji “Krypton”. 

 

  9/10

 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *