Utisci: FILM “Trougao tuge”, 2022. – Svet u kome živimo bez filtera za ulepšavanje

Iza čudnog imena filma “Trougao tuge” (“Triangle of Sadness”) krije se pojam za deo lica između obrva gde se očitava sav stres i napetost koju čovek oseća.

Tako i Carl-u manekenu prilikom audicije kažu da opusti svoj trougao tuge da bi delovao prijemčivije a ne tako napeto obzirom da to ne izgleda dobro na fotografijama.

Carl je u vezi sa Yaya supermodelom koja zarađuje više od njega ali ipak očekuje da je Carl taj koji treba da uvek plaća račune.


To je i razlog za prvu svađu koja nam nagoveštava u kojem smeru će ići ovaj film.


 


Ovaj par pratimo tokom čitavog filma i njihov odnos predstavlja ključ za razumevanje čitavog filma.

Takođe čini da film bude interesantan i mlađoj publici.

Yaya tumači glumica Charlbi Dean (1990-2022), poreklom iz Južne Afrike, koja je nažalost ovog avgusta iznenada preminula a ostvarila je sjajnu ulogu u filmu.

Njenog partnera Carl-a igra Harris Dickinson.


@Neon

 

Francuski prevod filma bi bio “Bez filtera” – što je možda i bolji naziv za ovaj film koji donosi zaista “bez filtera” prikaz savremenog društa koje sve dublje tone (poput jednog objekta koji se pojavljuje u filmu).

Priča dobija svoj zamah kada mladi par Carl i Yaya zahvaljujući njenom uticaju (kao uticajna influenserka) dobijaju priliku da krstare jahtom vrednom 150 miliona dolara u društvu super bogataša iz raznih krajeva sveta.

Posebno se u toj grupi ističe grupa bogatih rusa a gazda porodice sa ženom i ljubavnicom izaziva najviše “problema”.

 


@Neon

Kao da se na jahti sakupio sav bogataški “šljam” da bi nam autor filma šveđanin Ruben Östlund na jasniji način prikazao savremeni svet u kome bogataši tlače siromašne do krajnjih granica.

Naravno sve dok se uloge ne preokrenu.


 

@Neon

 

Film otvara brojna pitanja poput pitanja položaja žene, matrijarhata, uloge muškarca u društvu i kada on prestaje da bude vođa, klasnih razlika i ideja socijalizma i njihove ostvarljivosti u savremenom svetu.

Uloge su fantastično odigrali svi glumci  a ističemo još i hrvatskog glumca Zlatka Burića, Woody Harrelson, Dolly de Leon i Vicki Berlin.

 


@Neon Dolly de Leon kao Abigai

 

Film je delimično sniman i na grčkom ostrvu Evia u Egejskom moru a preporuka je da se pogleda u bioskopu dok još uvek igra u njima, jer je poznato da kvalitetni sadržaji najčešće nemaju mnogo mesta u našim bioskopima i ne igraju dugo.

Finale filma donosi neočekivani razvoj događaja i ostaje tema za razmišljanje dugo posle gledanja filma.


@Neon

Apsolutna preporuka za ovaj sjajan film koji je dobitnik i Zlatne palme u Kanu 2022.godine.


Kritika u SAD ga nije najbolje prihvatila a pretpostavljamo da im je zasmetala ova crnohumorna satirična kritika kapitalizma sa osvrtom na prednosti marksizma i socijalizama.

Kompletan autor i reditelj filma šveđanin Ruben Östlund je već dobitnik Zlatne palme za film “The Square” 2017.godine.


 

@Plattform Produktion

Pamtimo ga po “zimskom” odličnom filmu “Tourist” (“Force Majeure”) tako da ovaj reditelj svakim filmom pomera granice i stvara dela koja se svrstavaju u najbolja filmska ostvarenja XXI veka.

  10/10 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *