Utisci: FILM “Trougao tuge”, 2022. – Svet u kome živimo bez filtera za ulepšavanje

Utisci: FILM “Trougao tuge”, 2022. – Svet u kome živimo bez filtera za ulepšavanje post thumbnail image

Iza čudnog imena filma “Trougao tuge” (“Triangle of Sadness”) krije se pojam za deo lica između obrva gde se očitava sav stres i napetost koju čovek oseća.

Tako i Carl-u manekenu prilikom audicije kažu da opusti svoj trougao tuge da bi delovao prijemčivije a ne tako napeto obzirom da to ne izgleda dobro na fotografijama.

Carl je u vezi sa Yaya supermodelom koja zarađuje više od njega ali ipak očekuje da je Carl taj koji treba da uvek plaća račune.


To je i razlog za prvu svađu koja nam nagoveštava u kojem smeru će ići ovaj film.


 


Ovaj par pratimo tokom čitavog filma i njihov odnos predstavlja ključ za razumevanje čitavog filma.

Takođe čini da film bude interesantan i mlađoj publici.

Yaya tumači glumica Charlbi Dean (1990-2022), poreklom iz Južne Afrike, koja je nažalost ovog avgusta iznenada preminula a ostvarila je sjajnu ulogu u filmu.

Njenog partnera Carl-a igra Harris Dickinson.


@Neon


 

Francuski prevod filma bi bio “Bez filtera” – što je možda i bolji naziv za ovaj film koji donosi zaista “bez filtera” prikaz savremenog društa koje sve dublje tone (poput jednog objekta koji se pojavljuje u filmu).

Priča dobija svoj zamah kada mladi par Carl i Yaya zahvaljujući njenom uticaju (kao uticajna influenserka) dobijaju priliku da krstare jahtom vrednom 150 miliona dolara u društvu super bogataša iz raznih krajeva sveta.

Posebno se u toj grupi ističe grupa bogatih rusa a gazda porodice sa ženom i ljubavnicom izaziva najviše “problema”.

 


@Neon


Kao da se na jahti sakupio sav bogataški “šljam” da bi nam autor filma šveđanin Ruben Östlund na jasniji način prikazao savremeni svet u kome bogataši tlače siromašne do krajnjih granica.

Naravno sve dok se uloge ne preokrenu.


 

@Neon


 

Film otvara brojna pitanja poput pitanja položaja žene, matrijarhata, uloge muškarca u društvu i kada on prestaje da bude vođa, klasnih razlika i ideja socijalizma i njihove ostvarljivosti u savremenom svetu.

Uloge su fantastično odigrali svi glumci  a ističemo još i hrvatskog glumca Zlatka Burića, Woody Harrelson, Dolly de Leon i Vicki Berlin.

 


@Neon Dolly de Leon kao Abigai


 

Film je delimično sniman i na grčkom ostrvu Evia u Egejskom moru a preporuka je da se pogleda u bioskopu dok još uvek igra u njima, jer je poznato da kvalitetni sadržaji najčešće nemaju mnogo mesta u našim bioskopima i ne igraju dugo.

Finale filma donosi neočekivani razvoj događaja i ostaje tema za razmišljanje dugo posle gledanja filma.


@Neon


Apsolutna preporuka za ovaj sjajan film koji je dobitnik i Zlatne palme u Kanu 2022.godine.


Kritika u SAD ga nije najbolje prihvatila a pretpostavljamo da im je zasmetala ova crnohumorna satirična kritika kapitalizma sa osvrtom na prednosti marksizma i socijalizama.

Kompletan autor i reditelj filma šveđanin Ruben Östlund je već dobitnik Zlatne palme za film “The Square” 2017.godine.


 

@Plattform Produktion


Pamtimo ga po “zimskom” odličnom filmu “Tourist” (“Force Majeure”) tako da ovaj reditelj svakim filmom pomera granice i stvara dela koja se svrstavaju u najbolja filmska ostvarenja XXI veka.

  10/10 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post