Sve o:

Izbor Egipat:

Egipat – Otvaranje muzeja u Kairu (Grand Egyptian Museum) najverovatnije tek 2024.godine Odmor u Egiptu i ajkule: Da li ići u Egipat i da li je bezbedno kupanje u Crvenom moru? Egipat: Da li će opasnost iz Crvenog mora poremeniti turizam ? Egipat 2023 – Koji hoteli imaju zaštitne mreže protiv ajkula? Egipat leto 2023.godine – Da li ići u Egipat u julu / avgustu ? Egipat – da li ići na Crveno more 2023.godine i kako najjeftinije proći? Novembarski broj “National Geographic” – Egipat i njegovo (nepokradeno) blago Egipat: Posetiti jedino postojeće Svetsko čudo starog sveta – Piramide u Gizi ili sačekati? NAŠI UTISCI: hotel “Prima Life” u prelepom Makadi zalivu kraj Hurgade – odlična prosečnost UTISCI IZ EGIPTA: Hotel za porodicu “Steigenberger Aqua Magic”, Hurgada

 

Serija “Nečista krv” je serija nastala po adaptaciji dela Bore Stankovića koju je priredio Vojislav Nanović.

Scenario Vojislava Nanovića je dugo stajao u arhivi RTS-a dok ga nije reditelj Milutin Petrović otkrio i adaptirao.

Adaptaciju je radila i Milena Marković pored drugih saradnika a obzirom na njene dramske radove ni ovde nismo očekivali delo

 

@THIS AND THAT PRODUCTIONS

 

 

Serija je snimana tokom 2020. godine a uspešan film je emitovan tokom leta 2021.godine pod nazivom “Nečista krv – Greh predaka”.

Kratko je igrao u bioskopima jer je publika većinom gledala film “Toma” po nama ipak ne toliko uspešnu dobrim delom i izmaštanu biografiju pevača Tome Zdravkovića.

Toma zaslužuje mjuzikl koji u Srbiji, osim povremenih dobrih pokušaja u Pozorištu na Terazijama, nema ko da realizuje.

 

 

Ali film “Toma”, koji će se emitovati za Novu godinu na RTS-u, kao i serija koja sledi je posebna tema.

Serija “Nečista krv – Greh predaka” koja je počela sa emitovanjem na prvom kanalu RTS-a u novembru 2021.godine brzo je privukla pažnju.

Možda i zbog toga što ranije adaptacije dela Bore Stankovića nisu bile uspešne a istoimeni film je pobrao dobre kritike.

Režiju prvih 5 epizoda, kao i istoimenovanog filma, potpisuje Milutin Petrović dok je režiju preostalih 5 epizoda uradio Goran Stanković.

U seriji je pored renomiranih glumaca kao što su: Dragan Bjelogrlić, Katarina Radivojević, Nela Mihajlović, Goran Jevtić, Dragan Mićanović i Leon Lučev angažovan i veliki broj mladih glumaca kao npr. Anđela Jovanović, Marko Grabež, Nevena Nerandžić, Vućič Perović i Sara Sendova.

Ova serija se ipak treba posmatrati kao “mesto susreta” junaka dela Bore Stankovića i kako je izjavio jedan od reditelja prvenstveno im je bio cilj da predstave odnose među ljudima u tom vremenu a ne istorijske ili društvene prilike.

Serija ima 10 epizoda i ono što je evidentno je da se radi o seriji koja je odlično snimljena i tako i većim delom i odglumljena.

Kostimi i scenografija su doprineli dobrom utisku o ovom seriji.

Neki glumci su nas prijatno iznenadili recimo Katarina Radivojević u ulozi Cone a posebno Nikola Vujović, stalni član JDP ansambla, u ulozi Ismail-bega.

Goran Jevtić je gotovo neprepoznatljiv u ulozi prosjaka Parapute, vranjske verzije Kvazimoda.

Izgleda da je ovaj talentovani glumac uspeo da ukroti lične demone koji su mu gotovo ugasili karijeru.

Uloga Sofke je ipak ona uloga koju su mnoge mlade glumice očekivale.

 

@Potaman

 

Reditelji su odlučili da za ovu ulogu angažuju nama nepoznatu glumicu koja nije iz Srbije.

Obrazloženje je da je po Borinoj knjizi ona imala neviđenu lepotu, pa im je trebalo nepoznato lice koje su našli preko audicije u inostranstvu.

Ulogu Sofke je dobila Sara Sandeva.

U njenom gostovanju u jutarnjem programu RTS-a vidim oda je u pitanju skromna, prelepa devojka a po gledanju serije vidimo i odlicna glumica.

Živi i glumi u Češkoj – srpskog je porekla. Nadamo se još u nekim ulogama kod nas a u Češkoj je veoma angažovana.

Rođena je u Makedoniji a preko bake vodi poreklo iz Srbije.

Filmski jezik je drugačiji od književnog i jednostavno neke delove knjige nije moguće lako predstaviti na filmu.

Tako da i pored negativnih kritika, kojih je ne mali broj, iskreno nemamo šta mnogo da zamerimo ovoj seriji osim što je mogla više da se fokusira na istorijske i društvene prilike a manje na mikrokosmos veza među članovima jedne zajednice.

Seriju je većim delom mučno gledati a pitamo se zar nije mogao da se scenario ublaži, ako ga je gosp. Voja već to tako napisao.

 

@THIS AND THAT PRODUCTIONS

 

Ko ima primedbi na seriju mogao bi da još jednom pročita Borina dela i da vidi da u njegovim delima ima mnogo fokusiranja na muško-ženske odnose a malo na šire društvene odnose.

Promena glumaca novim glumcima da bi se tako prikazalo njihovo starenje je po nama promašaj i trebali su ipak da angažuju šminkere a ne da uvode nove glumce.

Ženski likovi u seriji su prikazani sa svojim tužnim sudbinama kakve su većinom prikazane i u delima Bore Stankovića.

Tako se lik Sofke pojavljuje od sredine serije a evidentno je da će se dešavanja oko njenog lika dosta poklapati sa dešavanjima iz dela “Nečista krv”.

Tako da iako svi očekuje i neka pozitivna dešavanja u ovoj seriji do njih neće doći.

Znamo da će otac da proda Sofke i ona će nažalost u tom neželjenom braku i propatiti.

Ako je reditelj već odlučio da ipak predstavi publici svoju verziju Borinog dela mogao je i da barem ublaži neke teške, mračne scene kojih je puna ova serija.

Mislim da nam je svima preko glave mračnih i turobnim dešavanja kojih su pune naše serije.

Posebno je mučno gledati maltretiranja koja preživljavaju žene iz Borinog vremena u Srbiji 19.veka.

Nažalost to je tako a nama ostaje da pronađemo lepotu u ovoj seriji – ako nam je to moguće.

 

potaman7/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *