ZABORAVLJENI ALBUMI YU-POP-ROCK MUZIKE: 10 – “ASKA” – “KATASTROFA”, 1984.

Učešće na Pesmi Evrovizije 1982. godine sa pesmom “Halo, halo” učinilo je da grupa “Aska”dobije široku popularnost, naravno samo u Jugoslaviji.

Na Pesmi Evrovizije u Engleskoj su bili 14-te a obzirom da je grupa formirana samo za potrebe Evrovizije ovo nije bio loš uspeh.

Prvi i poslednji autorski album usledio je tek 1984. godine.

Grupu “Aska” su tada činile: Snežana Mišković, Suzana Perović i Nariman Nera Mahmud.

Album “Katastrofa” koji je usledio nije pobrao previše dobrih kritika iako je to ipak kvalitetno urađen album kada se poredi sa tadašnjom velikom muzičkom produkcijom u SFRJ.

 

Album je izdat za sarajevski “Diskos” u malom tiražu jer izgleda da je vreme njihove popularnosti bilo u zalasku.

Grupa se zatim raspada i to je bio kraj interesantne grupe “Aska”.

Album “Katastrofa” bio je drugi njihov album jer je prvi album u stvari bio album obrada pesama grupa  “Indexi”, “Smak”, Bijelo Dugme” i još nekoliko dodatnih pesama.

Ovaj dupli album, snimljen u drugačijoj postavi (osim Snežane), objavljen 1982.godine nazvale su – “Disco rock” a izdao ga je “Jugoton”.

Očito je da je “Jugoton” hteo da iskoristi popularnost posle Evrovizije – tako da ovaj album nije vredan velikog pomena.

Obzirom na izdavača dobile su i autorska prava da snime ove obrade grupa koje su snimale za “Jugoton” – što je bio veliki izuzetak.

Vođa benda Snežana Mišković zatim menja muzički pravac i solo ulazi u rock muzičke vode pod pobedničkim imenom Viktorija.

Viktorija objavljuje dva veoma uspešna albuma za RTB-PGP i to prvi 1988. – “Spavaćeš sam”.

 

 

 

 

Zatim sledi “Ja verujem” izdat pred raspad Jugoslavije – 1990.godine sa koga je bukvalno svaka pesma bila hit.

Album grupe “Aska” danas predstavlja lep pokušaj uvođenja disco funk muzike u yu popularnu muziku.

Sa većinskom muzikom Snežane Mišković, prelepim glasom Nere – kasnije nestala bez traga, Bajaginim tekstovima na dve pesme, produkcijom Neše Japanca ovaj vinil je danas veoma tražen.

Jako je retko u ponudi sajtova za prodaju vinila najviše zahvaljujući malom tiražu.

I Snežana i Nera se ne bave danas muzikom, što je prava šteta, jer su svakako dale lep doprinos yu muzici 80-tih godina prošlog veka.

Nariman Nera Mahmud (Iračanka po ocu) je posle rada sa grupom “Aska” pokušala solo karijeru a pevala je prateće vokale na albumu Ekatarine Velike – “Samo Par Godina Za Nas”.

Njen solo rad je najpoznatiji po pesmi “Hej Osmane” koji je posle prepevala Dragana Mirković:

Danas se Viktorija potpuno povukla iz medija – jer je shvatila da muzika koju ona pravi više nije interesanta publici. Zna se da živi u Beogradu i da izbegava kontakte sa medija – čak i sa obožavaocima.

Nerin život je potpuna nepoznanica i potpuno je van radara medija i apsolutna je nepoznanica čime se ona danas bavi i gde se nalazi.

U svakom slučaju nadamo se da su van medijske pažnje našle svoj mir i sreću.

You may also like...

1 Comment

  1. Muzika mladisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *